Kiekkoliigan pitää uudistua

Maan korkeimmissa jääkiekkosarjoissa pelataan näinä viikkoina viimeinkin pelejä, joissa on panosta. Sarjat alkoivat seitsemän kuukautta sitten. SM-liigassa on tovin tiedetty, kenellä ei ole mitään mahdollisuuksia jatkaa runkosarjaa pidemmälle.

Se on johtanut vuosittain toistuvaan ilmiöön. Heikoimmat joukkueet myyvät parhaat pelaajansa mitaleita hamuaviin seuroihin. Vahvat vahvistuvat, heikot heikentyvät.

Tekeekö tämä ammattilaissarjan uskottavuudelle ja urheilullisuudelle hyvää? Antaako tämä hyvän kuvan kärkipään joukkueiden ja niiden taustavoimien osaamisesta? Ei.

Rahakkaimmat joukkueet kahmivat tosipelien koittaessa vahvistuksia riveihinsä. Ne eivät siis usko siihen, mitä ovat kertoneet suureen ääneen rakentavansa.

SM-liigan syksyiset avausinfot voisi lopettaa. Niissä kerrotun tiedon arvo lähentelee loppukaudesta nollaa.

Mitalipelit ovat oma lukunsa. Muistamme viime keväältä KalPan nostattaman ilmiön.

Tilanne on se, että monilla paikkakunnilla kausikorttilaiset maksavat tuotteesta, jonka käyttöarvo laskee. Mestiksen mestaruus ei Liigassa lämmitä. Kellarikerrokseen upposivat kabinettipäätöksillä paikan auringosta saaneet Vaasan Sport, Mikkelin Jukurit ja Kouvolan KooKoo.

Kauden päätteeksi pelaajiaan myyneiden Sportin ja Jukurien päävalmentajat saivat potkut. Ihme on, jos valmentajavaihdokset muuttavat kummankaan seuran suuntaa.

Samaan aikaan alemmilla sarjatasoilla käydään kiihkeitä kamppailuja.

Iisalmen Peli-Karhut haastoi viime kauden Mestiksen mestarin SaPKon kuin KalPa konsanaan viime keväänä Tapparan. Huuma Kankaan montussa oli vertaansa vailla.

Mestiksen huonoimmin menestyneet karsivat sarjapaikastaan. Se estää joukkueiden heikentämisen ennen kauden päättymistä.

Putoamispeikko oli käytössä liigassakin jokunen vuosi sitten. Siitä luovuttiin taloudellisista ja urheilullisista syistä.

Tuntuu luovuuden puutteelta, ettei SM-liigan kroonisiin ongelmiin kyetä löytämään ratkaisuja.

Sellaisissa todella ison taalan sarjoissa kuin NHL ja NBA on käytössä palkkakatot ja varausjärjestelmät. Ne huolehtivat tehokkaasti tasoeroista ja pitävät yllä aitoa kilpailullisuutta.

Formula 1:ssä moottori- ja rengassäännöillä on sama tehtävä. Niiden toimivuus on rajallinen.

Suurtalleilla on niin merkittävät voimavarat, että mestaruus on kahden kauppa ja loppujen korvapuusti.

SM-liigan ja Mestiksen yhteistyöhön haetaan Ylen mukaan uusia muotoja.

Jääkiekkoliiton esityksen mukaan Mestiksen paras joukkue pääsisi koettamaan onneaan liigan pudotuspeleissä. Mestis-seurat pelaisivat Ylen tiedon mukaan myös yhden kotiottelun liigajoukkuetta vastaan.

Anteeksi vaan, mutta ei kuulosta tästä maailmasta. Joensuun Kiekkopojat saisi vieraakseen Oulun Kärpät? IPK IFK:n?

Kankaan hallissa olisi tunnelmaa, mutta millaisella kokoonpanolla helsinkiläiset Iisalmeen saapuisivat? Nimimiehiä ei Ylä-Savossa näkyisi.

Kun arvostelee, on tarjottava ratkaisuja. Palkkakatto lienee poissuljettu. SM-liiga kilpailee pelaajista Keski-Euroopan ja Ruotsin sarjojen kanssa.

SM-liigan avaamisesta on keskusteltu säännöllisin väliajoin. Kuinka perustelttua se olisi? Ei kovin, kun katsoo Mestiksen runkosarjan taulukkoa. Kärjessä on JYP:n ja Rauman Lukon farmi Keuruun Pallo.

Pikemminkin olisi syytä pohtia niinkin yksinkertaisia toimia kuin liigajoukkueiden määrän vähentämistä sekä pelaajien seurasiirron mahdollistavan siirtoikkunan selvää aikaistamista.