Yritysten vaikea saada jalansijaa julkispalveluista

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on tyytymätön kunnallisten liikelaitosten ja osakeyhtiöiden etulyöntiasemaan julkisten palvelujen tuottamisessa. Kilpailukyselyn mukaan lähes kaksi viidestä koko maan yrittäjistä katsoo, että kilpailulle on esteitä tai sitä ei ole lainkaan. EK:n johtavan asiantuntijan Jari Huovisen mukaan kunnallisilla toimijoilla on etua muun muassa siitä, että ne voivat myydä palveluja kunnille ilman kilpailutusta. Verovaroin taattujen resurssien myötä niiltä puuttuvat normaalit liiketoiminnan riskit ja tuottovaatimukset (SS 28.2.).

Myös Kuopiosta ja Pohjois-Savosta on tullut kyselyssä mainintoja epäreilusta kilpailusta. Kilpailu- ja kuluttajavirastoa on jo aiemmin pyydetty selvittämään yhdyskuntarakentamisen palveluja tuottavan Mestar-liikelaitoksen ja ruokapalveluliikelaitoskuntayhtymä Servican epäiltyä kilpailuaseman väärinkäyttöä. Mestarin toimitusjohtaja Seppo Hiekkala ja Servican toimitusjohtaja Kirsi Kokkonen kiistävät väitteet toteamalla kuin yhdestä suusta, etteivät yhtiöt toimi markkinoilla (Yle 27.2.). Selitys on näppärä, mutta vahvistaa juuri pahimman epäilyn kilpailun täydellisestä puutteesta.

EK korostaa, että kyselyä varten on haastateltu edustava otos kaikenlaisia pk-yrittäjiä, ja tulos on yleistettävissä kaikkiin työnantajayrittäjiin. Tältä kannalta kilpailu varsinaisella yksityisellä sektorilla näyttää toimivan vallan moitteettomasti. On selvää, että EK haluaa jäsenyritystensä pääsevän osalliseksi julkisrahoitteisten palvelujen tuotoista. Toisaalta liiton olisi edunvalvonnassaan samalla vastustettava julkisen sektorin kakun liiallista paisumista, mikä haittaisi yrityksiä yleisesti muun muassa verorasituksen kasvun muodossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Kaupunkien kasvuun liittyy epävarmuuksia

KuPS teki Kuopiosta taas jalkapallokaupungin

Väki vähenee, pidot paranee

Lisää lääkäreitä

Hyökkäyksiä karjataloutta vastaan ei pidä hyväksyä

Amerikkalaiset vaihtuivat venäläisiin

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.