Kaiken maailman asiantuntijoita

Ajassa

Elokuussa kohistiin, kun uusi hallitus esitti ensi vuoden budjettiin 5 miljoonan lisämäärärahaa valtiosihteerien ja erityisavustajien palkkaukseen.

Esitys sai opposition ja kansan heräämään. Sosiaalisessa levisi muun muassa meemejä, joissa erityisavustajien määrää verrattiin vanhusten hoitajamitoituksen mukaan saamaan apuun – vieläpä ilmeisen tosissaan.

On vaikea sanoa, mikä olisi juuri oikea määrä erityisavustajia kussakin poliittisessa virassa.

Hyvä lähtökohta kuitenkin lienee, että kun rekrytoidaan ihmisiä instansseihin, joilla on maassamme ylin päätösvalta, on asiantuntemusta parempi olla liikaa kuin liian vähän.

Nimittäin toisin kuin moni luulee, poliitikolle ei äänten mukana automaattisesti siirry kaikkien äänestäjien tieto ja osaaminen, eikä suosittukaan päättäjä tiedä kaikkea.

Tässä mielessä hallituksen linjaus on tervetullut muutos edelliseen. Juha Sipilä (kesk.) puhui pääministerinä halveksuvasti ”kaiken maailman dosenteista” ja hänen hallituksensa leikkasi koulutuksesta ja tutkimuksesta. Viranhaltijat kauhistelivat julkisuudessa valmistelun hataruutta, ja päätöksenteon toistuva kaava oli, että hallitus teki ensin pontevan päätöksen ja vähän ajan päästä yhtä pontevasti perui sen.

Jos keskeneräiset ja huonosti valmistellut päätökset vähenevät, viisi miljoonaa lienee varsin pieni investointi saavutettuun säästöön verrattuna.

Asiantuntijoihin sijoittaminen on osa tiedolla johtamista. Siitä puhutaan, siihen kannustetaan ja sen luulisi muutenkin olevan luonnollinen osa päätöksentekoa.

Valitettavasti niin ei kuitenkaan läheskään aina ole – edes ylimmillä tasoilla.

Tiedolla johtaminen on nimittäin voimakkaassa ristiriidassa varsinkin pienissä kunnissa valitettavan yleisen valtakulttuurin kanssa. Siinä auktoriteetti ja asiantuntemus eivät liity koulutukseen, kokemukseen ja kykyyn omaksua uutta tietoa, vaan sen määrää sukupuoli, jääräpäisyys sekä hehtaarit ja/tai pankkitilin saldo.

Aina on niitä, joita liika tieto häiritsee.

Monille on tärkeintä, että poliitikko puhuu suoraan, eikä ole väliä, onko lausunnoissa järkeä.

Viimeaikaiset gallupitkin osoittavat, että jopa sivistysvaltio Suomessa voi päästä pitkälle, kun kivenkovaan väittää, että maailmassa on vain mustaa ja valkoista ja harmaan sävyt ovat vain hipsterien salaliitto.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Mikä meni väärin?

Palautumista erikoisesta keväästä

Seitsemäs aalto on suurin

Parempi sote

Vaihtoehto valtion velalle

Käteisen kuolema on lähellä

Politiikan arkipäivää ja yllätyksiä

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Havaintoja koronakoulun keväästä

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.