Keskustan kääntymys

Jos keskusta on mukana vihertävässä kansanrintamahallituksessa, suunnanmuutoksen rajuutta on vaikeaa liioitella.

Toimittaja Hannu Taanila puhui 80-vuotishaastattelussaan ”kapitalismi-leninismistä” ja ”vulgaarikapitalismin fatwasta”, jonka ”Juha ja Anne Bernerin” hallitus on pannut Suomen päälle. Ikiradikaali taitaa kärjistämisen mutta tavoittaa paljon olennaistakin. Jos Taanilan sanoitusta jatkaisi, että keskusta kääntyy vanhaan kunnon marxismi-leninismiin, ampuisi yli, mutta ei ulkoavaruuteen asti.

Täytyy muistaa, mistä henkisestä asennosta keskusta on palaamassa. Pääministeri Juha Sipilän ajamalla kilpailukykysopimuksella vuotuista työaikaa lisättiin 24 tuntia ilman korvausta. Alun perin keskusta vaati Sipilän johdolla kuitenkin sadan tunnin lisäystä eli enemmän kuin yhtä kokonaista lisätyöpäivää kuukaudessa. En muista kokoomukseltakaan ihan vastaavaa hakua kohti kuusipäiväistä työviikkoa.

Vielä vähän ennen vaaleja Sipilä vaati, että ”kikyttelyä” pitäisi jatkaa ja ”pikkuisen enemmänkin” kuin 24 tunnilla (Ilta-Sanomat 13.2.). Että sellainen vaaliteema.

En tiedä, mutta veikkaan, ettei sadan tunnin työajan lisäys ole ollut listalla, kun keskusta neuvottelee SDP:n ja vasemmistoliiton kanssa hallitusohjelmasta.

Jos tarkkoja ollaan, kilpailukykysopimus edusti mitä suurimmassa määrin alkiolaisuutta. Keskustan oppineet ovat aika ajoin muistuttaneet, ettei Santeri Alkio tarkoittanut köyhän asialla entistä mittavampia tulonsiirtoja työelämän ulkopuolella oleville vaan ihmisten auttamista ulos köyhyydestä.

Alkion mukaan se tapahtuisi kasvatuksen ja sivistyksen kautta. Niistä leikkaamalla keskusta todella kadotti kuluneella hallituskaudella juuriaan. Kikyllä synnytettiin kuitenkin arvioiden mukaan tuhansia uusia työpaikkoja, vaikkakin suhdanteiden tuella.

Sipilän keskusta ei unohtanut köyhän asiaa eikä rikkaankaan, mutta väitän, että se unohti keskiluokan, jonka taakkaa taas kerran raskautettiin. Se oli kohtalokasta puolueelle, jonka pitäisi puolustaa tavallisia ihmisiä jossain siellä keskellä.

Politiikan ulkopuolelta tulleen Sipilän luova tapa tarkastella asioita oli vahvuus ja heikkous. Sipilä voi kuitenkin jättää puheenjohtajuuden kohoavalla nuotilla.

Päätös lähteä hallitusneuvotteluihin vaati kentän tuen, mutta yhtä kaikki liike muuttaa pelin sääntöjä. Politiikka ei ole rikki, päinvastoin, vain vanhat manuaalit on revitty.

Perussuomalaiset oli valtaamassa keskusteluavaruutta itselleen, mutta nyt kaikki puhuvatkin keskustasta. Oppositiossa keskusta ei ole kiinnostava mutta hallituksessa on.

Murskaavan vaalitappion jälkeen kuultiin vaatimuksia, että puolueen pitäisi vetäytyä oppositioon tutkiskelemaan olemustaan ja tekemään uudistus- ja ohjelmatyötä. Näissä puheissa oli kovin vähän muuta konkretiaa kuin taka-ajatus, että kannatus nousisi oppositiossa automaattisesti. Sekään ei enää päde.

Teot ovat kauneinta puhetta, kuten kokoomuksen taannoinen vaalilause kuului. Yhtäkkiä sote- ja maakuntauudistus näyttääkin mahdolliselta, ilman räikeintä voitontavoittelua ihmisten terveydellä. Toivo elää, että punamulta kääntää myös maakuntien kurjistamisen uuden kasvun edellytysten luomiseen muun muassa väyläinvestoinneilla.

Lähtökohtaisesti ei ole mitään outoa siinä, että aatteellisesti keskellä oleva puolue voi täydentää niin vasemmistolaista kuin oikeistolaista hallitusta. Se voi olla jopa kansakunnan kokonaisedun mukaista, jos keskellä olevat hillitsevät vuorollaan niin vasemmiston kuin oikeistonkin ylilyöntejä.

Uusimmat

Nimellä

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Kusti ei voi polkea paikallaan

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Kaikki lääkitykselle

Malttia pöyristymisiin

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Kiroilevalta isältä vesselille

Hälytyskellot eivät kuulu

Häirintä hämmentää päättäjiä ja uhkaa vinouttaa uutisointia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.