Kreikka on hyvä maa

Keihäänheittäjälegenda Seppo Räty saavutti urheilu-urallaan paljon, mutta aina ei mennyt suunnitellusti. Kun keppi ei lentänyt, Rädyltä lensi huuli.

Ikimuistoisin tapaus lienee Stuttgartin EM-kisojen keihäskarsintojen jälkeen, kun Rädyn tulos ei riittänyt finaaliin. Saksa on p**ka maa, Tohmajärven jätti sanoitti tuntonsa.

Ottaahan se päähän ja kunniankin päälle, kun on tottunut pärjäämään, eikä selviydy edes loppukilpailuun 12 parhaan joukkoon.

Keihäänheiton ohella jääkiekko on toinen Suomen kansallislajeista.

Kiekkoilijat voisivat todeta kuin Räty aikoinaan, mutta hieman valikoivasti, että Yhdysvallat on p**ka maa.

Poikkeuksen tekee nuorten maailmanmestaruus, jonka ratkaisi Suomelle vuodenvaihteessa Kanadassa pelatussa turnauksessa huippulupaus Kaapo Kakko puolisentoista minuuttia ennen peliajan päättymistä. Vastassa oli nimenomaan USA.

Sittemmin Rädyn onelinerille on ollut kaukalossa käyttöä.

Samana iltana, kun Suomessa jännitettiin eduskuntavaalien tulosta, naisleijonat kamppailivat maailmanmestaruudesta Yhdysvaltoja vastaan jatkoajalle venyneessä kamppailussa.

Suomi juhli jo maailmanmestaruutta jatkoajalla tehdyllä maalilla. Ilo oli lyhytaikainen, kun maali hylättiin pitkän videotarkastuksen jälkeen.

USA voitti ottelun voittolaukauskilpailussa. Suomalaiset mielestä lopputulos ei ollut oikeutettu.

Yleinen mielipide oli selvä: Yhdysvallat on pa**ka maa. Samaa varmaan tuumasi maailman paras maalivahti, Seppo Rädyn sukunimikaima Noora Räty.

Parhaillaan Slovakiassa pelattavissa jääkiekon maailmanmestaruuskisoissa Yhdysvallat on jälleen osoittanut p**kaksi maaksi, vaikka Suomen otteet ovat olleet ennakko-odotuksiin nähden yläkantissa.

Suomen ja Yhdysvaltojen ottelu venyi jälleen jatkoajalle, jossa se tällä kertaa päättyi taas kerran viekkaudella ja vääryydellä setä Samuelin hyväksi.

Ennen amerikkalaismaalin jälkeen kansakunnan puheenaiheeksi nousi termi jalkapyyhkäisy. Viiden minuutin jäähy, joka jäi viheltämättä.

Se on vaan kumma, että muilla huippumailla on ilmasilta NHL:stä maailmanmestaruuskisoihin. Ja siitä huolimatta ottelut pitää ratkaista tuomari- eikä joukkuepelillä.

Missä on Kalervo Kummola?

Joka kevät jääkiekon MM-kisojen aikaan on toinen tapahtuma, johon Suomi lähtee kovin odotuksin. Ei kannattaisi, jos historiaa katsoo. Toisin kuin jääkiekossa, Suomen menestys Euroviisuissa on ollut kovin vaisua. Alkusarjaan on jääty niin kuin jäi Darudekin tänä keväänä.

Mutta toisaalta. Suomi on voittanut jääkiekon maailmanmestaruuden kahdesti. Ne tulivat Ruotsissa ja Slovakiassa pelatuista turnauksista.

Euroviisuvoittoja on vain yksi vähemmän kuin jääkiekossa. Sen kävi hakemassa Lordi vuonna 2006 ei enempää eikä vähempää kuin sivistyksen kehdosta Kreikan Ateenasta.

Suomalaiset pitävät Kreikan ilman alasta muutoinkin. Siitä kertovat matkailutilastot.

Kreikkalaiset eivät ole aina pitäneet suomalaisista. Kun maa oli konkurssin partaalla, selvitysmieheksi laitettu Euroopan unionin talouskomissaarin pestiä hoitaneen Olli Rehnin nimi oli Kreikassa kirosana.

Samalla tavalla kuin kurjuuden symboliksi lamavuosina noussut valtiovarainministeri Iiro Viinanen (kok.) oli Suomessa.

Rehn ja Viinanen tekivät sen mikä tehtävissä oli. Yli varojensa elänyt maa piti pelastaa itseltään, vaikka liiankin kipeää teki - syyttömillekin.

Uusimmat

Nimellä

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Kusti ei voi polkea paikallaan

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Kaikki lääkitykselle

Malttia pöyristymisiin

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Kiroilevalta isältä vesselille

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.