Ympäristöarvot ja roskaaminen rinnakkain

Tietoisuus luonnon haavoittuvuudesta ja ihmisen vaikutuksesta ympäristöönsä lisääntyy kaiken aikaa, mutta kummallista kyllä, roskaaminen vain kiihtyy.

Viikonloppuna huomiota herätti jälleen Vantaanjoella järjestetty kaljakellunta, jossa tarkoituksena on kulkeutua joessa patjojen ja muiden kellukkeiden avulla ja juoda olutta.

Tapahtuma on jättänyt joka kerta jälkeensä törkeän sotkun, kun osallistujat täyttävät joen ja sen rannat jätteillään. Toisaalta Vantaanjoella ilmenee vain kärjistetyssä muodossa sama, mikä havaitaan kesälämpimillä muidenkin Suomen kaupunkien puistoissa ja rannoilla.

Kaljasieppojen elämöinti kuuluu öisin ja näkyy seuraavana aamuna yltympäriinsä leviteltyinä roskina. Kaupungeissa puistotoimet hoitavat jokailtaisten juhlien siivouksen.

Virallisesti ilmoitetuissa tapahtumissa, kuten viime viikonloppuna Kuopiossa vietetyssä Rockcockissa, järjestäjät putsaavat jäljet yleensä kiitettävästi huvialueelta ja sen läheisyydestä. Sen sijaan kukaan ei vastaa kaljakellunnan kaltaisista spontaaneista, somessa koolle kutsutuista riennoista.

Kirjailija Kaari Utrio pohti Seura-lehden kolumnissaan (18.7.), milloin Suomesta tuli ”rähjälä”. Hän arvioi, että roskaaminen johtuu pohjimmiltaan huonosta kasvatuksesta.

Jatkopohdinnan paikka olisikin, miksi silmitön ympäristön turmelu ja toisaalla kierrätysinto kasvavat rinta rinnan. Ehkä hällä väliä -meininki on haiseva vastalause liialliseksi koetulle ympäristönsuojelulle ja siihen liittyville normeille. Taustalla näkyy yhteiskuntaryhmien ja hyvinvoinnin eriytyminen yhä varhemmalla iällä. Ympäristötietoiset nuoret tuskin harrastavat kaljakelluntaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kansalle urheiluhuveja vastuullisesti

Lain ja valvonnan puutteet mahdollistavat riiston

Seitsemäs aalto

Poikkeusolot vaikuttavat kuntavaaleihin asti

Seitsemäs aalto on suurin

Onneksi meistä ei ole marjanpoimijoiksi

Lähimatkailu korvaa tapahtumien puutetta

Professorikato uhkaa tutkimuksen laatua

Vieraat termit eivät saa olla sumuverho

Talous pakottaa kunnat uudistamaan toimintaansa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.