Kuinka kohtelit kuustasi?

Joulusta on vierähtänyt jo sen verran aikaa, että useimmat kuuset ovat pihalla tai polttopuina. Siispä voidaan ottaa puheeksi ensi jouluksi tuskaa lisäävä tieto.

Loppiaisen seutuun muovikuusen omistava työkaveri ilmoitti pitävänsä pahana elävän kuusen katkaisemista ja kuivattamista sisätiloissa. Saksin oman kuuseni alaoksat tavalliseen tapaani ja kuljetin ne rungon mukana ulos epämääräisen syyllisyydentunteen vallassa. Mutta pahempaa oli tulossa. Olin kyllä jo kuullut, että puut kommunikoivat keskenään varoittaen toisiaan esimerkiksi uhkaavista syöpäläisistä, jolloin varoitetut puut alkavat tuottaa ötököitä karkottavia kemikaaleja. Mutta kun käteen osui saksalaisen metsänhoitajan Peter Wohllebenin viime vuonna julkaistu kirja Puiden salattu elämä, paljastui vielä oudompia asioita.

Se nyt ainakin on faktaa, että puiden juuristo on laaja ja sienirihmastojen yhdistämä, Wood Wide Web. Mutta että biologit eivät tiedä, miksi puut joskus syöttävät ravinteita jo kaadetun puun kantoon. Ja että puut saattavat ”ruokkia” huonosti voivaa yksilöä juurtensa kautta. Voiko sanoa, että puut surevat tai tuntevat sääliä? Tuntevatko puut kipua, koska ne reagoivat hyönteisen nakerrukseen? Kuuloaistia on pystytty laboratoriossa testaamaan vain pienemmillä kasveilla. Niiden juurista kuuluu tietyn taajuisen äänen kuuluessa naksahtelua, ja juuret kääntyvät ääntä kohti.

Voidaan arvostella, että Wohlleben inhimillistää puut keinotekoisesti puhumalla niistä kuin ihmisistä. Hän puolustautuu sanomalla, että haluaa vain meidän ymmärtävän puiden toimintaa helpommin. Voidaanhan ihmisestäkin sanoa, että aivojen tunnekeskuksen aktivoituminen voi aiheuttaa nesteen erittymistä silmissä sijaitsevista rauhasista – kyse on vain tyylilajin valinnasta.

Kasvitieteilijä Seppo Vuokko kiistää omassa kirjassaan Latva pilviä piirtää viitteet puiden kuuloaistista ja tuntuu epäilevän sitä, että puiden juurissa olisi välittäjäaineiden ohjaamia sähköisiä reaktioita vähän kuin ihmisen aivoissa. Niiden avulla juuret kiertäisivät kivet ja vaikka liian kuivan maan.

Vuokkokin kuitenkin myöntää, että puulla täytyy olla kyky välittää informaatiota eri osiensa ja toisten puiden kesken, ja että puut aistivat maan vetovoiman, valon ja kemialliset yhdisteet maasta ja ilmasta.

Wohllebenin mukaan kahden saman lajin puun juuret voivat olla niin lujasti sidoksissa, että ne kuolevat yhtä aikaa. Toisaalta metsiä raivannut tuttava todistaa, että esimerkiksi vierekkäin kasvavien männyn ja kuusen juuret eivät sekaannu toisiinsa. Ehkä tämä on osa samaa asentoaistia, joka estää puiden oksia kasvamasta sekaisin.

Erityisesti kuusella on omat konstinsa selviytyä Suomessa: neulaset kestävät talven pakkasia paremmin kuin lehdet. Joulukuuseksi joutumista kuusi ei kuitenkaan osaa vastustaa. Sisätiloissa se värähtelee (huutaa ultraäänellä), jos sillä on jano, ja sen oksat nuokahtavat (nukkumaan) yöllä, jos on pimeää.

Myös eläinten aivotoiminta on uuden tiedon mukaan osin samanlaista kuin ihmisen. Koiran voidaan sanoa ajattelevan. Norsut itkevät. Nyt ajatellaan, että useat eläimet pystyvät tuntemaan iloa, surua ja pelkoa.

Ehkä emme kuitenkaan ryhdy pitämään puita puukansana Tolkienin Taru Sormusten herrasta -kirjan enttien tapaan emmekä huolehtimaan siitä, mitä kissamme meistä ajattelevat. Se on kuitenkin selvää, että luonto on monin verroin ihmeellisempi kuin osaamme kuvitella. Tämän luulisi tekevän siitä meille entistäkin kallisarvoisemman. Kaikki pallomme elävät olennot ovat suojelemisen arvoisia.Kirjoittaja on ma. uutispäällikkö.

Uusimmat

Nimellä

Norjalaisten huippu-urheilijoiden kasvutarinoissa perheen osuus uralla on erityisen korostunut

Jalat maassa koronan kanssa

Hypotenuusaa pitkin Kouvolaan

Mysteeri nimeltä auton hankinta

Näkkileipägate ei ole Kuopion suurin ongelma

Sopua ja ymmärrystä appelsiinista

Paljon melua tyhjästä Mun Oulussa

Discohile ja tunteiden nuottiavain

Tolkun ihmisen kunnianpalautus

Elämme nyt historiallista urheiluvuotta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.