Ei huolta huomisesta, eihän

Uusiutuvan aurinko- ja tuulivoiman hinta on alentunut viime vuosina maailmalla, kuten Saudi-Arabiassa ja Meksikossa. Myös sähkön varastointi on halventunut.

Ratkaiseeko edullinen ja hajautettu sähköntuotanto yhdistettynä huippunopeaan 5G-teknologiaan Suomen energiaomavaraisuuden ja huoltovarmuuden ongelmia?

Energia on meille paitsi taloudellinen myös ulkopoliittinen kysymys. Nythän on väitelty siitä, mikä oli 2015 presidentti Sauli Niinistön rooli, kun valtioenemmistöinen Fortum lähti Venäjän valtion Rosatomin ja Fennovoiman ydinvoimalahankkeeseen.

Energia on myös tieteellinen kysymys. Suomessa on akkuteollisuuden raaka-aineita ja huippuluokan sähköteknistä osaamista. Niillä voidaan vähentää riippuvuutta tuontisähköstä.

Lappeenrannan teknillisen yliopiston sähkötekniikan professori Jarmo Partanen korostaa, että halvan sähkön avulla vedestä pystytään erottamaan vetyä ja ilmasta hiilidioksidia.

Kun ne yhdistetään, voidaan ilmasta ja vedestä tehdä muun muassa kaasua, jota voidaan varastoida. Pilottivaiheessa on Partasen mukaan tehdas, jossa voitaisiin valmistaa myös valkuaisainetta eli ruokaa. Samalla torjuttaisiin maapallon lämpenemistä.

Sähkövaloa kokeiltiin vuonna 1877 VR:n konepajalla Helsingissä. Vuonna 1892 ensimmäiset sähkölamput asennettiin Kuopion katulyhtyihin.

Nyt on meneillään uusi sähköistämisen aalto. Jatkossa akkuja on Partasen mukaan sähköverkon joka paikassa ylläpitämässä kysynnän ja tarjonnan tasapainoa. Kuormitusta voidaan tasata tuotannossa ja käytössä.

Kyseessä on sekuntien tai vuorokausien varastointiaika. Pitempään varastointiin on jo käytetty pumppuvoimalaitoksia, joissa esimerkiksi halvalla yösähköllä nostetaan vettä, jonka paine tuottaa päivällä turbiinilla ja generaattorilla sähköä.

Suomi lisää bioenergian tuotantoa ja käyttöä tavoitteenaan kasvihuonekaasupäästöjen, fossiilisten polttoaineiden käytön ja tuontipolttoaineista riippuvuuden vähentäminen. Energia- ja ilmastostrategian mukaan hiilen energiakäytöstä luovutaan Suomessa vuoteen 2030 mennessä.

Huoltovarmuuskeskuksen toimitusjohtaja Raimo Luoma nosti lehtihaastattelussa (SS 5.8.) esiin tuoreen näkökulman valtionhallinnossa ja julkisuudessa käytyyn keskusteluun. Hänen mukaansa huoltovarmuuden lainsäädäntö pitää ripeästi uudistaa vastamaan bioenergialinjauksia. Hänestä on vastattava pariin kysymykseen: Täytyisikö bioenergiaa käyttävillä olla järjestelmä velvoitevarastointiin? Ja mitä niiden pitäisi varastoida?

Varastointi vaikeutuu. Turpeen tuotanto on vähentynyt, ja eduskunnan on määrä käsitellä syksyllä kivihiilen käytöstä luopumista.

Voimayhtiö Kuopion Energia Oy:n toimitusjohtaja Esa Lindholm on perehtynyt huoltovarmuuteen myös valtakunnallisella tasolla. Hänestä haasteeseen vastaaminen riippuu vaadittavista varastointimääristä.

Kuopion Energia pyrkii jo nyt varmistamaan polttoaineiden saannin vaikeinakin vuosina. Tätä jouduttiin opettelemaan turpeen kanssa kantapään kautta takavuosina.

Lindholmin mielestä Kuopion huoltovarmuuden resepti koostuu monesta osasta. Niitä ovat ylivuotiset turvevarastot, riittävä hajautus puun hankinnassa niin, että päätehakkuutähteiden ja harvennustähteiden osuudet ovat tasapainossa, sekä tuontipolttoaineen määrän rajoittaminen, kivihiilivarasto ja öljyn varastot.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Vieraat termit eivät saa olla sumuverho

14 vuotta vanhalla varsin klassisella kakkosautolla pääsääntöisesti ajelevalle kertakokeilu sähköavusteisella polkupyörällä riitti: Se oli silkkaa rakkautta

Kalajoki on my mind – Eksotiikka hiekkasärkillä silloin ja nyt

Tärkeimmät asiat näkee silmillään – mene metsään tarkistamaan puusi omistaja

Muistomerkit kertovat myös uhreista

Parempi sote

Hamstraajan kunnianpalautus

Kansa kaipaa aina toivoa paremmasta

Vitkuttelemalla kriisikunnaksi

Marimekko on suomalaisen naispoliitikon univormu, Saksan Merkel erottautuu pukumiesten joukosta värikkäissä jakkupuvussaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.