Jätepisteen viereen heitetty roska paljastaa tympeän piirteen sen jättäjästä

Jollakulla Petosen suunnalla on uusi 65-tuumainen televisio.

Siinä on muun muassa nanopartikkeleita käyttävää teknologiaa, joka puhdistaa värejä suodattamalla sameita värejä pois, intensiivinen kontrasti ja syvempi musta, laaja katselukulma ja erinomainen kuvanlaatu.

Yksinkertaistettuna se on valmistajan mukaan merkin edistynein ja paras LED-televisio. Siitä kelpaa katsella vaikka vähän huonompiakin ohjelmia.

Television hankkiminen on pääteltävistä kuvasta, jonka lukija lähetti Petosen Rinki-ekopisteeltä noin viikko sitten. Kuvassa on television suojana ollut pahvilaatikko. Se on sen verran iso, että sitä ei liene tuotu kovin kaukaa, eikä sitä ole säilytetty kotona kovin kauaa.

Pahvit eivät osuneet säiliöön Petosella. Kuva: Merja Toivanen
 

Jos laatikko olisi ollut litistettynä ja tiiviisti pakattuna kartongin keräyksessä, jonne se olisi kuulunut, ei tässä olisi kirjoitettu sanaakaan televisioista.

Laatikko oli kuitenkin keräyskonttien välissä kutakuinkin niin täydellisessä kunnossa kuin avattu pahvilaatikko vain voi olla. Samassa välikössä oli myös television laatikossa olleet styroxiset kulmasuojat ja muita pahvilaatikoita.

Toisessa kuvassa näkyy, että ekopisteelle on jätetty esimerkiksi muoviin pakattu matto, tuoli, muovinen vanna ja muuta rojua. Sinne oli jätetty myös imuri, jonka oikea paikka on virallisella sähkölaitteiden kierrätyspisteellä.

 

Ekopisteiden siivottomuus nousi puheisiin viime kesänä (SS 1.7.).

Tuolloin muun muassa Kuopion Prisman ekopiste oli siivottomassa kunnossa, kun ihmiset olivat jättäneet jätteitä säiliöiden vierelle. Lukijat kertoivat samanlaisista röykkiöistä muun muassa Lapinlahdelta ja Suonenjoelta.

Tuolloin ongelmat johtuivat siitä, että säiliöt olivat niin täynnä, että pursusivat yli äyräidensä ja tilanne parantui, kun asia nousi julkisuuteen ja ekopisteiden toimintaa pyörittävä Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy tyhjensi säiliöt ja siivosi ympäristöt.

Joskus syy ei ole harvassa tyhjentämisvälissä vaan ihmisessä. Petoselta kuvat lähettänyt lukija kertoi, että jätteet olisivat kyllä mahtuneet niille tarkoitettuihin säiliöihin, mutta sen sijaan ne oli viskattu säiliöiden väliin ja viereen.

 

Kritiikki yli pursuavista säiliöistä on aina aiheellista, eikä harventunut ekopisteiden verkostokaan ole kehun aihe.

Siitä huolimatta jätteiden lajittelu ja kierrättäminen on helpompaa kuin ennen. Esimerkiksi tuskin monikaan taloyhtiö on ollut enää pitkään aikaan pelkän sekajäteastian varassa, vaan taloyhtiön roskakatoksesta on löytynyt biojäteastia sekä laatikot pahville ja paperille sekä metallille ja lasille.

Jätekukon alueella homma helpottuu lokakuun aikana entisestään, kun muovipakkausten keräysalue laajenee koko yhtiön toimialueelle. Tämä tietää sitä, että muovien keräysastioita tyhjennetään yli 700 uudella kiinteistöllä.

Myös lasin ja metallin keräys laajenee pienempiin taloyhtiöihin.

Petosen ekopisteelle oli jätetty kaikenlaista rojua. Kuva: Merja Toivanen
 

Suhtautuminen omiin jätteisiinsä kertoo paljon siitä, miten suhtautuu muihin ihmisiin ja ympäristöönsä.

Jätteiden dumppaaminen jätesäiliön viereen on pelkkää piittaamattomuutta.

Jätteiden jättäminen kansallispuistoon – tästä on ollut tämän vuoden aikana useita esimerkkejä Facebookin Kansallispuistot tutuiksi -ryhmässä – tuntuu erityisen välinpitämättömältä ja typerältä.

Eikä sekään, että kerää kaiken roskan yhteen muovipussiin, jonka sitten heittää paperin ja kartongin mukana taloyhtiön sekajätteeseen, ole fiksua. Lajittelematta jättäminen voi näkyä ikävästi aiempaa suurempana jätemaksuna.

 

Kirjoittaja on verkkotoimittaja.