Finnpulp ja kiinalainen jadeleijona

Takavuosina kävin Kiinan pääkaupungissa Pekingissä. Kielletty kaupunki eli entinen keisarien asuinpaikka ihastutti. Valtaistuinsalit olivat mahtavia, mutta eivät mahtipontisella tavalla vaan hienostuneella – ilmiselvästi poikkeuksellisen lahjakkaiden ihmisten suunnittelemia ja rakentamia.

Silloin Kiinassa saattoi ylpeillä myös lahjakkailla suomalaisilla. Kännykkäjätti Nokialla oli Kiinassa kaksi tehdasta: vuonna 1995 perustettu Dongguanin tehdas ja 2005 perustettu tehdas Pekingissä. Kummassakin oli tuhansia työntekijöitä.

Nokian loistoajat kansojen yhdistäjänä ovat takana, mutta Kiinan ja Suomen välit ovat presidentti Sauli Niinistön mukaan erinomaiset.

Kiinan presidentti Xi Jinping tapasi eilen Suomen poliittista johtoa. Syventyvästä yhteistyöstä sovittiin presidentti Niinistön ja pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kanssa. Muun muassa tiivistyy liiketoiminnan innovatiivinen yhteistyö.

Seuraavaksi Xi neuvottelee Yhdysvaltojen presidentin Donald Trumpin kanssa. Kun suurvaltajohtajat Xi ja Trump kohtaavat, maailma pidättää henkeään.

Päämiesten neuvotteluissa pyritään selvittämään monia tärkeitä politiikan ja talouden pulmavyyhtejä, joiden ratkaisut heijastuvat muihinkin maihin. EU:n rakoilu, maiden välisen kauppasodan uhka, Venäjän vaikutusvallan leviäminen ja Pohjois-Korean ydinase ovat pääkysymyksiä.

Trumpin Meksikon rajalle haluama muuri ei liene ensisijainen neuvotteluaihe – vaikka tietenkin kiinalaisilla olisi rajamuurin teosta kokemusta. Kiinan muurihan on tuhansia kilometrejä pitkä suojarakennelma, josta sanotaan, että sen rakentaminen tuhosi yhden sukupolven, mutta pelasti sata. Osa jättityöstä tehtiin Qin-dynastian aikana ”ensimmäisen keisarin” Qin Shi Huangdin käskystä 200-luvulla ennen ajanlaskun alkua.

Suomalaiset toivovat, että Kiinan ruorimiehen vierailu vauhdittaa kauppaa, lisää kiinalaisia sijoituksia Suomeen ja tuo tänne massoittain matkailijoita.

Suomen hallitus odottaa suuria puuhun perustuvista biohankkeista. EU:ssa ja Suomessa on tehty linjauksia, jotka suosivat kiinalaisen Kaidin Kemiin suunnittelemaa 900 miljoonan euron biojalostamoa. Sipilän hallituksen energia- ja ilmastostrategiassa liikenteen biopolttoaineiden osuus on korkeampi kuin hallitusohjelmassa.

Nyt myös Finnpulpin Kuopioon suunnittelema biotuotetehdashanke pystyy houkuttelemaan rahaa ulkomailta, kun ympäristölupa on saatu. Olisiko yksi rahoituslähde Kiina?

Vaikka Kiinalla on paljon velkaa, sillä on myös paljon rahaa sijoitettavaksi. Keskitetty hallinto mahdollistaa sen, että isoja taloudellisia investointeja voidaan ratkaista poliittisella päätöksellä.

Sama tilannehan oli Neuvostoliitossa, jossa Kostamuksen kaupunki ja kaivos- ja tehdasyhdistelmä rakennettiin 1977–1985 paljolti presidentti Urho Kekkosen ja Neuvostoliiton johtajien luottamuksellisten suhteiden ansiosta.

Kiinassa politiikka ja talous ovat aina kietoutuneet tiiviisti toisiinsa. Maan mittakaavassa seuraukset ällistyttävät usein.

Kun Mao Zedong aloitti vuonna 1966 suuren proletaarisen kulttuurivallankumouksen, vaikutukset ulottuivat yllättävällä tavalla myös hävittäjäkoneiden tuotantoon. Alumiinista tuli pula, kun piti tehdä yli kaksi miljardia Maon kuvalla varustettua rintanappia.

Vielä muisto Pekingistä. Rumputornista ostin riipuksen, joka on mielestäni yhdistävä vertauskuva Suomelle ja Kiinalle – se on jadeleijona!

Kirjoittaja on uutistoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Liian hyviä neuvoja

Nila ja ytimennävertäjät

Söi tapetit, ripuloi matolle ja on tutkitusti parasta terapiaa

"Tavallisissa" tapoissa uutisointi on "tavanomaista"– Koulusurmien yhteydessä medialla on vain taivas rajana

Jätepisteen viereen heitetty roska paljastaa tympeän piirteen sen jättäjästä

Vihreää valoa syksyn synkkyyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.