Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Kuopiolaiset voivat tänään klo 16.15 seurata verkosta, kuinka heidän maksamiaan veroja aiotaan käyttää ensi vuonna.

Yleisöllä on vapaa pääsy valtuustotalolle kuulemaan, millaisin sanankääntein kaupunginjohtaja Jarmo Pirhonen esittelee talousarvioehdotustaan.

Merkittävää on, että henkilöstön irtisanomissuojaa ei enää ole. Kuntaliitokset takasivat sen parikymmentä vuotta.

Vaikka luonnollista poistumaa hyödynnetään, vain ihme estää väen vähentämisen. Kunnallinenkin työnantaja päätyy käyttämään kovia keinoja yksityisten yritysten tapaan.

Kansalaiskeskustelussa irtisanomiset kyseenalaistetaan. Syyllisen viittaa on asetettu johtajien harteille. Eivätkö he keksineet muita keinoja? Olisiko kaupungin tärkeimpien palvelujen tehokkuus kannattanut käydä läpi ennen kuin tämä historiallisen paha talouskurimus tuli päälle?

Kukaan ei vielä tiedä, miten irtisanomiset kohdennetaan. Kaupungin työnantajapalvelun mukaan se on työnantajan asia – ja sitä selvitetään seuraavat viikot.

Syynäämistä riittää, koska kaupungin palkkalistoilla on yli 7 300 ihmistä. Vähennystarve on enintään 91 eli 1,25 prosenttia, mutta irtisanottavalle noin pienellä prosenttiluvulla ei ole merkitystä.

Vähennettävät henkilöt valitaan palvelualueilla, joten kaupunginhallitus ei käsittele asiaa yksilötasolla. Joku lautakunta saattaa ehkä linjata, mikä toiminta lakkautetaan.

Ratkaisevaa on, mitä tehtäviä ei tarvita toimintatapojen päivittämisen jälkeen.

Keneltä loppuvat työt esimerkiksi digitalisaation ja muun teknologian kehittymisen ansiosta? Tästä teemasta olisi hyvä saada pohdintaa etukäteen, mutta viranhaltijat ja luottamushenkilöt eivät halua puida julkisesti näin kiusallista kysymystä. Kaupunki pyrkii muutenkin tiedottamisessaan keskittymään asioiden valoisimpiin puoliin.

Pirhosen säästötutkassa jotakin jää katveeseen. Yhteistoimintaneuvottelujen mukaan irtisanomisuhka ei koske vanhusten hoivapalveluiden asiakastyötä tekevää hoitohenkilökuntaa.

Tuotannolliseen muutokseen kuuluu, että osa henkilöstöstä kouluttautuu lähihoitajiksi vanhuspalveluihin. Sisäinen koulutus ja oppisopimuskoulutus uuteen tehtävään kiinnostanee ainakin osaa heistä, joilta nykyinen työtehtävä katoaa.

Vaikka teknologia ja tietokoneet tehostavat työntekoa, vanhustenhoitoon tarvitaan yhä enemmän koulutettuja ihmisiä. On oltava riittävästi esimerkiksi lääkäreitä, hoitajia, fysioterapeutteja, ravitsemus- ja toimintaterapeutteja.

Työvoiman vähentäminen vanhusten hoivapalveluista olisi täysin käsittämätöntä nykyisessä tilanteessa. Yksi kaupungin viranhaltija tulkitsi, että kyse on kansallisesta ongelmasta. Ei ole ikäihmisten syy, jos lääketiede auttaa meitä elämään paljon vanhemmiksi kuin muutama vuosikymmen sitten.

Kuopion lähi- ja perushoitajien Superissa askarruttavat laskelmat, joissa otetaan huomioon muun muassa suurten ikäluokkien eläköityminen, ihmisten työpaikkojen vaihtaminen, muutot toiselle paikkakunnalle, vanhusten hoitoisuuden lisääntyminen ja mahdollinen lakimuutos 0,7 hoitajan mitoituksesta.

Loppupäätelmäksi on saatu 139 uuden hoitajan tarve joka vuosi seuraavan kymmenen vuoden ajan. Tuon laskutoimituksen mukaan esimerkiksi seuraavan kolmen vuoden kuluessa pelkästään Kuopion kaupungille pitäisi saada yli 400 uutta hoitajaa vanhusten hoitoon.

Mistä löydetään noin paljon käsipareja?

Kirjoittaja on uutistoimittaja

Uusimmat

Nimellä

Elämme nyt historiallista urheiluvuotta

Lähimpinä taivasta ovat pää ja toivo

Maaseudun arvottomat talot?

Ruoka ja ravintolat ovat Kuopion keskustan suola

Poliitikot ovat asuntokaupan katsomossa

Ystävyys on parasta nokikkain nautittuna – Tukistin itseäni niskavilloista, kun tapaamisten väli oli kasvanut niin pitkäksi, että hävetti

Oodi sinulle, kirjahyllymme

Housut puuta, terassit tekstiiliä

Jätä pappa T-Ford ostamatta, odota vuotta 2020

Auttaako digitalisaatio julkistaloutta?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.