Yrittääkö hallitus sumuttaa kansaa?

Hallitus yrittää viime kesänä hyväksymänsä ohjelman mukaisesti suitsia talousrikollisuutta lisäämällä määrärahoja rikostutkintaan. Samalla kiristetään valvontaa, jolla yritetään paljastaa verojen ja erilaisten lakisääteisten maksujen kiertäjät.

Valtioneuvosto hyväksyi toissapäivänä periaatepäätöksen toimintaohjelmaksi harmaan talouden ja talousrikollisuuden vähentämiseksi vuosina 2012-2015. Hallitus on asettanut harmaan talouden torjunnan yhdeksi kärkihankkeekseen.

On tietenkin hyvä, että hallitus pyrkii tehostamaan harmaan talouden torjuntaa. Eri asia on, kuinka tehokkaita nyt julkistetut keinot ovat. Ne näyttävät paperilla hyviltä, mutta ovatko esimerkiksi lisäresurssit todellisia? Korkeimman oikeuden presidentti Pauliine Koskelo kritisoi resurssiasiaa voimakkaasti hiljattain.

Koskelon mukaan uudet resurssit ovat tavallaan silmänkääntötemppu. Uusilla viroilla paikataan virkoja, jotka ovat säästökuurin aikana kadonneet. Todellinen lisäys on minimaalinen tai sitä ei ole ollenkaan. Jos näin on, hallitus pettää kansaa.

Talousrikostorjunta on valtava kokonaisuus, jossa ei saisi olla yhtään heikkoa lenkkiä. Tämä tarkoittaa sitä, että resurssit pitää olla kunnossa esitutkinnassa sekä syyttäjä- ja tuomioistuinportaassa. Myös verottajalla pitää olla riittävästi henkilöstöä.

Talousrikollisuus on niin monimutkaista, että sen torjuntaan pitää olla erikoiskoulutetut henkilöt. Esitutkinnassa parhaisiin tuloksiin päästään, jos poliisin ja verottajan kanssa työparina toimii talousrikosasioihin perehtynyt syyttäjä. Yhtä lailla erikoisosaamista pitää olla käräjäoikeuksissa ja ylemmissä oikeusasteissa.

Edelliset hallitukset ja puolueista ennen kaikkea kokoomus saavat syyttää itseään siitä, että harmaa talous on levinnyt syövän lailla Suomessa. Meni pitkään, ennen kuin Suomessa siirryttiin käännettyyn arvonlisäverojärjestelmään. Elinkeinoelämä vastusti sitä rakennusteollisuuden työnantajien johdolla viimeiseen asti.

Hyvää hallituksen päätöksessä on se, että rakennusalan työsuhde- ja verovalvonnan tehostamiseksi on tehty lainmuutos. Sen myötä veronumero otetaan käyttöön pakollisessa kuvallisessa tunnistekortissa syksystä 2012 alkaen.

Italiasta kantautui tällä viikolla uutinen, jonka mukaan mafia on pureutunut maan elintarvikeketjuun tuottajaportaasta kauppaan. Keskusrikospoliisin päällikkö Rauno Ranta on varoittanut useaan otteeseen, että myös Suomessa järjestäytynyt rikollisuus sulautuu yhteiskunnan rakenteisiin. Onko hallitus varautunut tähän uhkakuvaan?

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Puheet kovenevat työtaistelu-uhan alla

Vuoden urheilija-listani on kääntynyt vuosi vuodelta enemmän joukkueurheilun suuntaan

Putin johtaa Venäjää hamaan tulevaisuuteen

Tämän päivän Pepit maailman reunoilla

Demokraateilla haussa paras haastaja Trumpille

Vesilinnut avun tarpeessa

Pakotettua ja valittua niukkuutta

Luontoarvot vastakkain tuulivoimahankkeissa

Historiaa kirjoitetaan perspektiivillä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.