Monitoimihävittäjät ovat elintärkeitä

Ilmavoimien Hornet-hävittäjät poistuvat suunnitelmien mukaisesti käytöstä täysinpalvelleina ensi vuosikymmenen puolivälistä alkaen.

Hävittäjien korvaaminen uusilla suorituskykyisillä monitoimihävittäjillä on Suomen puolustuskyvyn kannalta elintärkeää. Hankittavilla hävittäjillä turvataan Ilmavoimien taistelukyky niin normaali- kuin poikkeusolojenkin tarpeisiin 2060-luvulle saakka.

Hornetien korvaamisen hanke, HX-hanke, perustuu laajoihin taustatutkimuksiin ja -analyyseihin tulevaisuuden toimintaympäristön vaatimuksista ja eri vaihtoehdoista korvata Hornetien suorituskyvyt.

Analyysit ovat osoittaneet, että eri vaihtoehdoista miehitetyt monitoimihävittäjät täyttävät asetetut suorituskykyvaatimukset parhaiten. Näin on todettu muissakin maissa. Kaikki viimeaikaiset maailmalla tehdyt hankinnat ja julkistetut suunnitelmat perustuvat siihen, että hävittäjät korvataan miehitetyillä lentokoneilla.

Hornetien suorituskykyjä ei voida tutkimusten perusteella korvata ilmatorjunnalla eikä miehittämättömillä ilma-aluksilla. Ne kykenevät rajoitetusti vain osaan monitoimihävittäjän tehtävistä.

Ilmatorjunnalla tuotetaan hyökkääjälle tappioita alueellisesti sekä suojataan kohteita ja joukkoja myös tulevaisuudessa. Miehittämättömien ilma-alusten tarve ja mahdollisuudet hankkia niitä puolustuksen täydentämiseksi arvioidaan osana Puolustusvoimien tulevaa kehittämistä.

Monitoimihävittäjillä valvotaan ja turvataan ilmatilamme koskemattomuutta ja suojataan yhteiskuntaa ilmahyökkäyksiltä.

Hävittäjien ilmasta maahan -aseita voidaan käyttää kaukana oleviin kohteisiin, joihin ei muilla järjestelmillä voida vaikuttaa. Koneilla osallistutaan myös maa- ja meripuolustuksen taisteluihin ilmasta maahan ja merelle -tulella. Hävittäjillä täydennetään niin ikään Puolustusvoimien tiedustelu-, valvonta- ja johtamiskykyjä.

Hankkeen valmistelut etenevät. Eduskunnan viime kesänä hyväksymä puolustusselonteko antaa hankkeelle vahvan valtakirjan.

Se linjaa, että Hornet-kaluston poistuva suorituskyky korvataan täysimääräisesti turvallisuusympäristön asettamien vaatimusten mukaisesti. Tämä edellyttää sellaista monitoimihävittäjien määrää, joka mahdollistaa operaatiot koko valtakunnan alueella.

Hankkeen kustannusarvio on puolustusselonteon mukaisesti noin 7–10 miljardia euroa. Kustannus on niin suuri, ettei sitä kyetä kattamaan normaalista puolustusbudjetista, vaan se vaatii erillisrahoituksen.

Koneiden käyttökustannukset katetaan nykyiseen tapaan vuosittaisista toimintamenoista. Kustannukset suunnitellaan säilytettävän nykytasolla.

Hävittäjähankkeen tarjouskilpailuun osallistuu viisi nykyaikaista hävittäjää, Eurofighter Typhoon Isosta-Britanniasta, Dassault Rafale Ranskasta, Saab Gripen Ruotsista sekä Boeing F/A-18 Super Hornet ja Lockheed Martin F-35 Yhdysvalloista.

Puolustusvoimat lähetti reilu viikko sitten tarjouspyynnön 64 lentokoneesta mainituille valmistajille niiden kotimaiden hallintojen kautta. Pyyntö sisältää lentokoneiden lisäksi koneiden aseet, sensorit, varaosat ja erilaiset tukijärjestelmät.

Tulevat hävittäjät valitaan ensisijaisesti sotilaallisin perustein. HX-järjestelmän kokonaissuorituskyky on avainasemassa valittaessa parasta hävittäjää Suomelle. Suorituskyvyn lisäksi koneen valinnassa huomioidaan kuitenkin myös huoltovarmuus, teollinen yhteistyö eli kotimaisen teollisuuden osallistuminen hankintaan, elinjaksokustannukset sekä hankinnan turvallisuus- ja puolustuspoliittiset vaikutukset.

Hankinnan valmistelut tähtäävät siihen, että valinta ja sopimus tulevasta monitoimihävittäjästä voidaan tehdä vuoden 2021 aikana.

Hornet-kalustosta luovutaan siis asteittain uusien koneiden toimitusten alkamisen myötä. HX-hävittäjien täysi toimintakyky ja -valmius saavutetaan suunnitelman mukaan vuonna 2030.

Monitoimihävittäjät ovat tarkoituksenmukaisin ratkaisu Ilmavoimien suorituskyvyn turvaamiseksi pitkälle tulevaisuuteen. Koneiden oikea-aikainen hankinta on edellytyksenä sille, että ilmapuolustuksemme säilyy ensiluokkaisessa kunnossa myös tulevaisuudessa. On välttämätöntä, että tarve ja tahto johtavat parhaiden hävittäjien hankintaan.

Kirjoittaja on Puolustusvoimain komentaja.

Uusimmat

Maanantaivieras

Kansa ohjasi päättäjiä

Sopivaa hirvikantaa etsitään

Työn keskeiset arvoulottuvuudet

Ukrainassa on 44 presidenttiehdokasta

Vienti rahoittaa hyvinvointia

Puolustusvoimien kadotettu tulos

Kirkon päätöksenteko murroksessa

Venäjän palkkasotilaat Venezuelassa

Moraalin kulmakivet

Politiikan kieli herjaa ja laskelmoi

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.