Dinosaurus ei uudistu

Muistatteko, millaista oli matkustaa ulkomaille muutama vuosikymmen sitten? Vaikka interrail ei ollut enää uutta, tilanne oli aivan toinen kuin nyt.

Itäblokin murtuminen avasi vieläkin korkeampia portteja. Viron matkoista hävisi eksotiikka. Savolaisillekin Tallinnan reissu on mutkattomampaa kuin vaikkapa matka Poriin tai Raumalle.

Kulkuyhteydet toimivat, rajamuodollisuudet sujuvat ja valuuttakin on sama. Hupaista tosin on, että yleisinä matkatuliaisina on yhä kotimaakunnan panimon tuotteita.

Suomen liittyminen vuonna 1995 Euroopan yhteisöön, nykyiseen Euroopan unioniin, oli syrjäiselle pohjoisen maalle jättiloikka kohti läntistä viiteryhmää.

Pari vuotta myöhemmin Suomi solmi Schengenin sopimuksen, joka helpotti siinä mukana olleiden kansalaisten liikkumista maasta toiseen. Ja jos ei päässyt liikkumaan fyysisesti, internet hoitaa homman sähköisesti.

Kansalliset rajat madaltuivat, vaikka pääsääntöisesti ne pysyivät ennallaan. Tosin täytyy muistaa, että itäblokin kaatuminen loi uusia valtioita, eikä kaikkialla vältytty verenvuodatukseltakaan. Surullisimpana esimerkkinä tapahtumat Balkanilla, joista on käyty oikeutta näihin päiviin saakka.

Viime aikaisten tapahtumien valossa tämä on tainnut olla liian hyvää ollakseen totta. Populismi ja eristävä nationalismi ovat nousussa kansainvälisyyden kustannuksella.

Britannia päätti ottaa kansanäänestyksen jälkeen hatkat Euroopan unionista, ja pyrkii käynnistyvissä irtaantumisneuvotteluissa säilyttämään mahdollisimman täysimääräisinä unionin hyödyt ja välttämään vastuita.

Yhdysvalloissa Donald Trump nousi maan presidentiksi. Ääripopulistinen kampanja puri osaltaan sen vuoksi, että kiinteistömiljardööri esiintyi kansan syvien rivien asianajajana ja vastassa oli eliitin edustajaksi leimautunut Hillary Clinton.

Ensimmäiset viikot Trumpin virkakaudesta ovat osoittaneet, että Valkoisessa talossa ennustettavaa on vain täydellinen arvaamattomuus.

Vastapelurina Kremlissä on Vladimir Putin, joka edustaa manöövereissään laskutikkumaista tarkkuutta vastakohtana amerikkalaisen kollegansa impulsiiviselle sosiaalisen median käytölle.

Monimutkaistuvassa maailmassa suuntausta vahvistavat yksinkertaistukset. Uhkakuvat nousevat mahdollisuuksia suuremmiksi puhumattakaan siitä, kuinka tehokkaasti unohtuvat kansainvälisen yhteistyön hyödyt.

Euroopan unionin juuret ulottuvat toisen maailmansodan jälkeiseen aikaan, ja pyrkimykseen estää toistuvat vihollisuudet vanhalla mantereella. Keskeisiä henkilöitä yhdentymisen edistämisessä heti sodan jälkeen oli mm. Winston Churchill. Mitä hän mahtaisi lausua brexitistä?

Eivätkä saarelleen vetäytyvät britit ole yksin.

Hollannissa ensi kuussa pidettävät parlamenttivaalit ovat kuin lämmittelyä Ranskan presidentinvaaleihin keväällä ja Saksan parlamenttivaaleihin alkusyksyllä.

Kannatustaan nostanut Marine Le Pen ajaa avoimesti Ranskan EU-eroa. Saksassa liittokansleri Angela Merkelin suosion kivijalkaa on syönyt hänen liberaali maahanmuuttopolitiikkansa.

Lähivuosina on selvää, että nopeasti laajentuneen EU:n täytyy kyetä luomaan nahkaansa. Muutoin se kasvaa dinosaurukseksi, joka kansainvälisessä evoluutiossa ei kuole sukupuuttoon, mutta menettää merkitystään suhteessa omiin kansalaisiinsa, Yhdysvaltoihin, Venäjään ja nousevaan mahtiin Kiinaan.

Uusimmat

Nimellä

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Kusti ei voi polkea paikallaan

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Kaikki lääkitykselle

Malttia pöyristymisiin

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Kiroilevalta isältä vesselille

Hälytyskellot eivät kuulu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.