Ytimessä ollaan, kaikki

Maanantaiaamuna Yleisradion haastattelussa Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen sen sanoi: euroalue on maailmanlaajuisen finanssikriisin ytimessä.

Presidenttiehdokas Paavo Lipposen (sd.) ja muutaman muun poliitikon takavuosien tavoite viedä Suomi Euroopan unionin ytimeen ja euroalueen ytimeen on siten onnistunut.

Ytimessä ollaan, kaikki.

Eniten ytimessä näkyy olevan Suomen Pankki, joka tekee tismalleen niin kuin EKP:n neuvosto päättää.

EKP on tehnyt velkaa sinun, minun ja Hentun Liisan piikkiin.

Suomen Pankki on muiden euroalueen kansallisten keskuspankkien tavoin ostanut Kreikan ja Italian velkapapereita. Kahdessa kuukaudessa Suomen Pankin sijoittama summa oli yli kaksinkertaistunut 2,8 miljardiin euroon syyskuun loppuun mennessä. On erittäin todennäköistä, että EKP:n ostokset tuottavat runsaasti tappioita.

Lysti jatkuu, sillä velkapapereiden ostosumman kasvulle ei ole asetettu ylärajaa. Luit oikein: ei ylärajaa.

Kuntien takauskeskuksen toimitusjohtaja Heikki Niemeläinen huomautti 2. lokakuuta Helsingin Sanomien Vieraskynä-palstalla, että EKP:n epätavallisille poikkeustoimille ei ole luotu säännöstöä.

Toisin sanoen EKP toimii omin lupinensa.

Niinpä Niemeläinen esittää, että EKP:n eli Suomessa Suomen Pankin toimet alistetaan eduskunnan päätettäväksi. Esitys on hyvä. Eduskunnan kuuluu päättää suomalaisten veronmaksajien rahoista, ei EKP:n neuvoston.

Saksan perustuslakituomioistuin päätti syyskuun alkupuolella, että parlamentin budjettivalta on koskematon. Luulisi Suomen eduskunnan budjettivallan olevan samoin.

Keskuspankki on ylimielinen. Toimistopäällikkö Tuomas Välimäki Suomen Pankista kirjoitti 7. lokakuuta Helsingin Sanomien mielipidesivulla, että Niemeläisen ehdotus ei ole sopusoinnussa EU:n perustamissopimukseen kirjatun Euroopan keskuspankin itsenäisyyden kanssa.

Höpöhöpö.

EKP ostelee markkinoilta roskalainoja, mikä ei ole keskuspankin tehtävä. Keskuspankki sotkee finanssipolitiikan eli valtioiden rahoituksen ja rahapolitiikan eli hintavakauden ylläpitotoimet, minkä ei koskaan pitänyt tapahtua. Kolmetoistavuotias EKP on kuin teini: se ei välitä säännöistä paitsi silloin kun huvittaa.

Rahahanaa on raottanut EKP:n neuvoston jäsenten enemmistö pääjohtaja Jean-Claude Trichetin johdolla. Liikanen on sanonut olevansa tiimipelaaja eli hän kuuluu Trichetin leiriin. Vastapuolella on muun muassa Saksa.

Syyskuun lopulla Saksan Bundesbankin pääjohtaja Jens Weidmann totesi Der Spiegelissä, että eurojärjestelmä on ottanut isot riskit taseeseen.

Meillä riskejä on vähätelty. Siihen tapaan, että Suomen kannalta lohdullista on se, että Suomen osuus EKP:n pääomasta on 1,8 prosenttia. Riskejä tulee kannettavaksi ainoastaan tuon verran.

Tosin jo tähän mennessä on nähty merkkejä velkakriisin kärjistymisestä niin, ettei olisi ihme, vaikka käyttöön tulisi valtioidenkin välisissä sitoumuksissa lamavuosien velkakirjoista tuttu pahaenteinen sana: yleispanttaussitoumus.

Toisin sanoen se maksaa, jolla on rahaa. Riittäisikö siihenkin EKP:n neuvoston päätös? Noudattaisiko Suomen Pankki sitä päätöstä yhtä nöyrästi kuin muita päätöksiä?

Lasku voi langeta maksettavaksi hyvin yksinkertaisesti. Suomen Pankki on ostanut eri maiden velkapapereita 2,8 miljardilla eurolla. Niiden nimellisarvo voi olla esimerkiksi viisi miljardia. Jos maat eivät maksa lainojaan takaisin ollenkaan, Suomen Pankki kärsii 2,8 miljardin tappion. Jos ne maksavat alkuperäisen velkasumman, Suomen Pankki kuittaa isot voitot - ja korot päälle.

Tuskinpa voittoja kuittaillaan. Liemessä, siis ytimessä, ollaan kaikki.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Komea palkinto uurastajille

Wincapita oli oppitunti siitä, ettei rikos kannata

Liikkumisen kynnystä viisasta madaltaa

Vastuullinen yritystoiminta

Mieli maassa – ja taivaassa

Kansakoulun kirjaston lainausjonossa jonkun Adolf Hitlerin kanssa

Kauppakeskus pääsee pitkälle sijainnillaan

Ristiriitaisuudet riivaavat henkilöautoilla ajavia

Pythagoraan lause pysyy

Puhtaus on puoli ruokaa?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.