Lenin-setä palaa

Historian kulkua ei taaksepäin voi tuupata, ja tyrannit saavat aina palkkansa. Tähän tapaan muistelen itsekin laulelleeni joskus nuoruuden suloisessa hurmassa. Nyt puolen vuosisadan viiveellä asiat eivät näytä enää yhtä yksinkertaisilta.

Yhä olen silti vakuuttunut, että tyrannit ja kansalta valtaansa saamaa tai ottamaa valtaa väärin käyttävät saavat edelleen palkkansa. Jos eivät heti, niin ainakin muutaman vuosikymmenen viiveellä.

Moni diktaattori lie lähtenyt tästä maailmasta siinä uskossa, että hän olisi tehnyt elämässään pelkkää hyvää lähimmäisilleen ja kansalleen. 1900-luvun eurooppalaisista tyranneista Natsi-Saksan Der Führer Adolf Hitler ja Italian Il Duce Benito Mussolini joutuivat tunnustamaan jo eläessään, että tuhatvuotisen valtakunnan sijasta saivat aikaan pelkkää tuhoa. Kehno oli myös Isä Aurinkoisen Josef Stalinin loppu suuressa neuvostomaassa oman oksennuksen ja ulosteen keskellä. Itsevaltias jos kuka saa sitä, mitä tilaa.

Mutta että historia kulkisi vain yhteen suuntaan, kaiken aikaa entistä paremmaksi, niin se ei taida olla ihan yksiselitteinen juttu.

Viime vuosituhannen lopulla olimme siinä lujassa uskossa, että ei vain Josef Stalinille vaan myös itselleen setä Leninille olisi jätetty hyvästit Neuvostoliiton ja sen myötä sosialistisen talousjärjestyksen romahtessa Euroopassa vuonna 1991.

Eurooppalaiset ja eri toten englantilaiset ajattelivat ehkä hallitsevansa koko maapalloa 1800-luvulla, kun maanosa toisensa perään alistettiin ”vanhan mantereen” suurvaltojen alusmaiksi tai ”siirtomaiksi”, kuten vielä taannoin sanottiin. Ensimmäinen ja toinen maailmansota imivät voimat Euroopalta ja vapauttivat aasialaiset ja afrikkalaiset kansakunnat vastaamaan itse kohtaloistaan, kenet paremmin kenet entistäkin kehnommin.

Jos Eurooppa on hylännyt sosialismin epäonnistuneena kokeiluna, niin mikään ei estä, etteikö tuota systeemiä kannatettaisi muissa maanosissa. Puolentoista miljardin ihmisen Kiinassa ei ole näkyvissä mitään väryjä kommunistisen puolueen yksinvallan murenemisesta.

Päinvastoin, ote kiristyy eri toten jättivaltion reuna-alueilla. Millainen metakka mahtaisi meillä Suomessa nousta, jos suhtautuisimme islamilaisiin samoin kuin kiinalaiset Muhammedin uskoa tunnustaviin uiguureihinsa: parta pois, Koraanit tuleen.

Yhdysvaltojen kupeessa Kuuba on ja pysyy tiukasti sosialistisena, ja Etelä- ja Keski-Amerikassa on montakin valtiota, jossa Karl Marxin Pääomaa luetaan vielä kirjojen kirjana. Esimerkiksi Venezuela oli edellisen presidenttinsä Hugo Chavezin aikana valmis rahoittamaan öljyrahoillaan koko maailman vallankumousta. Tämän päivän uutinen on, että itse Vladimir Iljitsh Lenin on herännyt kuvaannollisesti kuolleista Ecuadorissa, jossa äärivasemmiston ehdokas Lenin Moreno kukisti viikonvaihteen presidentinvaalissa niukasti porvarillisen vastaehdokkaansa Guillermo Lasson.

Nimi on enne: jo uuden presidentin vanhemmat olivat vakuuttuneita, että heidän poikansa tekee sen, mikä heiltä itseltään jäi kenties tekemättä.

Mikä lie kohtalo, jonka Lenin Moreno presidenttinä kansalleen tarjoaa? Toivottavasti historia ei toistu Ecuadorissa ihan Venäjän esikuvan mukaan.

Toivoa herättää, että uuden Leninin toinen etunimi on Voltaire 1700-luvun valistuksen ajan tunnetuimman ajattelijan mukaan. Valistusta jos mitä me tarvitsemme nyt Euroopassakin, kun uusi poliittinen pimeys tunkee sisään joka lävestä.

Kirjoittaja on Savon Sanomien aiempi artikkelitoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Oletko sinä valmis toiseen aaltoon?

Pieni kirkas tippakin punnitaan tarkasti

On puhuttava EU:n suunnasta

Superfoodin perässä pitkin ja poikin

Taistelu luontoa vastaan on hölmöä hommaa

Kriisin jälkeen tulee seuraava kriisi

Törppökuskin ja trikoopellen taistelutanner

Mikä meni väärin?

Salonkikelpoinen huumekapitalismi

Viiden renkaan liike tärkeässä tienhaarassa

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.