Yrittääkö hallitus sumuttaa kansaa?

Hallitus yrittää viime kesänä hyväksymänsä ohjelman mukaisesti suitsia talousrikollisuutta lisäämällä määrärahoja rikostutkintaan. Samalla kiristetään valvontaa, jolla yritetään paljastaa verojen ja erilaisten lakisääteisten maksujen kiertäjät.

Valtioneuvosto hyväksyi toissapäivänä periaatepäätöksen toimintaohjelmaksi harmaan talouden ja talousrikollisuuden vähentämiseksi vuosina 2012-2015. Hallitus on asettanut harmaan talouden torjunnan yhdeksi kärkihankkeekseen.

On tietenkin hyvä, että hallitus pyrkii tehostamaan harmaan talouden torjuntaa. Eri asia on, kuinka tehokkaita nyt julkistetut keinot ovat. Ne näyttävät paperilla hyviltä, mutta ovatko esimerkiksi lisäresurssit todellisia? Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo kritisoi resurssiasiaa voimakkaasti hiljattain.

Koskelon mukaan uudet resurssit ovat tavallaan silmänkääntötemppu. Uusilla viroilla paikataan virkoja, jotka ovat säästökuurin aikana kadonneet. Todellinen lisäys on minimaalinen tai sitä ei ole ollenkaan. Jos näin on, hallitus pettää kansaa.

Talousrikostorjunta on valtava kokonaisuus, jossa ei saisi olla yhtään heikkoa lenkkiä. Tämä tarkoittaa sitä, että resurssit pitää olla kunnossa esitutkinnassa sekä syyttäjä- ja tuomioistuinportaassa. Myös verottajalla pitää olla riittävästi henkilöstöä.

Talousrikollisuus on niin monimutkaista, että sen torjuntaan pitää olla erikoiskoulutetut henkilöt. Esitutkinnassa parhaisiin tuloksiin päästään, jos poliisin ja verottajan kanssa työparina toimii talousrikosasioihin perehtynyt syyttäjä. Yhtä lailla erikoisosaamista pitää olla käräjäoikeuksissa ja ylemmissä oikeusasteissa.

Edelliset hallitukset ja puolueista ennen kaikkea kokoomus saavat syyttää itseään siitä, että harmaa talous on levinnyt syövän lailla Suomessa. Meni pitkään, ennen kuin Suomessa siirryttiin käännettyyn arvonlisäverojärjestelmään. Elinkeinoelämä vastusti sitä rakennusteollisuuden työnantajien johdolla viimeiseen asti.

Hyvää hallituksen päätöksessä on se, että rakennusalan työsuhde- ja verovalvonnan tehostamiseksi on tehty lainmuutos. Sen myötä veronumero otetaan käyttöön pakollisessa kuvallisessa tunnistekortissa syksystä 2012 alkaen.

Italiasta kantautui tällä viikolla uutinen, jonka mukaan mafia on pureutunut maan elintarvikeketjuun tuottajaportaasta kauppaan. Keskusrikospoliisin päällikkö Rauno Ranta on varoittanut useaan otteeseen, että myös Suomessa järjestäytynyt rikollisuus sulautuu yhteiskunnan rakenteisiin. Onko hallitus varautunut tähän uhkakuvaan?

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Uudet rauhanmahdollisuudet Ukrainassa

Synkistelyn sijasta tarvitaan tutkimusta ja innovaatioita

Sydämen lisäksi pään on oltava mukana

Tahmean äidin omatunto – näin annan lapsilleni mallin mykkäkuurosta älypuhelimen jatkeesta

Voi käydä ihan hyvinkin

Luonto kiittää vieraslajin kitkemisestä

Talous hallitsee politiikan agendaa lähivuodet

Jotkut ovat väärässä

Ohisalo ja hallitusvastuu ohjaavat järkivihreyteen

Oikeistopopulistit jäivät hajalleenEU-parlamentissa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.