Järjen ja sydämen liitto

Pienissä ja keskisuurissa yrityksissä sukupolven- ja varsinkin omistajanvaihdokset tulevat liian usein yllätyksenä, vaikka niihin varautumisen tarpeen voi päätellä vaikkapa yrittäjien syntymäajoista.

Oikeaoppinen omistajanvaihdos on pitkä prosessi, johon liittyy yrityksen arvonmäärityksen ja verotuksen ohella lukemattomia käytännön kysymyksiä.

Käytännössä vain on niin, että erityisesti perustajayrittäjillä omistajanvaihdos ei ole vain matematiikkaa. Sydän sanoo toisin kuin aivot ajattelevat tai sydän määrittää täysin, kuinka prosessi etenee tai on etenemättä.

Kun suuret ikäluokat ovat tulleet eläkeikään, palkansaajien ohella yrittäjien pitäisi miettiä, kuinka siirtyä työelämän ulkopuolelle.

Savon Yrittäjät ovat ajassa kiinni. Se on perustanut hankkeen nimeltään Sujuvat Omistajanvaihdokset Savossa.

Kun yrityksille haetaan uutta omistajaa, osapuolia on kaksi niin kuin kaupassa yleensäkin. Yrittäjä myy yritystään käyväksi katsomallaan hinnalla. Toiminnan jatkamisesta kiinnostuneella on oma näkemyksensä.

Kysymys kuuluu, kuinka intressit kohtaavat.

Ilman asiantuntija-apua se ei onnistu. Jatkajaa hakevalla yrittäjällä saattaa olla epärealistinen käsitys yrityksensä arvosta tai ostajakandidaatilla ei ole näkemystä ja osaamista yrityksen kehittämiseksi.

Joissakin tapauksissa järkevin vaihtoehto voi olla toiminnan lopettaminen. Mutta ei sitäkään pidä seinään juoksemalla tehdä.

Omistajanvaihdoksia pohtivat pienyrittäjät voisivat ottaa mallia suuremmista yhtiöistä.

Pohjois-Savossa on lukuisia esimerkkejä, joissa vetovastuu on siirtynyt tai siirtymässä nuoremmalle sukupolvelle. Toki sukupolvenvaihdos on eri asia kuin yrityksen myyminen saati lopettaminen, mutta pitkän aikavälin suunnittelua kaikki vaativat.

Havainnot tulevat neljästä maakunnan elinkeinoelämän ehdottomiin lippulaivoihin kuuluvasta yrityksestä. Ne ovat Keitele Group, Luja-yhtiöt, Olvi ja Ponsse.

Ponssen perustaja Einari Vidgren loi metsäkoneyhtiön tyhjästä menestystarinaksi. Vaikka Einarin kädenjälki tuntuu yhä vahvana, uusi sukupolvi vie rivakasti viestikapulaa.

Luja-yhtiöiden Hannu Isotalo ja Keitele Groupin Ilkka Kylävainio toimivat yritystensä hallitusten puheenjohtajina, Kylävainio myös toimitusjohtajana.

Uusi sukupolvi on kuitenkin tulossa. Mikko Isotalo istuu Luja-yhtiöiden hallituksessa ja työskentelee Lujabetoni Oy:n toimitusjohtajana. Hän on myös Osuuskunta KPY:n hallituksen varapuheenjohtaja.

Ilkka Kylävainion pojat Mikko ja Matti ovat Keitele Groupin johtotehtävissä. Ilkka Kylävainio oli aiemmin Ponssen hallituksen jäsen. Nyt siellä istuu Mikko Kylävainio.

Olvilla nuorta polvea avainpaikoilla edustavat hallituksen varapuheenjohtajana aloittanut Nora Hortling ja operatiivisessa toiminnassa jo tovin mukana ollut tuotekehitys- ja hankintajohtaja Pia Hortling.

Sattumaako? Ei.

Viime viikonvaihteessa edesmennyt Olvin pitkäaikainen hallituksen puheenjohtaja Heikki Hortling kiteytti muutama vuosi sitten upeasti toteamalla, että ”yritys on lainassa, pyrimme nostamaan sen arvoa ja siirtämään sen seuraavalle sukupolvelle”.

Koosta riippumatta yrityksen menestys vaatii sitkeyttä, näkemyksellisyyttä ja pitkäjänteisyyttä.

Pitkäjänteisyys tarkoittaa myös sitä, että sukupolven- tai omistajanvaihdokseen varaudutaan, eikä ajauduta.

 

Juttua korjattu 18.4. klo 12:21: Mikko Isotalo on Lujabetoni Oy:n toimitusjohtaja, ei Lujatalo Oy:n

Uusimmat

Nimellä

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Kääntyykö suuri virta?

Korona sai minut kerääntymään lipulle ja olen siellä ylpeästi vieläkin

Elämänkoulua koronasta

Koronatunteet keikuttavat venettä

Koronan jälkeen alkaa matokuuri

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.