Korona jättää vahvan jäljen uuteen arkeen

Suomi on tunnetusti kiinni heinäkuussa. Suomalaiset lomailevat mieluusti keskellä kesää. Sen seuraukset monet julkiset palvelut toimivat vajaateholla. Rautalankamallista käyvät päiväkodit. Jos vanhemmilla loma ei osu päiväkodin kesätauon aikaan, lapsiperheissä luovat keinot ovat tarpeen. Usein on turvauduttu isovanhempien apuun, mutta tulevana kesänä se ei ole itsestäänselvyys.

Tänä vuonna Suomi on ollut enemmän tai vähemmän kiinni myös huhti- ja toukokuussa. Viime aikoina ovet ovat alkaneet avautua.

Hallituksen päätöksellä oppilaat palasivat perusopetuksessa pulpetteihinsa. Opettajat vastustivat, mutta ensimmäisten kokemusten perusteella koulupäivät ovat sujuneet varsinkin alakouluissa mallikkaasti. Varma kesän merkki Suvivirsi soi turvaväleillä.

Ravintolat ovat avautumassa kesäkuun alussa. Tosin kukaan ei vielä tiedä, millaisilla pelisäännöillä se on mahdollista. Tietoa piti tulla keskiviikkona, mutta sitä pitää odottaa ainakin tiistaihin.

Rajoitustoimet ovat vetäneet ravintolaelinkeinolta mattoa alta. Hallitus pohtii, miten uuteen arkeen palataan turvallisesti. Kummallisen pitkään harkinta kestää - ei sentään niin kauan kuin kasvomaskien käytön tutkimiseen.

Lukuisilla työpaikoilla monet ovat tehneet etätyötä vajaat kaksi kuukautta. Saadut kokemukset ovat niin myönteisiä, että etätyö yleistyy koronan jälkeisessä ajassa.

Etätyö ei kuitenkaan jatku nykyisessä laajuudessaan. Kun valtiovalta on ryhtynyt purkamaan monia koronarajoituksia, lukuisilla työpaikoilla laaditaan suunnitelmia asteittaisesta paluusta työpaikoille. Kysymyksiä riittää. Kuinka moni ja ketkä jatkavat etätyössä? Ensivaiheessa on kartoitettava riskiryhmäläiset. Kuinka työtilat järjestellään uudelleen? Mitkä ovat sellaisia toimintoja, joiden hoitaminen on sujuvampaa paikan päällä? Jne. Jne.

Siivousta tehostetaan. Käsidesiä on näkyvillä kun päätään kääntää. Ruoka- tai kahvitauoille ei kokoonnutta entiseen malliin.

Kuka olisi arvannut maaliskuun puolivälissä, että Kiinasta lähtöisin olevalla viruksella olisi tällaiset vaikutukset? Keskustelin asiasta tuolloin muutaman asiantuntijan kanssa. He eivät olleet samalla hehtaarillakaan toteutuneen kanssa. Mikä lie osumatarkkuus, kun asiantuntijat ennustavat nyt tulevaisuutta?

Ruotsalaiset vetävät jälleen liberaalimpaa linjaa suhteessa moneen muuhun maahan. Tässä vaiheessa minkään valtion ei ole perusteltua ilmoittautua kulkutaudin muita parempana hallitsijana. Koronan tehokkain tappaja on aikanaan valmistuva rokote.

Uusimmat

Nimellä

Vieraat termit eivät saa olla sumuverho

14 vuotta vanhalla varsin klassisella kakkosautolla pääsääntöisesti ajelevalle kertakokeilu sähköavusteisella polkupyörällä riitti: Se oli silkkaa rakkautta

Kalajoki on my mind – Eksotiikka hiekkasärkillä silloin ja nyt

Tärkeimmät asiat näkee silmillään – mene metsään tarkistamaan puusi omistaja

Muistomerkit kertovat myös uhreista

Parempi sote

Hamstraajan kunnianpalautus

Kansa kaipaa aina toivoa paremmasta

Vitkuttelemalla kriisikunnaksi

Marimekko on suomalaisen naispoliitikon univormu, Saksan Merkel erottautuu pukumiesten joukosta värikkäissä jakkupuvussaan

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.