Kuningas kävi vaatimattomassa studiossa, eikä musiikki ollut enää entisellään – silti Wiskari möyrii matona korvassa

Päivälleen 66 vuotta sitten tapahtui se, mitä yhdysvaltalainen Samuel Cornelius Phillips oli odottanut jo jonkin aikaa.

Sam Phillipsinä tunnettu levytuottaja oli perustanut Sun Records Company -nimisen levy-yhtiön, joka toimi vaatimattomissa tiloissa Union Avenuella Memphisissä Tennesseessä.

18. heinäkuuta 1953 Sunin ovista asteli sisään 18-vuotias Elvis Aaron Presley. Yhden tarinan mukaan nuorukainen maksoi 3,98 dollaria ja nauhoitti kitaralla säestämänsä kappaleet My Happiness ja That’s When Your Heartaches Begin syntymäpäivälahjaksi äidilleen.

Toinen versio tuosta tapahtumasta on, että Elvis meni Sunille kiinnittääkseen Sam Phillipsin huomion.

Oli miten oli, tuo kahden kappaleen nauhoitussessio johti siihen, että Phillips kutsui Elviksen toisen ja kolmannenkin kerran, jolloin kitaristi Scotty Mooren ja basisti Bill Blackin kanssa nauhoitetusta That’s All Right (Mama) -kappaleesta tuli välitön klassikko: ensisoiton jälkeen sadat kuuntelijat soittivat radioon ja pyysivät soittamaan kappaleen uudestaan ja uudestaan.

Muun muassa arvostettu Rolling Stones -lehti on kirjoittanut, että kyseinen levytys oli maailman ensimmäinen rock and roll -levy.

Tuskin kenelläkään muulla on ollut yhtä suuri vaikutus populaarimusiikkiin kuin Elviksellä.

”Valkoinen mies, jolla oli mustan blues-laulajan ääni”, niin kuin Sam Phillips kuvaili Elvistä, mullisti musiikin ja ylitti roturajat. Hän rikkoi sovinnaisuuden rajoja hetkuttelemalla lanteitaan ja vispaamalla jalkojaan yleisölle ennen näkemättömällä tavalla ja nousi samalla yhdeksi kaikkien aikojen nuorisoidoleista ja seksisymboleista.

Elvis ansaitsi itselleen lempinimen Rock and rollin kuningas, mutta monet kutsuvat häntä yksinkertaisesti Kuninkaaksi.

On arvioitu, että Elviksen levyjä on myyty maailmanlaajuisesti 2,5 miljardia, mikä tekee hänestä ylivoimaisesti maailman myydyimmän artistin.

Elvis on ollut innostuksen lähde ja esikuva The Beatlesin jäsenille, Queenille ja Freddie Mercurylle, popin kuninkaalle Michael Jacksonille ja lukemattomille muille artisteille.

Hänen nimensä elää sanonnassa ”Elvis has left the building”. Aikoinaan sillä kerrottiin encorea vaativalle konserttiyleisölle, että Elvis todellakin on jo poistunut rakennuksesta. Nykyään sillä viitataan melkein kenen tahansa poistumiseen jostain.

Musiikissa on paljon muuttunut sitten Elviksen aikojen ja hyvä niin. Monet Kuninkaankin ensimmäisistä kappaleista 1950-luvun puolivälistä ovat tylsiä renkutuksia moniin myöhempiin artisteihin verrattuna.

Ilman Elvistä ei kuitenkaan olisi esimerkiksi Jimi Hendrixiä, jonka oma ura jäi lyhyeksi, mutta jonka vaikutus kitaransoittoon oli vallankumouksellinen.

Hendrix aloitteli kitaristin uraansa opettelemalla Elviksen kappaleita ukulelella sävel kerrallaan. 15-vuotiaana Hendrix näki Kuninkaan keikan ja ikuisti hänet piirrokseen, jonka löytää nykyään helposti netistä.

Myös musiikin jakelu ja kuuntelu on laventunut Elviksen ja Hendrixin ajoista ja hyvä niin.

Vanhojen formaattien rinnalle on tullut netin suoratoistopalvelut ja vuosien mittaan niitä kartelleet musiikin suurnimet ovat vieneet tuotantonsa niihin. Led Zeppelin seurasi Pink Floydia. Prince kuoli, mutta musiikki elää nyt muun muassa Spotifyssa. Viimeisimpänä jättiläisenä King Crimson siirtyi nettiaikaan.

Nykyaika on musiikinystävän parasta aikaa, koska käytännössä lähes kaikki maailman musiikki on helposti kuunneltavissa.

Siksi onkin kamalaa havahtua siihen, että omassa päässä soi Arttu Wiskarin Suomen muotoisen pilven alla.

Uusimmat

Nimellä

Tolkun ihmisen kunnianpalautus

Elämme nyt historiallista urheiluvuotta

Lähimpinä taivasta ovat pää ja toivo

Maaseudun arvottomat talot?

Ruoka ja ravintolat ovat Kuopion keskustan suola

Poliitikot ovat asuntokaupan katsomossa

Ystävyys on parasta nokikkain nautittuna – Tukistin itseäni niskavilloista, kun tapaamisten väli oli kasvanut niin pitkäksi, että hävetti

Oodi sinulle, kirjahyllymme

Housut puuta, terassit tekstiiliä

Jätä pappa T-Ford ostamatta, odota vuotta 2020

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.