Maailma on umpisolmussa

Kun katsoo menoa maailmalla ja ihan kotimaassakin, vaikuttaa kuin olisimme menettäneet kyvyn sopia. Osapuolet pitävät kiinni mielipiteistään ikään kuin kaikilla olisi hallussaan se ainoa olemassa oleva absoluuttinen totuus, eikä siitä olla valmiita tinkimään.

Jos lähtökohta päätöksenteolle on tämä, vaihtoehdot ovat vähissä. Niitä taitaa olla pelkistettynä tasan kaksi. Sanelu eli voimakkaampi osapuoli jyrää. Tai päätökset jäävät tekemättä.

Rautalankaa ei tarvitse kaukaa hakea. Sosiaali- ja terveysuudistusta on vatuloitu useamman hallituksen toimesta. Istuvallakin hallituksella alkavat olla päivät vähissä niin kuin alkavat olla sote-uudistuksellakin.

Kansalaisten näkökulmasta asia muhii milloin missäkin valiokunnassa, ja tulee niistä pois sitten kun tai jos on tullakseen. Eduskuntavaalit lähestyvät, ja ehdokkaat julistavat omaa totuuttaan.

Samalla käy julkinen keskustelu kuumana vanhustenhuollon tilasta. Tiedoksi vaan, että vatuloijat ovat hukanneet aikaa senkin kuntoon saattamisessa.

Mitä isot edellä, sitä pienet perässä. Suurvaltioiden johtajat eivät näytä sen parempaa esimerkkiä. Venäjän presidentti Vladimir Putin on isännöinyt Kremliä ennätyspitkään. KGB:n entisestä DDR-agentista on sukeutunut maan uusi tsaari. Hän tavoittelee Venäjälle maailman politiikassa Neuvostoliiton painoarvoa – silloin kun se oli voimissaan.

Räikein esimerkki on Krimin valtaaminen viisi vuotta sitten ja jäätynyt konflikti Ukrainan itäosissa. Vaikka länsimaat reagoivat lukuisilla talouspakotteillaan, Putinin pihtiote pysyy tiukkana. Hän yhdistää kansaansa ulkoisilla uhkakuvilla.

Kiinteistöalalla kunnostautunut Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump haluaa pysyä osaamisalueellaan, kun hän kiristää rahaa vaalilupaukselleen eli muurin rakentamiselle Meksikon vastaiselle rajalle.

Lupaus tosin alun perin oli, että Trump laittaa Meksikon maksamaan muurin. Mutta kuka sellaista enää muistaa? Trumpin pitää saada muurinsa, aitauksensa ja veräjänsä. Vastasi kustannuksista kuka tahansa. Vaikka amerikkalainen veronmaksaja.

Trump on lämmitellyt välejään Pohjois-Korean diktaattorin Kim Jong-unin kanssa julkilausuttuna tavoitteenaan Korean niemimaan riisuminen ydinaseista. Merkkejä ydinaseista luopumisesta ei ole havaittavissa.

Samanaikaisesti Trump menee ja sanoo keskimatkan ohjukset Euroopassa kieltävän INF-sopimuksen irti. Mitä tekee Putin? Irtisanoo sopimuksen irti Venäjän puolelta.

INF-sopimus ei ole mikä tahansa paperinpala. Sen allekirjoittivat Neuvostoliiton ja Yhdysvaltojen päämiehet Mihail Gorbatsov ja Ronald Reagan vuonna 1987. Sopimus oli merkittävä merkkipaalu kilpavarustelun lopettamiseksi.

Olettavaa on, että ruplia, dollareita ja Kiinan myötä myös juaneita kuluu aiempaa enemmän ja entistä kehittyneempiin aseisiin. Kuulostaa ajalta, jolloin itä ja länsi olivat muutakin kuin vain ilmansuuntia.

Taitaakin olla niin, että Trump onkin parempi diilien purkajana kuin niiden tekijänä. Irtisanoutuihan Yhdysvallat irti myös Pariisin ilmastosopimuksesta.

Samaan aikaan Euroopassa britit sekoittavat pakkaa parhaansa mukaan.

Britit äänestivät itsensä ulos Euroopan unionista kesällä 2016 tietämättä, millä ehdoilla ero tapahtuisi. Eivätkä tiedä vieläkään.

Pääministeri Theresa May on yrittänyt paitsi saada sopimuksen läpi parlamentissa myös neuvotella edullisempia ehtoja EU:lta. Kehnolla menestyksellä. Kun sanella ei voi, homma on mennyt aneluksi. Entinen suurvaltio kelluu ajopuun tavoin.

Uusimmat

Nimellä

Rockin mantereet

Kaipa se polla taas räjähtää Jaana-tädin kotona kello 20.30

Suuri Johtajasi ei ole sinun asiallasi vaan omallaan

Lapsia kuin nälkävuosina

Ilmastoahdistusta ei pidä väheksyä

Empatiakyvyn rajoja hakemassa

Kesälomareissulle kotimaassa tuli hintaa – toki halvemmallakin olisi päässyt

Alas Kiven portaita

Olen sisällöllinen väliinputoaja

Matkalla aikuiseksi – käytännön vinkkejä lukion alkuun

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.