Jalat maassa koronan kanssa

Pandemiaksi edennyt sikainfluenssa aiheutti Suomessa suuria otsikoita vuonna 2009. Rokotuksiin jonotettiin ennen näkemättömällä tavalla. Pelättiin, ettei rokotetta riitä kaikille.

Rokotuksia seurasi sitten Pandemrix-kohu. Suomessa rekisteröitiin lähes sata lasten ja nuorten narkolepsia-tapausta. Useimpien oireet alkoivat rokotuksen jälkeen.

Sikainfluenssaa aiheuttava virus H1N1-2009 kiertää edelleen maailmalla, mutta otsikoita siitä ei tehdä. Ei vaikka kyseinen virus aiheuttaa suurimman osan maailman influenssatartunnoista kuten Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioylilääkäri Irma Koivula kertoi Savon Sanomissa keskiviikkona.

 

Nyt otsikoissa kirkuva koronavirus covid-19 voi edetä keuhkokuumeeksi ja on siksi vaarallinen. Riskiryhmässä ovat perussairaat, etenkin vanhukset.

Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen asiantuntijat arvioivat koronaepidemian aiheuttaman kuolleisuuden olevan tavallisen kausi-influenssan luokkaa eli 0,02 prosenttia väestöstä.

Eikö tämän tiedon pitäisi rauhoittaa ihmisiä?

Infektioylilääkäri Koivulan mukaan terveydenhuollossa Kuopiossa ei ole tavattu asiakkaiden keskuudessa pelkoa saati hysteriaa koronavirukseen liittyen.

Ei kuitenkaan ole ihme, jos kansalaisten turvattomuuden tunne kasvaa, sillä mediassa seurataan tartuntojen määrää eri puolilla maailmaa reaaliajassa kuin urheilutuloksia ikään.

Vastuulliseen journalismiin pitäisi kuulua aina myös asioiden suhteuttamisen.

 

Jos pelko saa vallan, kannattaa pitäytyä tosiasioita. Koronavirukseen on kuollut tähän mennessä 2 760 ihmistä, joista suurin osa eli 95 prosenttia Hubein maakunnassa Kiinassa.

Kiinan väkiluku on 1,4 miljardia eli 1400 miljoonaa. Siihen suhteutettuna kuolleiden määrä on niin pieni, ettei kannata prosentteja laskea.

Maailmalla on todettu 81 000 tartuntaa, joista 3000 on Manner-Kiinan ulkopuolella. Lyhyen matematiikan mukaan vain 0,01 prosenttia kiinalaisista on saanut tartunnan.

Kausi-influenssan aiheuttamiin komplikaatioihin kuolee Suomessa vuosittain noin 500 ihmistä eli 0,01 prosenttia väestöstä.

 

Ei ole tarkoitus vähätellä koronaviruksen aiheuttamaa epidemiaa. Pestään siis niitä käsiä ja aivastetaan hihaan. Siitä ei kuitenkaan pääse yli eikä ympäri, että elämä on vaarallista. Se päättyy aina kuolemaan Suomessakin, missä terveydenhuolto on maailman parasta.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Vieraat termit eivät saa olla sumuverho

14 vuotta vanhalla varsin klassisella kakkosautolla pääsääntöisesti ajelevalle kertakokeilu sähköavusteisella polkupyörällä riitti: Se oli silkkaa rakkautta

Kalajoki on my mind – Eksotiikka hiekkasärkillä silloin ja nyt

Tärkeimmät asiat näkee silmillään – mene metsään tarkistamaan puusi omistaja

Muistomerkit kertovat myös uhreista

Parempi sote

Hamstraajan kunnianpalautus

Kansa kaipaa aina toivoa paremmasta

Vitkuttelemalla kriisikunnaksi

Marimekko on suomalaisen naispoliitikon univormu, Saksan Merkel erottautuu pukumiesten joukosta värikkäissä jakkupuvussaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.