Kolmen vuoden kuluttua?

Se on hoitotiiminne vastuuhoitaja Jani-Petteri Kuopion sote-keskuksesta aamupäiviä. Onko itse Jooseppi puhelimessa? Miten on liitosalueen perällä vuosi 2020 alkanut? Soittelen verenohennuslääkitykseenne liittyen, että labrakokeet pitäisi ottaa terveysbussin pyörähtäessä kylällänne.

– En minä terveysbussiin tule. Tungos on kuin K-kaupan ilmaiskahvilla, juoruakkoja valtaosa väestä. Mielellään livenä, niin kuin nuoret sanoo, tapaisin lääkärin. Viimeksi tarjositte etädiagnoosivehkeitä. En suostu piuhojen varassa kompastelemaan, vaan haluan naamakkain selvitellä asiat.

– Jospa antaisin asiakassetelin. Voisitte sen turvin listautua mieleisellenne muun palveluntuottajan vastaanotolle, jos terveysbussi tai maakunnan sote-keskuksen muut peruspalvelut eivät miellytä. Annan maakunnan hyväksymien palveluntuottajien listan vaikka sähköpostiinne. Kohteet ovat kaupungissa. Jos hankkiutuisitte esimerkiksi Kimalaiselle ja siellä räätälöitäisiin palvelupaketti. Tai kunnallisen liikelaitoksen vastaava setti. Kolmannella sektorillakin on oma sote-keskuksensa. Vuoden päästä saatte halutessanne vaihtaa palveluntuottajaa. Ette lukeudu vielä monisairaisiin ikääntyneisiin, jotka ovat vammaisten tavoin henkilökohtaisen budjetoinnin piirissä.

– Millä minä ne vertailut teen? En tajua palveluvalikkoa, vaikka tätä sote-soppaa on lusikoitu jo vuosi. Onko pantava jälkikasvu kyselemään eri vaihtoehtoja? Minä en nettilöissä roiku enkä geenisukulaisia maailmalta etsi, kuten poika. Ja entäpä minun kaihileikkaus?

– Kaihileikkaus kuuluu erityistason palveluihin. Niistä on 15 prosenttia valinnanvapautenne piirissä. Siihenkin saatte asiakassetelin. Tällaista hoitoa toki voitte hakea muualtakin kuin KYSin liikelaitoksesta tai paikallisista yksityissairaaloista, joita myös pankeilla jo on Kuopiossa. Poikanne voi katsoa vertailutietoja eri sairaanhoitopiirien ja yksityisten palveluntarjoajien kaihinhoitotuloksista.

– Tässä on kuin repsahtanutta jouluhimmeliä kahtelis. Ei tiedä, mistä piuhasta sitä kohentaa. Ja lehdet on terveysmainoksia täynnä. Pukamat pois puoleen hintaan Sairaustalossa ja silleen. Minä haluan nyt puhutella sitä sote-keskuksen palveluvalikkoasiantuntijaa. Onko hälle soittoaikoja, kun kuulemma kovasti on ruuhkaantunut se numero. Millainen armeija teillä on noita palveluvalikkotietäjiä ja paljonko pitää alkaa potea ennen kuin pääsen henkilökohtaisen budjetoinnin kautta omaa rahasäkkiä kantamaan, kun naapuri sanoi, että oman tarpeen mukaan mitoitettu säkki olisi selkein?

– Pirauttakaa tosiaan neuvontaan. Pian löytyy kokonaisvaltainen lähestymistapa sosiaalisten ja terveydellisten tarpeittenne huomioimiseksi. Minä juoksen sote-keskuksen palvelulaatuarviointitoimikunnan konsultointiryhmän esisopimusneuvontapalaveriin ennen kuin riennän etädiagnoosivälinekauppiaan sessioon. Heti perään tulevat muutosjohtajat seurantakäynnille.

– Juoksehan poika. Joskus voisit maakunnassakin silpasta lenkin katsomassa näitä terveysbussin päätepysäkkejä. Entinen terveysasema meillä on roskapankkina.

– Koettakaa Jooseppi ymmärtää, että uusi järjestelmä on vasta sisäänajossa. Kaikkia palikoita ei ole vielä rasvattu. Lisäksi korjausliikkeitä mietitään lukuisissa maakuntatason työryhmissä. Tässä jumpassa tarvitaan ennakkoluulottomuutta, venymiskykyä ja muutosvalmiutta. Myös asiakkaille on jaossa käteviä muutosvalmiusmittareita. Soitellaan.

Kirjoittaja on uutistoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Viinasta kannattaa puhua

Stadion on saatava nopeasti

Onko sivistys jo ruma sana?

Missä auto, siellä ongelma

Monenlaista mediapeliä

Uhattu monimuotoisuus

Populismin suosiolle on syynsä

Kohta teini-iälläni rahastetaan

Maa oli autio ja tyhjä

Veronalaista riemua

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.