Vanhemmuuden taikaa

Ajassa

Nuoret katsovat vanhempiaan tuorein silmin. Niinpä kysyin rippikoululaisilta, mitä he ihmettelevät aikuisissa. Mikä aikuisuudessa kummastuttaa? Sain luvan raportoida havaintoja kolumnissa.

Päällimmäiseksi nousi tylsyys. Aikuiset kiertävät samaa rataa. Työpäivä, kotityöt, telkkaria ja nukkumaan. Sama rundi viikosta ja vuodesta toiseen. Ja toisin kuin nuoret, vanhemmat eivät vietä aikaa kavereittensa kanssa. Ani harvoin pidetään pieni kyläilytuokio, jossa juodaan kahvia ja puhellaan niitä näitä.

Miten sellaista jaksaa, nuoret ihmettelivät. Elämä täyttyy pakollisista velvollisuuksista. Ei ihme että aikuiset ovat väsyneitä ja haluttomia mihinkään. Eivät osaa irrotella tai pitää hauskaa.

Työelämäkään ei näyttänyt ripari-ikäisistä kovin houkuttelevalta. Aina pakko lähteä, ei mahdollisuutta lintsata. Sama tahko ympäri vuoden. Pitkät päivät ja lomaa tosi vähän koululaisiin verrattuna.

Sitäkin ihmeteltiin, miten vanhemmat jaksavat omia nuoriaan. Murkut kun kiukkuavat tahallaankin, riparilaiset tiesivät paljastaa.

Kun joku ottaa päähän, sitä äksyää kotiväelle. Vaikka ei heissä suurempaa vikaa ole. Kotona täytyy vaan olla joku kaatolava ärsytystä varten, joko vanhemmat tai sisarukset.

Hyvin osasivat nuoret hahmottaa kiukkusuonen dynamiikkaa.

Vanhempien viat jäivät vähiin. Kirjoittavat puhelimella yhdellä sormella. Luulevat oman nuoruutensa ohjeiden pätevän nykyaikaan. Purkavat väsykiukkuaan lapsiinsa. Eivät pysty spontaanisti mihinkään, simppeliä uimarantareissuakin täytyy suunnitella päiväkaudet.

Ei näyttänyt aikuisuus kovin houkuttelevalta. Miksi siis kasvaa siihen suuntaan?

Yritin siinä puolustella ikätovereitani. Iän myötä sisu kasvaa. Työn ja kodin velvollisuuksiin suhtautuu kuten harrastukseen. Olen tämän valinnut ja saan siitä iloa. Omiin nuoriin ei koskaan väsy, sellainen taika sisältyy vanhemmuuteen.

Entä se tylsyys? Kyllä me aikuisetkin leikimme ja irrottelemme. Nyt vaan vähempi riittää kuin nuorempana. Huiput eivät ole niin korkeita eivätkä pohjat syviä. Juhlahetkeksi riittää käynti kahvilassa tai luontopolulla. Aikuisuudessa on paljon vapautta, vaikka se ei ehkä näy päälle.

Näin selittelin. Varmaan kuulosti nuorista tosi laimealta. Vaikka olikin totta joka sana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Uusimmat

Kolumnit

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Havaintoja koronakoulun keväästä

Tie ulos ja ylös koronan kurimuksesta

Tiedettä tarvitaan – aina

Meillä on kyky aavistaa korkeampi

Kellä valta, sillä vastuusen käytöstä

Näkkileipägate ei ole Kuopion suurin ongelma

Auttaako digitalisaatio julkistaloutta?

Kuka Sauli Niinistön seuraajaksi?

Lisää, lisää on liian helppo vastaus

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.