Kansa kaipaa aina toivoa paremmasta

John F. Kennedy ehti toimia Yhdysvaltojen presidenttinä vain runsaan kahden ja puolen vuoden ajan. Lyhyestä valtakaudestaan huolimatta marraskuussa 1963 murhattu Kennedy on edelleen maan tunnetuin presidentti.

Dallasissa tapahtunut yhä selvittämätön salamurha teki kuuluisan suvun kultapojasta myyttisen hahmon.

Bensaa liekkeihin tuo myös se, että viittä vuotta myöhemmin presidentiksi pyrkinyt Kennedyn nuorempi veli Robert Kennedy koki veljensä kohtalon murhaajan uhrina.

Vuosikymmenet ovat muovanneet Kennedystä tarukuninkaan, jota mielikuvaa hänen leskensä Jacqueline Kennedy taitavasti ruokki miehensä murhan jälkeen antamassaan haastattelussa.

Vaikka Kennedy muistetaan onnistumisistaan, hänen lyhyeksi jäänyt virkakautensa ei suinkaan ollut pelkkää ruusuilla tanssimista.

Sikojenlahden fiasko, Kuuban ydinasekriisi ja oikeusministerinä toimineen Robert Kennedyn johtama mafian vastainen sota toivat hänelle runsaasti vihamiehiä. Lisäksi sairaalloinen Kennedy oli armoton naistenmies, ja elostelijan maineen pelättiin vaikuttavan suosioon.

Miksi Kennedy sitten kuitenkin muistetaan pääosin onnistumisistaan?

Kennedy oli taitava puhuja, joka hurmasi yleisönsä. Ja antoi ennen kaikkea ihmisille toivon paremmasta. Kennedyn noustessa valtaan kylmä sota oli pahimmillaan, maailma ydinsodan partaalla ja maassa rehotti rotusorto.

 

Kennedy taisteli hyvien asioiden puolesta – mustien oikeudet paranivat, järjestäytynyt rikollisuus pantiin ahtaalle, avaruutta valloitettiin ja nuori presidentti taisteli pontevasti vapaan maailman puolesta kommunismia vastaan. Vietnamin sotakin eskaloitui vasta hänen seuraajansa Lyndon B. Johnsonin kaudella.

Usko, toivo ja rakkaus olivat Kennedyn aseet.

Hän vakuutti ihmiset maansa paremmuudesta, loi uskoa paremmasta huomisesta ja rauhasta, ja sai valtavasti myönteistä huomiota näyttävän vaimonsa myötä.

Murhan jälkeen Jacqueline Kennedy lausui televisiossa, että ”Johnin kirkas valo on hävinnyt maailmasta”.

Se oli pistävästi sanottu, sillä samanlaista valoa ei ole luvassa, kun Yhdysvalloissa valitaan presidenttiä tulevana syksynä.

Ehdolla ovat kesällä 75 vuotta täyttävät istuva presidentti Donald Trump ja syksyllä 78 vuotta mittariin saava Joe Biden.

Kumpikaan ei pysty tarjoamaan amerikkalaisille edes osaa siitä tulevaisuuden unelmasta, josta Kennedy ammensi käyttövoimansa.

 

Kirjoittaja on urheilutoimituksen esimies.

Uusimmat

Nimellä

Kaikki maahantulijat koronatestiin

Miten Suomi muuttuu, vai muuttuuko?

Kouluverkon suunnitteluun tarvitaan parempia ennusteita

Kulmuni on köysissä

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Päivän päähän näkee hämärästi

Rahalla saa ja hevosella pääsee

Oletko sinä valmis toiseen aaltoon?

Pieni kirkas tippakin punnitaan tarkasti

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.