Zimbabwe siirtyy rappiosta epävarmuuteen

Lähes kolme vuosikymmentä Zimbabwea diktaattorin ottein hallinneen Robert Mugaben eroilmoitus sai kansanjoukot juhlimaan spontaanisti pääkaupunki Hararen kaduilla. Suurmielenosoitukset viime viikolla vauhdittivat lähtölaskentaa, joka käynnistyi marraskuussa Mugaben ja varapresidentti Emmerson Mnangagwan välirikosta.

93-vuotias Mugabe aloitti valtiomiesuransa 1980-luvun alussa vapaustaistelun sankarina, jonka johdolla eteläisen Afrikan maa itsenäistyi Britannian vallasta. Hellittäessään vihdoin otteensa haurastunut vanhus jää historiaan sortajana, joka kurjisti verraten hyvinvoivan maan hylkiövaltioksi.

Tarina on valitettavan tuttu kolonialismin jälkeisessä Afrikassa, jossa hallitsija toisensa jälkeen on keskittänyt vallan ja omaisuuden lähipiirilleen. Jo itsenäisyyden aluksi valkoisten viljelijöiden tilojen pakkovaltaus johti maatalouden romahdukseen ja aiemman Afrikan vilja-aitan näkemään sittemmin nälkää.

Zimbabwessa köyhdytetty kansa iloitsee jo siitä, että yhdestä kelvottomasta johtajasta viimein päästään. Tulevaisuus ei välttämättä lupaa ratkaisevasti parempia aikoja. Presidentiksi nousee väliaikaisesti Mugaben aiemmin syrjäyttämä Mnangagwa, joka tunnetaan tämän kovaotteisena oikeana kätenä.

Matka demokraattisiin vaaleihin ja oikeusvaltion rakennukseen on pitkä, sillä todellinen oppositio on ajettu maanpakoon. Lopputuloksena voi hyvinkin olla vain valtapuolueen sisäinen järjestely, jonka pysyvyyden Mnangagwa varmistaa armeijan ja poliisivoimien tuella. Kansainvälinen yhteisö voi edistää Zimbabwen uudistumista sitomalla avustukset ja kauppasuhteet demokratiakehitykseen.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Pääkirjoitukset

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio taiteilee toivon ja arkitodellisuuden rajalla

Monipaikkaista hallintoa hyvä selvittää

Maailmanlopun meininki

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Vasemmistoliitto iskee nyt perussuomalaisten kylkeen

Tieteenvastustus ei kasvakaan

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Suomi mukaan maailman jalkapalloperheeseen

Kanttila ei tule kuntoon hurskastelulla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.