Ruutukaavan ulkopuolella

Ajassa

Ennen oli selvä järjestys. Kekkonen oli presidenttinä ja kunnanlääkäri hoiti sairaat. Mutta nyt monen kunnan väki vähenee. Joka kunnassa itsetuhokone eli lukio jauhaa kuntaa tyhjäksi. Kyse on asiasta, joka tapahtuu ihmisten omissa ajatuksissa, eikä sitä voi muuksi muuttaa. 29 Jäljelle jääneet tarvitsisivat enemmän palveluja, mutta työntekijöitä ei tahdo löytyä. Oppineissa on muutama metsäfriikki, mutta he eivät riitä.

Nuoret lääkärit usein pelkäävät lähteä syrjäkylille töihin, eivät edes rahalla. Pelätään suurta työmäärää ja yksinäistä vastuuta. Parisuhteen puoliskolle ei löydy töitä. Vuokra-asuntoja ei ole. Ison omistusasunnon hankkiminen muuttotappiopaikkakunnalta luokitellaan itsetuhoiseksi käyttäytymiseksi.

Lääketieteen vaatimustaso on eri kuin kunnanlääkärin aikoina. Nykyaikainen terveydenhoito tarvitsee laitteita, eikä niitä ole saatavissa.

Maailmalta voidaan ottaa mallia esimerkiksi Kanadasta tai Australiasta, mistä löytyy Suomen kokoisia alueita, joissa on vain yksi sairaala. Siellä on kehitetty etähoitoa terveydenhoitajan tukemana ja liikkuvia palveluja. Lentokone kuskaa potilaita.

Liikkuvan palvelun ongelma on puutteellinen varustetaso.

Haja-asutusalueilla voisi olla harvemmassa mutta isompia ja varusteiltaan ja henkilöstöltään parempia yksiköitä. Riittävän kriittisen massan turvin isommissa yksiköissä saadaan myös henkilökuntaa paremmin.

Tämä ei kuitenkaan toimi ilman kunnollista paikallisliikennettä, ja sitähän ei nyt ole.

Kuopion Pali olisi erinomainen ratkaisu. Jos sellaisen järjestäminen ei onnistu, niin sosiaali- ja terveydenhuollon tulisi järjestää itse omansa. Niin kuin Australiassa, missä sairaalalla voi olla oma lentoliikenne.

Terveyspalveluliikenne voisi toimia niin, että eri viikonpäivinä kulkusuunta vaihtuisi ja kerättäisiin useampia potilaita samalta suunnalta. Taloudellinen rasitus pienentyisi, jos päivittäinen liikennöinti ei onnistu. Kotiin vietäviä palveluita voisi yhdistää samaan kyytiin. Etälääketiede on vasta ihan alussa.

Kyllä pitäisi laulujen sanojen olla paremmin tieteellisiä. Yksikin laulaa, että timantit ovat ikuisia, vaikka ne eivät ole.

Ja Katri-Helena ihmetteli, miksi taivas on yöllä musta, vaikka Heinrich Olbers selitti sen jo vuonna 1826.

29

Uusimmat

Ajassa

Lisää liiketoimintaosaamista

Tuleeko meistä ikinä aikuisia?

Nolla ei ole merkitsevä numero

Ruutukaavan ulkopuolella

Salarakas

Allergiset

Kiertotalouden edelläkävijät voittavat

Edustajat on, mistä valtiomiehet?

Mites se toi Kiina?

Halla-aho on mestari väistämään iskuja

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.