Kesän viilein retki

Vastarannalla palaa nuotio. Se on pikkiriikkinen ja hahmotuskyvyn rajamailla. Siellä se kuitenkin roihuaa savua tupruttaen. Tämä äärettömän pieni yksityiskohta on osa teosta, joka on näytillä Kuopion taidemuseon von Wrightin veljesten näyttelyssä.

Tuo kyseinen nuotio näyttää läheltä tarkasteltuna vanupuikon kärjellä tehdyltä läiskältä, joka kuitenkin on ihan ilmetty nuotio. Se on kokonaisuuden kannalta olemattoman pieni yksityiskohta, mutta jäi teoksesta päällimmäisenä mieleen. Mietin, mitä maalarin päässä on syttynyt, kun hän on päättänyt tallentaa kankaalle leirivalkean. Sillä on oltava jokin syy. Kuka sen on sytyttänyt? Mitä siellä poltetaan? Jos yksi pieni siveltimen veto herättää jo näin monta kysymystä, kuinka monta niitä mahtuu yhteen tauluun?

Yksityiskohtien määrä von Wrightin veljesten teoksissa on pysäyttävä. Puut taipuvat myrskyisässä tuulessa ja kukon pyrstösulan värit välkehtivät kankaalla. Taitotaso menee täysin ainakin oman käsitykseni yli, sillä itse saan vesiväreillä vain reiän paperiin.

Käynti taidemuseossa oli osa retkeäni, jolla lähdin hakemaan helpotusta sekä kuumalle säälle sekä janolleni tehdä jotain kehittävää vapailla tunneillani. Onnistuin molemmissa tavoitteissani, sillä museokohteissa oli äärimmäisen tehokas ilmastointi ja opin taasen kaikkea odottamatonta.

Kiertelen museoissa toisinaan ja joka kerta niin tehdessäni totean, miksi en tee tätä useammin. Google-ajan sukupolveen kuuluvana sitä on jotenkin turtunut ajattelemaan, että miksi vaivautua lukemaan asioita seinällä olevista plakaateista, kun netistä se käy niin paljon helpommin.

Mutta samalla tavalla kuin journalistin työssä, museonäyttelyiden tekijät ovat suodattaneet tietoa, keränneet havainnollistavia esimerkkejä yleisön puolesta ja tehneet tiedosta kokonaisuuden. Museossa käyminen on lopulta googlaamista paljon helpompaa, kun lähdekritiikkitutka ei huuda koko ajan punaisena.

Myös monet muut suomalaiset ovat heränneet viime vuosien aikana käymään museoissa. Museot ovat rikkoneet kävijäennätyksen useampana vuonna peräkkäin.

Tästä on osaltaan kiittäminen Museokorttia (Savon Sanomat 4.5.). Heinäkuussa otsikoissa todettiin, että yhä useammat ihmiset malttavat pysähtyä vierailemaan museoissa (Savon Sanomat 12.7.). Museokortin tekemässä asiakaskyselyssä 30 prosenttia vastanneista totesi, että kortti on vaikuttanut heidän tapoihin matkustaa kotimaassa. Kortilla pääsee jo lähes 280 museoon. Aika vau! Jos vielä voi vaikuttaa, niin haluaisin ehdottaa kortille nimeksi Maltti-kortti.

Sen lisäksi, että museosta saa informaatiota mainiossa paketissa, ne tarjoilevat monesti tietoa, jota ei koskaan olisi tullut ajatelleeksi selvittää. Tässäpä siis muutama asia, jotka jäivät mieleeni Kuopion museokierrokselta:

1. Von Wrightin veljeskolmikon nuorin, Ferdinand, ei maalannut lintuja koskaan ilman mallia. Hänellä oli apunaan joko täytettyjä lintuja tai omat aikaisemmat maalauksensa. Veljekset ampuivat ja täyttivät lintuja itse. (Kuopion taidemuseo).

2. Suomen ortodoksisen kirkon omaisuudesta meni päreiksi 90 prosenttia talvi- ja jatkosodan takia. Jälleenrakennusvaiheessa ikoneja suunniteltiin tehtävän yhteistyössä Suomen taideakatemian kanssa, mutta oppilastyöt eivät olleet jälleenrakennustoimikunnan mieleen ja suunnitelma hylättiin (Riisa).

3. Kuopion ensimmäinen paloauto on kotoisin Saksasta. Se oli esittelymatkalla vuonna 1917, mutta sodan takia sen paluu takaisin estyi. Näin ollen kaupunki hankki menopelin itselleen (Kuopion Automuseo).

Kirjoittaja on uutistoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Hatsalalla halli, parkki ja valli

Ei saa laulaa Nurmijärvestä

Kaikki maahantulijat koronatestiin

Miten Suomi muuttuu, vai muuttuuko?

Kouluverkon suunnitteluun tarvitaan parempia ennusteita

Kulmuni on köysissä

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Päivän päähän näkee hämärästi

Rahalla saa ja hevosella pääsee

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.