Lupa innostua

Innostunut ihminen on kaunis. Silmissä säihkyy ja liikkeissä on pieni malttamattomuuden tuoma epävarmuus. Puheääni on astetta normaalia korkeampi ja hymy – sitä on taatusti. Innostuneen maailmassa on enemmän mahdollisuuksia kuin mahdottomuuksia, enemmän värejä kuin mustavalkoisuutta, enemmän Pointer Sistersin I’m So Excitediä kuin Phil Collinsin Another Day in Paradisea.

Innostunut ihminen elää pääosaa pienessä musikaalissa, jossa mikä tahansa vaikeus kampitetaan puhkeamalla lauluun. Hän on oman elämänsä Gregory House, joka diagnosoi kaiken oikein ja Angus MacGyver, joka ratkoo minkä tahansa ongelman jesarilla ja linkkuveitsellä.

Innostunut ihminen on elementissään: tätä varten minä olen täällä. Ja mikä parasta, innostunut ihminen tartuttaa tarkoituksen usein muihinkin.

Siksi on harmi, että tällaisia syttymisiä sattuu ainakin omalla kohdallani vähemmän kuin ennen. Ensimmäisenä tietenkin ovat ne perussyyt: ruuhkavuodet (voi että inhoan termiä ruuhkavuodet) ja rutiini. Jotta arjen saa rullaamaan, on pakko kellottaa askareita, että tarpeellinen tulee tehtyä.

Rutiineistakin voi innostua, mutta käsi sydämellä on myönnettävä, että se seitsemässadaskuudeskymmeneskahdeksas kerta lapsen aamupuuron kanssa ei herätä samaa tunnetta kuin sata ensimmäistä.

Sitten on ajankäyttö. Innostuminen vaatii uuden asian, ajatuksen tai näkökulman löytämistä. Niitä löytää harvoin, jos ei välillä kurkota hieman oman mukavuusalueensa (mikä sanana on ruuhkavuosien tapaan karmea) ulkopuolelle. Kroonisessa kiireessä on kuitenkin vain tarve ehtiä ajoissa odottamaan ja jonottamaan. Kun työpäivän jälkeen lapset on taputeltu nukkumaan, mieli vetää liian helposti passivoitumaan valmiin viihteen pariin.

Passiivinen ja innostunut sopivat harvoin samaan lauseeseen, kun ne eivät sovi hyvin samaan huoneeseenkaan.

Kenenkään puolesta on vaikea innostua, mutta innostumista voi ruokkia. Yksi tapa on antaa lupa innostumiselle. ”Mitähän tuo tuossa kohkaa, antaisi meidän olla rauhassa kuten aina ennenkin” lienee yleisin suhtautuminen vakiintuneissa työyhteisössä innostuneeseen ihmiseen. Se on mentaalinen matalikko. Nimittäin jos ihminen ei uskalla innostua, ei hän uskalla epäonnistuakaan.

Lupa innostua on myös lupa epäonnistua -ajatus on erityisen tärkeä, kun puhutaan lapsista ja nuorista. Kun perheen vaahtosammuttimesta seuraava haluaa kokeilla isän kitaraa, oikea vastaus ei ole ”älä särje sitä”. Innostunut nimittäin voi olla hauras. Jos kipinä liian usein tukahdutetaan väärillä sanoilla tai eleillä pienestä pitäen, innostumisen liekkiä on vaikea saada roihuamaan enää vanhempana.

Esimerkissäkin on voimaa. Jos vanhempien vire viistää maan tasalla, on jälkipolvienkaan turha odottaa kurottavan korkeuksiin.

Eikä tämä koske vain kotia vaan koko yhteiskuntaa. Sivistysvaltion pitäisi kannustaa kansalaisia nousemaan aika ajoin oravanpyörän yläpuolelle haukkaamaan innostuksen ilmapiiriä. Koulutuksen leikkaus leikkaa kuitenkin myös mahdollisuutta innostua. Kun sivistyksen siivet typistetään, mahdollisuuksien määrä karisee ja näköalattomuus luo horisonttiin vain passivoivia vaihtoehtoja.

Toki innostuminen voi olla vaarallistakin. Valmiiksi täyteen elämään voi innostuksen myötä tulla lisää velvoitteita ja vaateita.

Kenenkään ei tarvitse elää innostuakseen tai innostua elääkseen. Silti pieni innostuksen piikki mielialassa on kuin keväinen valonpilkahdus. Että tämänkin huomaisin.

Kirjoittaja on Savon Sanomien kulttuurituottaja.

Uusimmat

Nimellä

Puijon ensilumenladun kausikortin hinta lähentelee jo halpuutusta – "Olisin valmis maksamaan enemmän"

Kyllä kansa sittenkin tietää enemmän kuin olisi kohuista luullut

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Kusti ei voi polkea paikallaan

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Kaikki lääkitykselle

Malttia pöyristymisiin

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.