Zetorin kanssa ja ilman

On mukava, että joskus voi palata työelämään ikään kuin mutkan kautta, joten terveisiä vain Kaustiselta. Konstan parempi valssi soi täällä edelleen yhtä ihanaisena duurissa kuin Konstan itsensä aikoina sukupolvi sitten - säistä tai vaalirahoitussotkuista riippumatta.

Konstan valssi soi tänä vuonna jopa entistä viehkompana, kun kansanmusiikkijuhlien järjestäjät ovat taloudellisista syistä ryhtyneet säästämään sähköä ja vääntäneet sen vuoksi kovaääniset hiljaisemmalle elleivät peräti mykistäneet ne.

Akustinen soitto tekee hyvää pelimannienkin korville ja ennen kaikkea panee kuulijat herkistämään korvansa.

Möykän vähentyminen tekee hyvää siis kansanmusiikin molemmille osapuolille, eivätkä festivaalijärjestäjätkään tunnu panevan muutosta pahakseen. Ohjelmajohtaja Jyrki Heiskanen, jonka sukujuuret ovat Savossa Säyneisen puolessa Siikajärvellä, kertoi saaneensa pelkästään myönteistä palautetta.

Kaustista ja Säyneistä yhdistää Heiskasten lisäksi myös hauska kielellinen yhtymäkohta: molemmat paikkakunnat taipuvat yksikössä, eivät monikossa.

Suomalainen kansanmusiikki on kokenut viime aikoina kovia. Vaikka Kaustisella, suurimmassa ja kauneimmassa, on käynyt vuosittain pyöreästi satatuhatta vierasta, toiminta on rajusti tappiollista. Se taas on johtanut henkilöriitoihin ja -vaihdoksiin, jotka eivät ole kunniaksi kenellekään.

Itä-Suomen merkittävin kansanmusiikkitapahtuma, Rääkkylän Kihaus ja sen raunioille rakennetut uudet viritelmät, kärsi tänä vuonna pahasta yleisökadosta. Uutisten mukaan kihauslaiset eivät ole kuitenkaan menettäneet vielä kaikkea uskoaan, vaan ensi vuonna yritetään taas uudelleen ja uudelta pohjalta.

Talouselämän yleinen lamaantuminen selittää osan taloudellisista ongelmista, mutta vain osan.

Kasvun rajat ovat yksinkertaisesti tulleet vastaan. Satatuhatta kävijää on sellainen määrä, että sillä pitäisi menestyä Suomen kokoisessa maassa. Kymmenen- tai kaksikymmentätuhatta lisäkuulijaa eivät olennaisesti muuttaisi enää festivaalin olemusta, vaan taloudellinen kannattavuus on haettava kustannuksista: ne on saatava järkevälle tasolle.

Artisti maksaa, sanotaan, ja mitä isompi artisti, sitä enemmän. Pelimannit tulevat sen sijaan festivaaleille ilmaiseksi, talkoohengessä.

Tämä tiedetään kaikilla kansanmusiikkijuhlilla. Rääkkylässä ei oltu niin murheellisia, ettei olisi laskettu leikkiä tällä vakavalla tosiasialla. Pelimanneille annettiin kaulaan pelimannin, maksetuille taiteilijoille artistin lappu.

Elämä on aaltoliikettä, ja niin myös kansanmusiikki. Jos yleisvire lie juuri nyt valtakunnassa vähän alavireinen, niin Savossa näkymät ovat hyvin lohdullisia.

Lapinlahden Alapitkällä kesäkuun alussa pidetty Ysti kärsi ankarista sääoloista, mutta kävijämäärä tuplaantui. Paljolti talkoohengessä toteutettu ohjelmisto oli monipuolinen, ja esitykset saivat kiitosta. Maakunnan kansanmusiikin ja -tanssijain yhteisvoimin valmistettu Ystin tarina on päätetty esittää siksi vielä uudestaan elokuussa - kahdesti Säyneisessä ja kerran Siilinjärvellä.

Eteläsavolaiset puolestaan valmistelevat omaa kansanmusiikkitapahtumaansa elokuun lopulle Kangasniemelle.

Salomaa soikoon -juhlan keskushenkilö on amerikansuomalainen kuplettimestari Hiski Salomaa.

Kansanmusiikkia on uudistettu voimallisesti viime vuosikymmeninä.

Sibelius-Akatemiasta ja muista oppilaitoksista on valmistunut taitavia ja kunnianhimoisia soittajia ja laulajia. Asiantuntijat kiittävät heitä kilvan, suuri yleisö taas vierastaa.

Meillä on runsaasti maailmanmainetta saavuttaneita kansanmusiikkiryhmiä, mutta kotoisille festivaaleille he eivät vedä väkeä; tämä on kylmä fakta.

Jotain pitäisi tehdä vaikean yhtälön ratkaisemiseksi.

Mielenkiintoinen kokeilu nähdään torstaina Kaustisella, jossa uusharmonikkataiteilija Kimmo Pohjonen ottaa musiikkinsa avuksi maalaisten vanhat kunnon työkalut - maamoottorin ja Zetorin.

Pohjosen harmonikka ei soi ilman sähköä. Zetorin ystävät tietävät, että sen ääni kuuluu riittävän hyvin ihan akustisenakin.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Läheltä ja vieläpä maukasta

Zelenskyn voitto avaa uusia näköaloja

On aika puhua kasvien geenieditoinnista

Euroopan unioni ei ole jäsenvaltioilleen tavaratalo

Olemme tähtipölyä, lensimme Kuuhun

Mätäkuun juttuja

Puheenjohtajan valinta ei yksin pelasta keskustaa

Rajat ovat ylittyneet

Vanha auto on tarkan talouden perusta

Perämeren lohia tappava outo tauti huolestuttaa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.