Ison vihreen kesäyllätys

Kansanedustaja, ministeri Seppo Kääriäinen (kesk.) ilmoitti, ettei hän lähde ehdokkaaksi seuraaviin eduskuntavaaleihin. Olen seurannut hänen poliittista uraansa käytännössä koko sen ajan, kun olen mediassa työskennellyt eli 1980-luvun puolivälistä saakka.

Luulin tuntevani Kääriäisen mielenmaiseman. Vielä viikko sitten olisin ollut valmis lyömään vetoa, että Kääriäinen mittauttaa ensi keväänä kannatuksensa. Ei mittauta. Eikä mittauta enää muissakaan vaaleissa.

Hän hoitaa nykyiset tehtävänsä maakuntahallituksen puheenjohtajana ja Iisalmen valtuustossa. Se on sitten siinä.

Kirman isäntä vetäytyy taka-alalle. Tuskin hän sentään malttaa olla kommentoimatta politiikkaa omilla ehdoillaan. Nyt kun on Twitterinkin käytön oppinut. Seuraajia on kunnioitettavat yli 7 500.

Kääriälän tilan isännän ura hakee vertaistaan koko maassa.

Puoluesihteerinä 10 vuotta 1980-luvulla puheenjohtaja Paavo Väyrysen aisaparina niin sanottua tahtopolitiikkaa harjoittanut Kääriäinen valittiin eduskuntaan vuonna 1987. Hän on työskennellyt kauppa- ja teollisuusministerinä, ministerinä ulkoministeriössä sekä puolustusministerinä.

Muita luottamustehtäviä on hengästyttävän pitkä lista. Sellainen ei olisi mahdollista ilman puoluerajoja ylittävää luottamusta.

Väitöskirjakin on tullut tehdyksi.

Vaikka Kääriäinen ei mahtunut Juha Sipilän ministerilistalle, konkarin lausuntoja on kuunneltu yhä tarkasti.

Jos keskustan puoluejohto on viisas, korvia ei kannata sulkea jatkossakaan. Kääriäisellä on harvinainen kyky ennakoida poliittisia ilmavirtauksia.

Siinä on epäilemättä painavimpia syitä vetäytymiselle. Kääriäinen ei yksinkertaisesti pidä nykyisestä poliittisesta kulttuurista, jossa asioiden on tapana pinnallistua.

Väyrynen kulkee toista äärilaitaa kuin Kääriäinen. Keskustan entinen kunniapuheenjohtaja on herättänyt äkkiväärillä tempauksillaan ymmärtämyksen sijaan kummeksuntaa.

Selvää on, että Kääriäinen tekee ison loven Pohjois-Savon ja koko Itä-Suomen edunvalvontaan.

Kun Kääriäisen ohella Pohjois-Savon keskustan istuvista kansanedustajista jättää paikkansa Markku Rossi, yhtälö ei ole yksinkertainen.

Varapuheenjohtajistoon noussut Hannakaisa Heikkinen on ehdolla. Mitä tekee europarlamentaarikko Elsi Katainen? Lähteekö hän eduskunta- vai eurovaaleihin? Vai molempiin?

Savo-Karjalan vaalipiiristä vahvoissa asemissa on myös kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen. Kääriäistä vuoden vanhempi Eero Reijonen ja Hannu Hoskonen pyrkivät uusimaan valtakirjansa.

Haaste on kova. Se tulee esimerkiksi puoluevaltuuston puheenjohtajalta, Kuopion kaupunginhallituksen puheenjohtajalta Antti Kivelältä ja Pohjois-Karjalan maakuntahallituksen puheenjohtajalta, Outokummun kuntavaalien äänikuningattarelta Hanna Huttuselta.

Kääriäisen ratkaisu tekee luonnollisesti tilaa Kivelän ja Huttusen tapaisille kannuksensa jo kuntatasolla näyttäneille henkilöille.

Iso vihree on saattanut tulla Kirman kesäisissä maisemissa johtopäätöksen, että puolueen uusiutuminen vaatii sukupolvenvaihdosta, ja hän näyttää esimerkkiä.

Uusien ehdokkaiden itsensä ja iisalmelaisen uuden puoluesihteerin Riikka Pirkkalaisen on kyettävä mobilisoimaan väkeä. Mielenkiintoa lisää, että valtakunnallisissa gallupeissa menestyneet ja viime vaaleissa Pohjois-Savossa historiallisesti ilman edustajaa jääneet sosiaalidemokraatit hakevat revanssia. Heidän on pärjättävä Savo-Karjalassa ilman Riitta Mylleriä.