Maakuntavero, ei kiitos

Kuntavaalien yhteydessä useampikin poliittinen taho ilmaisi kiinnostuksensa tulevien maakuntien verotusoikeuteen. Itsehallinnon sanottiin vahvistuvan, jos maakunta kokoaisi itse rahansa.

Tätä en todellakaan kannata. Maakuntavero olisi erittäin haitallinen ja vesittäisi osan soten tavoitteista.

Useimmat maakunnat ovat liian pieniä huolehtimaan sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksista. Kansainvälisesti katsotaan, että rahoituspohja vaatii vähintään 500 000 kansalaista ja miljoona olisi parempi.

Pieni väkiluku tekee maakunnasta herkän kustannusten satunnaisille vaihteluille. Liian pieni rahoittaja tuottaa tehotonta ja huonosti järjestettyä terveydenhuoltoa. Maakunta olisi altis kilpavarustelulle ja päällekkäisten toimintojen rakentamiselle. Tilanne ei olisi parempi kuin nykytila, josta juuri liian pienen rahoittajatahon vuoksi halutaan eroon. Kalliiden hoitojen tasausrahastoa ei tulevaisuudessa ole. Pienet maakunnat ovat vaarassa joutua taloudellisiin vaikeuksiin.

En ole tavannut ketään asiantuntijaa, joka kannattaisi pieniä rahoittajia. Tässä asiassa pieni ei ole kaunista. Maakuntavero kävisi, jos Suomessa olisi viisi maakuntaa. Heikot maakunnat joutuvat huutamaan avuksi valtiota, joka joutuisi tukemaan maakuntia yli nykyisten valtionosuuksien. Tämä olisi epäreilua, kun jotkut maakunnat saisivat ylimääräistä ja toiset eivät. Valtion rahojen mukana tulevat määräykset rahan käytöstä. Joka tapauksessa valtio ohjeistaa maakuntia nykyistä paljon tiukemmin. Itsehallinto ei vahvistuisi muuta kuin kaikkein suurimmissa maakunnissa.

Kun maakunta joutuu vaikeuksiin, syntyy kiusaus nostaa veroa ja kokonaisveroaste nousee. On paljon helpompi nostaa veroja kuin uudistaa palvelurakennetta. Ilmoitan rakastavani veroja, jos verojen tuotto ei valu tehottomuuteen. Uusi vero tarkoittaa uutta byrokratiaa.

Vanhana vainoharhaisena epäilen, että maakuntaveroa ajetaan olettaen sen lisäävän vallankäyttöä. Sote pitää rakentaa kansalaisia varten eikä siksi, että joku voisi kuvitella itsensä tärkeäksi päästessään käsiksi verorahoihin.

Varokaa hyvät ihmiset heikkoja jäitä. Jälleen saamme nähdä, miten vanhemmilla miehillä tarve päästä pois kotoa ohittaa itsesuojeluvaiston. Vaikka sanotaanhan, että pilkkiminen on parasta, kun jäällä tarkenee T-paidassa ja avannon saa polkaisemalla.

Kirjoittaja on yleislääketieteen emeritusprofessori.

Uusimmat

Ajassa

Vaalipölyä

Kielettä mielettä

Laatu on määrää tärkeämpi

Harmaantuva maa

Sosiaalinen vaikutus

Kiinnostus kieleen synnytetään

Kirotut norjalaiset!

Intohimona lajittelu

Kolme tyhmää ajatusta metsistä

Sotexit

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.