Lopettakaa joutava vouhkaaminen, sillä talo palaa!

Tiedäthän hippaleikin, jossa jokainen valitsee itselleen kodin, vaikkapa tuolin tai puun. Yksi jää ilman kotia, huutajaksi: Talo palaa, pakko vaihtaa! Ja niin kaikki vaihtavat, ja yksi jää ilman kotia.

Tätä leikitään nyt Suomessa ihan tosissaan. Lasten ja nuorten huostaanotot ovat lisääntyneet vuosittain. Huostaan voi joutua vaikka siksi, ettei saa apua mielenterveysongelmiin, ei ole muuta keinoa suojella lasta.

Kun ihmisen mieli särkyy, normaali arki loppuu. Niin sairastuneen kuin hänen perheensä ja koko lähipiirin.

Piiriin laskeutuu huoli ja pelko lähimmäisen kohtalosta. Etsitään apua, joka kääntyy kamppailuksi hoitoon pääsystä. Siinä on koko loppuelämä pelissä.

Savon Sanomat on kirjoittanut viime vuosina useita juttuja huostaanotoista sekä lasten ja nuorten mielenterveysongelmien rajusta lisääntymisestä.

Kuopiolla ja Pohjois-Savolla on kyseenalainen kunnia olla näissä kahdessa valtakunnallisessa ilmiössä maan kärkikastia.

Tilanne on ollut poliitikkojen tiedossa niin valtakunnan kuin kuntien tasolla. Vuosikaudet on toitotettu perheiden ja lasten ennaltaehkäisevän avun lisäämistarpeesta, jotta vältyttäisiin onnettomilta kohtaloilta ja kalliilta loppulaskulta.

Lakien hienosäätö, pienten resurssien siirtely ja jakaminen uudenlaisiksi organisaatioiksi ja palveluketjuiksi ei luo tarvittavaa voimaa, kun edessä on hyökyaalto.

Yksinkertaisesti: Tarvitaan lisää käsiä! Ja sitä varten lisää rahaa.

Hyvinvointi Suomi on kovaäänisesti huolissaan historiallisen alhaisesta syntyvyydestä, mutta ei pysty pitämään huolta edes näistä vähistä arvokkaista lapsistaan.

Lasten ja nuorten ongelmat on nostettava vanhusten hoidosta käytävän keskustelun rinnalle. Molemmat ryhmät tarvitsevat tuekseen puolustajia ja muutoksen tekijöitä.

Kyse on arvoista, etenkin päättäjien arvoista. Rahaa työnnetään sinne, mitä pidetään tärkeänä.

Meistä kukaan ei kuitenkaan voi mennä päättäjien selän taakse, sillä me heidät valitsemme. Meidän kuuluu vaatia, että tärkeimmät asiat hoidetaan ensin. Sirkushuvien vuoro on sitten, jos ylimääräistä jää.

Aivan viime vuosiin asti tyypillinen päättäjä on ollut keski-iän paremmalle puolelle ehtinyt mies. Kovin mielellään he tuntuvat huolehtivan talojen ja teiden rakentamisesta – ja urheiluhankkeista.

Arvon poliitikot: Onko perheiden hyvinvoinnista vastaaminen Suomessa edelleen sukupuolikysymys? Onko niin, että lasten kurimus kiinnostaa vasta, kun rysähtää omassa lähipiirissä?

Ympäri Suomea lapset jonottavat mielenterveyspalveluihin, heitä sijoitetaan laumoittain kotien ulkopuolelle. Viranomaiset kertovat nuorten huumeongelman räjähtäneen, eikä heille ole päihdepalveluja.

Meidän aikuisten ja työkuntoisten sen sijaan kelpaa; saamme heti apua sydänvaivoihin, syöpään, diabetekseen ja muuhun.

Samanaikaisesti kun palvelujen tarve kasvaa, on palvelukone ihan kujalla. Kuntien talous kuralla ja sote-uudistus levällään.

Kunnat riehaantuivat viime hallituskaudella rakentamaan vapaa-ajan investointeja, uima- ja liikuntahalleja ja muuta kivaa, kun ne kuvittelivat pääsevänsä sote-vastuista eroon.

Samanaikaisesti erikoissairaanhoito ympäri maata, KYS mukaan lukien, riehaantui rakentamaan sairaalalinnakkeita soten alueellisessa kilpavarustelussa.

Nyt sairaanhoitopiirit ja kunnat käyvät yt-neuvotteluja. Ei ole rahaa hoitajiin eikä peruspalveluihin, mutta seiniä on. Ja sote on kuntien vastuulla vielä vuosikausia.

Tällä menolla on selvää, että kyyti kylmenee. Lopettakaa siis vanhoista TV-sketseistä ja muusta joutavasta vouhkaaminen, ja katsokaa lähimmäistä.

Kirjoittaja on Savon Sanomien uutistoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Lisää, lisää

Mielikuva perhe-elämästä on ollut liian yksipuolinen

Kuopiossa ja Jyväskylässä samoja mietteitä

Liikenneverot Savon kansan bensaa juo

Työtä tarjolla tositarkoituksella

Yksi asia yhdessä illassa

Ylä-Savossa kytee matkailujytky, jota vauhdittavat olut ja eukonkanto

Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituspohja

Hajaannus alkaa uskontotunnilta

Keski-Suomella on kyynärpäät korkealla

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.