Korvaako internet television?

Ajassa

Televisiota katsotaan yhä paljon, mutta katsojaluvut vähenevät. Murroksesta kertoo, että katsojat vanhenevat. Nuoret seuraavat television sijasta yhä enemmän videoita verkossa.

Television suuri haaste on talous.

Suomenkin kaupallinen televisio on dramaattisesti menettänyt markkinoiden uusjaossa mainostuloja Facebookin, Googlen ja Netflixin tapaisille yrityksille.

Kotimaisen kaupallisen television menestystarinoita on vähän.

Yleisradion toiminta on sen sijaan verorahoilla vakautettu. Kotimainen maksuton televisio ja leijonanosa kotimaisesta tuotannosta on jatkossa yhä varmemmin Yleisradion julkista palvelua.

Viestintäpolitiikassa Yleisradio on nähty peruspalveluiden takaajana.

Valeuutisten ja hybridisotien aikana tarvitaan eduskunnan valvomaa ja riippumatonta julkisen palvelun mediaa. Valtion varoin on tuettu myös kaupallista uutistoimintaa.

Muillakin toimilla on pyritty luomaan medialiiketoiminnalle hyvät olot palvella hyvin kuluttajia. Markkinoiden muuttuessa keskustellaan nyt, saako julkinen palvelu laajentua radio- ja televisiotoiminnan ulkopuolelle.

Tarvitaan terveet säännöt, jos verorahoilla kilpaillaan markkinoilla.

Jakelukin on murroksessa. Ohjelmia seurataan yhä enemmän internetin kautta. Televisio siirtyy olohuoneista ihmisten taskuihin. Esimerkiksi Yle Areenaa käyttää nyt noin 1,2 miljoonaa mobiililaitetta viikossa.

Laajakaistaverkot syövät antenni- ja kaapelijakelun merkitystä. Kaupallinen televisio saanee 2020-luvulla liiketoiminnalleen riittävästi asiakkaita internetistäkin ja voi pohtia luopumista kalliista televisiojakelusta.

Kaikki kuluttajat eivät kuitenkaan voi siirtyä television asiakkaaksi internetissä esimerkiksi riittävän laajakaistan puuttuessa.

Yleisradion tulee pitää julkinen palvelu kaikkien saatavilla. Se pitää pystyä hankkimaan antennilla taivaalta niin kauan kuin kaikilla ei ole riittävää laajakaistaa.

Perinteinen jakelu kallistuu, jos maksajaksi jää Yleisradio yksinään. Lasku siitä lankeaa veronmaksajalle.

Liikkuvan kuvan tuotanto, sisältö, jakelu ja kulutus muuttuvat.

Viestintäpolitiikan isoja 2020-
luvun kysymyksiä on, korvaavatko uudistuneet palvelut perinteisen television vai onko sen jatkuvuus tarpeen yhteiskunnan toimin jotenkin turvata.


Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Parempi sote

Vaihtoehto valtion velalle

Käteisen kuolema on lähellä

Politiikan arkipäivää ja yllätyksiä

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Havaintoja koronakoulun keväästä

Tie ulos ja ylös koronan kurimuksesta

Tiedettä tarvitaan – aina

Meillä on kyky aavistaa korkeampi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.