Kesälomareissulle kotimaassa tuli hintaa – toki halvemmallakin olisi päässyt

Tänä kesänä yhteistä lomaa oli yksi viikko. Oltiin säästetty vuosi kesälomareissuun, ja lapset möivät kirppiksellä lelujaan, että saivat jätskirahaa.

Kun kysyttiin 5-, 4- ja 2-vuotiailta, mitä he haluaisivat tehdä lomalla, vastauksessa oli, että kerrossänky pitäisi olla ja Muumimaailma.

Sittenpä suunniteltiin perheautoilu kohti Etelä-Suomea. Menimme halvimmasta päästä, eikä kaksivuotiaalta edes otettu monessa paikassa maksua.

Kummitädin luona yksi yö (kiitos Rauni!), ja neljä hotelleissa (kerrossänky). Kerran käytiin kylpylässä. Syötiin edullisissa paikoissa ja ostettiin kaupasta eväitä. Lopuksi vielä se Muumimaailma.

Tiesimme, etteivät kustannukset jää vain hotelliöihin, ruokaan ja bensaan, mutta niin vain suolaisia kuluja pompsahteli. Esimerkiksi hotelleissa piti maksaa autolle parkkimaksua 15–25 euroa. Joissain hotelleissa oli maksuttomia leikkipaikkoja ja uima-altaita, toisissa paikoissa kaikesta piti pulittaa ekstraa. Puistojen kioskeissa oli löydetty hinta jäätelöille ja pikkusuolasille. Matkamuistokaupat kiersimme jo suosiolla.

Aloin kirjata menoja ylös. Viiden päivän reissuun viisihenkisellä perheellä meni kustannuksiin ilman kylpylä- ja huvipaikkalippuja yhteensä reilut 1 000 euroa.

Hintaa tosin nosti yksi paha virhe: Päätimme mennä Turussa loman kunniaksi erääseen kehuttuun "parempaan" ravintolaan. Tarjoilijan mukaan annokset oli tehty jaettaviksi, ja savolaisaivot ymmärsivät sen niin, että ruokaa olisi reilusti. Ajatusta tuki se, että annoshinnat olivat 20–40 euroa. Raaskimme ottaa pääruuat itsellemme ja lapsille yhden kolmeen osaan. Tarjoilijan mukaan moisen ruokamäärän tekoon menisi tovi.

Tovi meni ja toiveet olivat korkealla.

Lasten lautasille tuli neljä viinirypäleen kokoista suupalaa. Isännällä 10 suupalaa ja minulla 8 peukaloista kalanlötkyä. Jos ei tiedä, pitäisikö itkeä vai nauraa, kannattaa nauraa. Ei kuitenkaan naurattanut, kun mietin, miten paljon tehtiin töitä matkakassan eteen.

Lähes 70 euron ruokailuelämykseen meni kolme minuuttia, koska piti lähteä etsimään syömistä. Harmissani sanoin tarjoilijalle, että yllätti tuo annoskoko.

– Kai te sentään tulitte kylläisiksi, kysyi hienostopaikan tarjoilija hieman tyrmistyneenä palautteesta.

Silloin oli aika nauraa.

Huumormiehiä nuo turkulaiset.

En enää yhtään ihmettele, miksi lapsiperheet suosivat euron purilaisten ketjupaikkoja. Enkä kummastele sitäkään, miksi suomalaiset suuntaavat mahdollisuuksiensa mukaan kesällä ulkomaille. Virossa reissannut ystäväperhe maksoi hotellipysäköinneistä ja huvipuistoista noin kolmasosan kotimaisiin verrattuna, ravintolalaskusta puhumattakaan.

Tiedän toki, että suomalaishintoja nostaa parempi palkka- ja elintaso. Ja kyllä: Suomessa hintaan sisältyy vero, jonka ansiosta moni asia on meillä hyvin. Mutta silti... Turkulainen kala hampaankolossa laskin, että jos olisimme viettäneet Suomen-kiertueella viikon, summalla olisimme voineet reissata etelän lämpöön, aurinko paistaisi eikä uima-altaista tarvitsisi maksaa ekstraa.

Noh.

Kotimaan matkailun saralta jäivät ainakin ne eurot Suomeen.

Ja jos jotain opimme, niin kun lapsiperheenä lähdemme lomalle a) ei enää yhtään muka-parempaa ravintolaa, joiden annoskoot vaikuttavat epäilyttäviltä, b) tsekataan hotellien ilmaistarjonta lapsille etukäteen.

Tai ehkä päästään helpommalla – ja halvemmalla, jos vaan ostetaan kerrossänky kotiin ja mennään lähimetsään retkelle.

Kirjoittaja on Savon Sanomien teematuottaja.

Uusimmat

Nimellä

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Kääntyykö suuri virta?

Korona sai minut kerääntymään lipulle ja olen siellä ylpeästi vieläkin

Elämänkoulua koronasta

Koronatunteet keikuttavat venettä

Koronan jälkeen alkaa matokuuri

Vain kahden katiskan tähden

Politiikka ei poistunut politiikasta

Hajamietteitä ohimennen koronaviikoilta

Koronakoulun kevät

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.