Yritysten on viisasta luoda suhteita nuoriin

Nuorten eli alle 24-vuotiaiden työttömyys on ollut Pohjois-Savossa alhaisempi tänä kesänä kuin vuosiin. Viime heinäkuun lopussa työttömiä oli kaikkiaan 11 700 ja heistä alle 25-vuotiaita oli noin 1750, mikä on yli kymmenen prosenttia vähemmän kuin vuosi sitten. Töitä ovat tarjonneet kuljetusala, rakentaminen, palvelut ja terveydenhuolto (Savon Sanomat 9.9.).

Tiistaina Kuopion musiikkikeskuksessa pidetyillä rekrytointimessuilla oli esillä yli sata yritystä ja työnantajaa. Tapahtuman suosio todistaa osaltaan siitä, että työnantajat ovat havahtuneet siihen tosiseikkaan, että työntekijäpula kroonistuu ja pahenee väistämättä lähivuosina, kun työelämään tulevat ikäluokat ovat vuosi vuodelta pienempiä, mutta eläkkeelle lähtevien joukko pysyy samaan aikaan paljon suurempana – eikä työperäisen maahanmuuton kasvusta ole takeita.

Koko Suomessa on lähes 35 000 alle 25-vuotiasta työtöntä työnhakijaa. Alle 30-vuotiaita koulutuksen, työn ja harjoitteluiden ulkopuolella olevia ihmisiä on puolestaan noin 60 000. Heissä on varmasti sellaisiakin, jotka eivät työllisty koskaan, mutta moni varmasti työllistyy. Tärkeää on huolehtia nuoria opiskelujen pariin – tai oppisopimuksen kautta ammattitaitoisiksi.

Tulevaisuuden näkymän ennustaessa yhä pahenevaa työvoimapulaa yritysten on viisasta luoda suhteita nuoriin työnhakijoihin paitsi ottamalla heitä töihin myös kohtelemalla heitä muutoinkin niin, että kohtelusta jää myönteinen muistijälki. Lisäksi on myös niin, että nuoriin luontevasti ja arvostavasti suhtautuvista yrityksistä viesti kiirii kauas. Paha kello kilkattaa tosin vielä kauemmaksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kun katsoo vain puuta, ei näe metsää

Antelias budjettiehdotus muistaa maakuntiakin

Taidepetosjuttu ravistelee ortodoksikirkkoa

Anna kaekkes, vuan elä periks

Turhat johtajat ja jonninjoutavat isopalkkaiset pikkuviskaalit pihalle – Vai mitenkä oli?

EU-puheenjohtajamaa ei ehdi tehdä mahdottomia

Asiakkaan pitää joustaa, kun tuotanto ei jousta

Uhan alla

Slovenia on pieni suuri maa

Unelma Kuopion Rivierasta etenee Itkonniemellä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.