Yritysten vaikea saada jalansijaa julkispalveluista

Elinkeinoelämän keskusliitto EK on tyytymätön kunnallisten liikelaitosten ja osakeyhtiöiden etulyöntiasemaan julkisten palvelujen tuottamisessa. Kilpailukyselyn mukaan lähes kaksi viidestä koko maan yrittäjistä katsoo, että kilpailulle on esteitä tai sitä ei ole lainkaan. EK:n johtavan asiantuntijan Jari Huovisen mukaan kunnallisilla toimijoilla on etua muun muassa siitä, että ne voivat myydä palveluja kunnille ilman kilpailutusta. Verovaroin taattujen resurssien myötä niiltä puuttuvat normaalit liiketoiminnan riskit ja tuottovaatimukset (SS 28.2.).

Myös Kuopiosta ja Pohjois-Savosta on tullut kyselyssä mainintoja epäreilusta kilpailusta. Kilpailu- ja kuluttajavirastoa on jo aiemmin pyydetty selvittämään yhdyskuntarakentamisen palveluja tuottavan Mestar-liikelaitoksen ja ruokapalveluliikelaitoskuntayhtymä Servican epäiltyä kilpailuaseman väärinkäyttöä. Mestarin toimitusjohtaja Seppo Hiekkala ja Servican toimitusjohtaja Kirsi Kokkonen kiistävät väitteet toteamalla kuin yhdestä suusta, etteivät yhtiöt toimi markkinoilla (Yle 27.2.). Selitys on näppärä, mutta vahvistaa juuri pahimman epäilyn kilpailun täydellisestä puutteesta.

EK korostaa, että kyselyä varten on haastateltu edustava otos kaikenlaisia pk-yrittäjiä, ja tulos on yleistettävissä kaikkiin työnantajayrittäjiin. Tältä kannalta kilpailu varsinaisella yksityisellä sektorilla näyttää toimivan vallan moitteettomasti. On selvää, että EK haluaa jäsenyritystensä pääsevän osalliseksi julkisrahoitteisten palvelujen tuotoista. Toisaalta liiton olisi edunvalvonnassaan samalla vastustettava julkisen sektorin kakun liiallista paisumista, mikä haittaisi yrityksiä yleisesti muun muassa verorasituksen kasvun muodossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Turvakudelmaa on joskus vaikea hahmottaa

Sitä saa, mitä tilaa

Savolaista small talkia

Lihan alkuperämaatietoa ei oikeasti tarvitse aina kertoa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.