Eiköhän unohdeta koko juttu

Aika ajoin pulpahtaa pintaan kysymys siitä, pitäisikö Suomen vielä tulevaisuudessa hakea olympialaisten järjestelyoikeutta.

Helsinki järjesti viimeisiksi oikeiksi olympialaisiksi kutsutut kesäkisat 1952. Sen jälkeen, eikä ennen sitä viiden renkaan kisoja ole Suomessa järjestetty.

Ei edes talviolympialaisia, jotka ovat selvästi kesäkisoja pienemmät kilpailut.

Olympiakisat ovat paisuneet sellaisiin mittoihin, ettei Suomen ole enää järkevää edes harkita niiden hakemista.

Lontoon kisat 2012 maksoivat kymmenen miljardia euroa ja Pekingin vuoden 2008 kisat peräti 32 miljardia euroa. Venäjä panosti Sotshin talvikisoihin vieläkin reippaammin – 36 miljardia euroa.

Suomi voisi periaatteessa olla mukana muutaman maan yhteishankkeena hakemissa talvikisoissa, mutta kansainvälinen olympiakomitea KOK ei vielä koskaan ole jakanut kisoja useamman maan kesken.

Helsinki, Lahti ja Norjan Lillehammer hakivat vuoden 2006 talvikisoja, mutta hävisivät Italian Torinolle.

Sen lisäksi, että olympialaisten järjestäminen on kallista, pullataikinan lailla laajentuneiden kisojen kaikille suorituspaikoille on harvoin käyttöä kisojen jälkeen.

Kesäkisojen lajeista iso osa on Suomesta täysin marginaalilajien asemassa, eikä niiden vaatiman infran rakentaminen ole järkevää.

Talvikisoissa Suomi joutuisi turvautumaan ainakin alppilajeissa naapurimaiden apuun, eikä esimerkiksi massiivisten kelkkaratojen rakentamisessa olisi mitään mieltä.

Urheilun arvokisat ja niiden järjestäminen on luisumassa yhä kauemmaksi niiden alkuperäisistä ihanteista.

Viime vuosina on nähty useita esimerkkejä siitä, kuinka läpeensä korruptoituneet urheilujärjestöt KOK, Fifa ja Iaaf ovat vuolaiden lahjusten vauhdittamina jakaneet kisoja Kiinan, Venäjän ja Qatarin kaltaisiin diktatuureihin.

Suomi on pieni maa, jolla ei ole lihaksia kamppailla näissä salamyhkäisissä järjestelyissä edellä mainittujen maiden kanssa.

Eikä oikeasti rahaakaan monenkymmenen miljardin arvoisiin kisoihin, vaikka ne tuottavat toki monin tavoin taloudellista hyvää järjestäjälleen.

Sinänsä Suomi on läpi historian ollut arvostettu ja tunnustettu kisajärjestäjä.

Yleisurheilun, hiihdon ja jääkiekon kaltaisten lajien arvokisoja Suomi on isännöinyt usein ja isännöi varmasti jatkossakin.

Palloilulajeissa onnistunut esimerkki löytyy koripallosta, jonka EM-kisojen lohkoa Suomi isännöi vuonna 2017.

Lentopallossa Suomi on koripallon tavoin menestynyt kovassa kilpailussa, ja lajin arvoturnauksen järjestäminen olisi täysin mahdollista.

Yleisurheilun MM- ja EM-kisojen sekä hiihdon ja jääkiekon MM-kisojen lisäksi merkittävä tapahtuma voisi olla jalkapallon jaettujen EM-kisojen alkulohkon otteluiden järjestäminen.

Uefa on jakanut ensi kesän EM-kisat 12 eri maahan.

Jatkossa Helsingin uusitulla Olympiastadionilla voitaisiin realistisesti arvioiden nähdä joitakin EM-jalkapallon alkulohkojen otteluista, sillä sen kapasiteetti on remontin jälkeen 36 000 katsojaa.

Ensi kesän EM-kisojen pienin stadion on Kööpenhaminan 38 065 katsojaa vetävä Telia Parken. Siellä pelataan lohkovaiheen lisäksi neljännesvälieriä.

Suomen kannattaa panostaa vahvuuksiinsa. Miljardien eurojen hintaiset olympiakisat eivät niihin kuulu.

Haaveet olympiaisännyydestä kannattaa suosiolla haudata.

Kirjoittaja on urheilutoimituksen esimies.

Uusimmat

Nimellä

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Kääntyykö suuri virta?

Korona sai minut kerääntymään lipulle ja olen siellä ylpeästi vieläkin

Elämänkoulua koronasta

Koronatunteet keikuttavat venettä

Koronan jälkeen alkaa matokuuri

Vain kahden katiskan tähden

Politiikka ei poistunut politiikasta

Hajamietteitä ohimennen koronaviikoilta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.