Leppävaaran ihanat asukit

Se alkoi meidän perheessä jouluaaton jälkeen. 1990-luvulta tutusta säveleestä tuli taas korvamato.

Ensin olohuoneessa, sitten makuuhuoneessa ja lopulta sitä kuuli joka puolella taloa, koska nykyisin kaikki oleellinen liikkuu mukana matkapuhelimessa.

Mistä minä oikein puhun?

No tietenkin Erkin, Antin, Annikin, Riston, Eevan, Liisan, Jaanan, Jaakon ja monen muun kutkuttavan mielenkiintoisen henkilön elämäntarinoista.

Yle uutisoi viime joulukuussa, että kainuulaissuvun vaiheet ovat katsottavissa Yle Areenassa vuoden ajan.

Myönnän, olin aluksi skeptinen. Ei se ole kestänyt aikaa, mietin.

Onneksi vaimoni mursi jään, avasi läppärin, katsoi ja ihastui.

Muistan edelleen hetken, kun vastarintani alkoi murtua. Lämmitin hellaa ja vilkuilin vaivihkaa näyttöä. Kohta istuin pirtinpöydän ääressä, mussutin joulutorttua ja ihmettelin:

– Miten tämä on vieläkin näin hyvä?

En ole ainoa, joka on kysymyksen esittänyt. Analyysia on kirjoitettu metritolkulla.

Jopa tohtorin väitöskirja on tekeillä. Väitöstä valmisteleva Miina Kaartinen toteaa, että kiiltokuvamaisen sankaruuden sijaan Leppävaaran tilan perillisten elämässä on paljon arkista aherrusta. Nykyaikaiseen televisioon verrattuna kerronta on rauhallista, minkä on arveltu selittäneen osaltaan kainuulaisen elämänmenon vetovoimaa. (Etelä-Suomen Sanomat 6.1.2018)

– Selviytyminen on siinä paljon muutakin kuin sankaritarina tai se vaikeuksien kautta voittoon -kertomus, jotka kuuluvat nykyiseen uusliberalistiseen maailmankuvaan. Sarjassa on paljon pienen mittakaavan sankareita, jotka pärjäävät päivästä toiseen esimerkiksi sairauksiensa tai työttömyyden kanssa, Kaartinen analysoi.

Kuvitteellisen Hoikan kunnan asukit putkahtivat miljoonien suomalaisten koteihin keskellä syvää lama-aikaa. Monet sarjasta kirjoitetut analyysit tähdentävät, että se osui keskelle suomalaisen yhteiskunnan muutosta.

Oli lama, tuli EU-jäsenyys.

Kaksi isoa teemaa kietoutuivat perheenjäsenten elämänkiemuroihin. Se tarjosi suomalaisille samaistumispintaa.

Mutta miksi siitä kohistaan Twitterissä ja Facebookissa edelleen, yli 20 vuotta ensiesityksen jälkeen?

Yksinkertaisesti siksi, koska onnistunut tarina kestää vuosikymmenestä toiseen, vaikka olkatoppaukset menisivätkin siinä välissä muodista.

Varsinkin pääosaan nousseen Erkin tarina on riipaiseva. Entinen hiihtäjätähti on aluksi vanhempien luona asuva tuurijuoppo, mutta unelmat nostavat hänet jaloilleen. Aikamiespojalla on myös uskottava antagonisti, eli vastavoima.

Kari Kaukovaara.

Kaksikko koettelee toistensa hermoja ja voimia läpi sarjan.

Eikä jännitteitä puutu muidenkaan päähenkilöiden väliltä. Eeva rakastuu veljentyttönsä sulhaseen. On masennusta, itsemurhia, kuolemaa.

Vaan eipä paljasteta liikaa, jos vaikka joku onneton ei ole vielä tutustunut kainuulaiseen elämänmenoon. Pakko kuitenkin sanoa, että kaikissa kohtauksissa maistuu elämä, vaikkakin välillä kipeästi. Kaiken päälle juodaan tietysti kahvia ja uusi aamu odottaa aina valkenemistaan.

Vielä se tärkein. Yksikään televisiosarja tai elokuva ei menesty, ellei sillä ole toimivaa premissiä, eli ydinajatusta.

Sarjan primus motorilta, käsikirjoittaja Carl Mestertonilta kysytään Ylen elävän arkiston haastattelussa, mitä 2000-luvun nuoriso voi oppia kainuulaissuvun saagasta. Vastauksessa kiteytyy kaikki olennainen, myös sarjan kuningasajatus:

– Aina kannattaa yrittää.

Ja tämän takia Metsolat on parasta draamaa, mitä suomalainen televisio on ikinä tarjonnut.

Uusimmat

Nimellä

Pääministeri joutuu lujille: Kestävyyttä ja hyviä hermoja vaaditaan

Totuudessa pysyminen ei aina ole ihan yksinkertainen juttu

Postista al-Holiin

Valistunutta uskoa

Vereslihalla

Pohjoinen lämpeni ja poro nääntyi nälkään

Hyvä elämä, armelias kuolema, mielellään ei jäisen vuoren huipulla

Halpa pesukone ei ollutkaan halpa

Maanantaina on hyvät mahdollisuudet tuhlata veronkorotukset

Luottamus on kivijalka

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.