Joulukuusi-indeksi

Ajassa

Maanantaina, jolloin tätä kirjoitan, jo tiedetään, missä hallituksen salainen kokous pidettiin. Kun olen lähettänyt tekstin lehteen, tulee tapahtumaan vielä paljon ennen sen julkaisua – tänään keskiviikkona. Tässä on jo suhteellisuusteoriaa mukana, tunnustan, kun kirjoitan nyt maanantaina jo keskiviikosta ”tänään”.

Media on nopeutunut. Uutisia salaisesta kokouksesta ja sen jatkotarinasta odotetaan nykyään heti just eikä melkein. Mutta joka on seurannut sarjaa Englannin hovista ja sen kruunupäistä, näkee, kuinka aamun lehdet pyörivät ensin yöllä painokoneen rotaatiossa, sitten pakataan autoihin, joista pinkat jaetaan eri pisteisiin ympäri maata. Ja kauhistuneet ilmeet tuijottavat etusivua.

”Etusivu uusiks”, ehkä erikoisnumero; hektisen toimitustyön kulminoitumisia, kun maailma muuttuu äkkiarvaamatta.

Isämme Matti Almila työskenteli Sanomissa kirjoitellen toimitustyön ohessa Ilta-Sanomiin pakinoita nimimerkillä Kai de Puu (oli luonut tuon Svenska Dagbladetiin vuodesta 1922 kirjoittaneen Kar de Mumman, Erik Zetterströmin mukaan).

Reuman jo nuoresta vaivaamana hän ei tehnyt varhaisimpia aamuja, mutta oli aikanaan toimituspäällikönäkin lähettämässä esimerkiksi legendaarista rikostoimittaja Hannes Markkulaa legendaarisille rikospaikoille.

Puhelimemme 37322 soi kerran, kun olin jo mennyt nukkumaan kymmeneltä, kymmenen ikäisenä. Kennedy.

Moni lento-onnettomuus ja muu hirvitys kuultiin meillä kotona ensin, ennen kuin seuraavan päivän lehti julkaistiin.

Lehtiä tuli aamulla 5–6, niistä opin oikeastaan lukemaan. Iltapäivällä tuli kaksi.

Ja tottakai pääsin Ludviginkadulle katsomaan prosessin kulkua, vaikkapa kouluesitelmääni varten. Sain mukaani latomosta yhden sivun matriisin: kaikki peilikuvana.

Joulun aikaan isä toi kotiin kuulujen pakinoitsijoiden joululehtiä, kuten Arijoutsin Joulupippurin. Luimme juttuja, joista joillekin osasimme jo pikkuveljeni kanssa oikeasta syystä nauraa.

Arkena mediassa pohdittiin Suomen suhdetta itänaapuriin, inflaatiota ja kansakunnan tulevaisuutta.

Tajusimme aikanaan, ettei isä itse ollut mikään sijoittajanero (taidottomuus on periytynyt), mutta talous kiinnosti häntä. Niinpä hän seurasi tarkkaan joulukuusien hinnan kehitystä vuosittain.

Hidas mittari, mutta hyvä kuvaaja tuo joulukuusi-indeksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Lisää, lisää on liian helppo vastaus

Puuhapelle Donald Trump helvetissä

Ilmakvartetti jousilla

Veden voitto

Puoluekartta murroksessa

Maailman paras maa

Al-Holin ja al-Koholin lapset

Parasta pakolla

Tarjoo kunnon väki

Joulu on aistien juhla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.