Kieltäydy turhista töistä

Sä et mitään työmiestä saa huomenna musta, ajattelen, kun tilaan uhmani osoituksena tuopin perjantai-iltana. En ole tulossa huomenna töihin, enkä voisikaan tulla, koska olen krapulassa ja siten itseni työkyvyttömäksi tehnyt.

Se on passiivista vastarintaa ja tapani yrittää kieltäytyä antamasta työnantajalle kaikkea itsestäni olemalla jatkuvasti valmiustilassa ja töihin käytettävissä. Tämä samainen valmiustila ulosmittaa tulosta minusta myös vapaa-ajallani. Se saa minut ajattelemaan töitä sekä kehittämään itseäni harrastuksilla sekä verkostoitumalla ihmisten kanssa, jotka olisivat hyödyllisiä minulle ammatillisesti.

Kun käyn lenkillä tai salilla, niin oikeastaan teen sen pitääkseni itseni kunnossa, jotta jaksaisin paremmin töissä. Tästä työnantaja ei minulle maksa, mutta toki hyötyy.

Merkityksensä vastaisesti vapaa-aikani ei ole koskaan täysin vapaata, vaan olen edelleen työn vaatimusten vanki hengeltäni ja ruumiiltani. Työ tulee näin työajan ulkopuolelle osaksi identiteettiäni ja määrittää minut kuin uskonto. Vaikka työ keritsee haltuunsa leijonanosan ainutkertaista elämänlankaani, niin silti suurin onnettomuus Suomessa on työttömyys.

Työn uskontoa ja työttömyyden stigmaa suomitaan Työstäkieltäytyjän käsikirjassa (Into 2019). Teemana työstä kieltäytyminen on meille suomalaisille tuttu. Yksi sen tunnetuimmista muodoista on myös lakiin kirjattu, eli oikeus lakkoilla.

Vino hymy nousee kasvoilleni aina, kun joku muistuttaa, miten hyvinvointiyhteiskunta on kovalla työllä rakennettu. Oikeastaan hyvinvointi sekä korkea tuottavuus Suomessa on rakennettu pikemminkin lakkoilemalla, jolla työaikaa saatiin laskettua sekä palkkoja nostettua. Vähemmän työaikaa tarkoitti enemmän vapaa-aikaa luovuudelle sekä elinvoiman uudistamiselle. Korkeammat palkat taas pakottivat yrityksen panostamaan tuottavuuteen ja työn kehittämiseen.

Eikä sana "kova" tule ensin mieleen, kun miettii sitä hoivatyötä, jota ennen kaikkea naiset ovat tehneet terveydenhuollossa, kouluissa sekä päiväkodeissa, joissa yhteiskuntamme todellinen elinvoima on synnytetty ja joissa sitä uudennetaan joka päivä.

Työstä kieltäytymiselle on helppo nauraa ja tuomita sen tavoitteet sosiaalipummeiluna. Kuka maksaa ja mistä rahat! Arkikokemuksesta kuitenkin tiedämme, että kieltäytyminen on vaikeampaa kuin sanoa "kyllä". Vaikka hyvin palkattua ja arvostettua työtä ei ole nykytyömarkkinoilla kaikille tarjolla, on usein silti helpompi ottaa edes jotain tekemistä vastaan kuin kieltäytyä työstä kokonaan.

Greg McKeown teoksessaan Essentialism (2014) peräänkuuluttaa, miten todella merkittävien asioiden aikaansaamiseksi on ensisijaisen tärkeää osata kieltäytyä vääristä ja turhanpäiväisistä asioista. Käytännössä tämä voisi tarkoittaa vaikka sitä, että haluaisit käyttää työaikaa pysyviä vaikutuksia jälkeen jättävän projektin loppuunsaattamiseen, mutta sen sijaan pomosi tai kollegasi pyytää sinua auttamaan häntä jossain omassa rutiininomaisessa tehtävässään.

Toisten auttaminen on hyvää ja oikein, mutta jos et siitä itse kehity tai se ei anna sinulle onnistumisen tunnetta, niin miksi ja ketä varten oikeastaan teet asioita joita teet?

McKeown kirjan toinen opetus on se, että kova työ tai paljon tekeminen ei ole yhtä kuin tuloksellisuus tai vaikutukset. Tämä on keskeistä myös työstä kieltäytymistä tai lakkoilua mietittäessä. Korkean tuottavuuden, avoimen talouden ja ulkomaankauppaan perustuvan Suomen talouden voima ei ole raskaassa raatamisessa, vaan älykkäässä tekemisessä. Siksi kannattaa kieltäytyä turhanpäiväisestä tekemisestä, että aikaa jää myös oikeasti merkittäville asioille.

Kirjoittaja on Savon Sanomien graafikko.

Uusimmat

Nimellä

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Kusti ei voi polkea paikallaan

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Kaikki lääkitykselle

Malttia pöyristymisiin

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Kiroilevalta isältä vesselille

Hälytyskellot eivät kuulu

Häirintä hämmentää päättäjiä ja uhkaa vinouttaa uutisointia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.