Malja holhoukselle

Kulmakarvani kohosivat aavistuksen, kun luin, että nykyopiskelijoilla vapun vietto kestää kaksi viikkoa tai kuukauden (Viikko-Savo 27.4.). Toimenkuvaani voisi kuulua huolestua asiasta, mutta teen sen joskus toiste.

Vappu on kalenterissamme ainoa kaupunkikarnevaali, ja periytyy muinaisesta kevään ja hedelmällisyyden juhlasta. Kyllä yksi sitä lajia maahan mahtuu, joten kippis sille!

Osattiin ennenkin juhlia. Tunnetusta historiasta ei löydy ajanjaksoa, jolloin humala ei olisi kuulunut opiskelijaelämään tai elämään yleensä. Lukekaa Sinuhea, ja jos ette fiktiota usko, vaikkapa Grimbergin maailmanhistoriaa Babyloniasta ja Assyriasta lähtien.

Kieltolait eivät toimi, mutta alkoholin myyntiä ja käyttöä on säädelty niin ikään tunnetun historian ajan.

Maaliskuun lopussa Talouselämä uutisoi holhousvaltioindeksistä (Nanny State Index), jonka kärjessä Suomi komeili Euroopan eniten alkoholia, tupakkaa ja elintarvikkeita säätelevänä maana. Vertailun koonnut liberaali brittiajatushautomo Institute of Economic Affairs on saanut rahoitusta tupakkateollisuudelta. Tupakan osuus olikin laskettu yhtä tärkeäksi alkoholin ja ruuan kanssa eli yhteen kolmasosaan, vaikka se on katoavaa kansanperinnettä.

On huomattava, ettei indeksillä pyritty erityisesti mollaamaan Suomea – jos jotain haluttiin osoittaa, niin Britannian arveluttavaa läheisyyttä Pohjolan lapsenvahtivaltioihin. Maamme vain valikoitui ykköseksi valittujen kriteerien nojalla.

Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula kiisti Helsingin Sanomissa (27.4.) vertailun kritiikin nimittämällä alkoholihaittojen minimointiin pyrkivää politiikkaa vastuullisuudeksi. Semantiikka ei kuitenkaan muuta itse asiaa. Suomi on alkoholin suhteen holhousvaltio, jonka alkoholiverotus on Euroopan ankarinta.

Kysymys kuuluu, onko holhous hyvästä vai pahasta, tai missä määrin näitä kumpaakin.

Olen elämäntapakysymyksissä perusvireeltäni liberaali. En pidä aikuisten holhouksesta missään muodossa. Suhtaudun kuitenkin varauksin vaatimuksiin alkoholin myynnin vapauttamisesta.

Kannatan viinin ja vahvojen oluiden tuomista ruokakauppaan, mutta en pidä nykytilannetta suunnattomana epäkohtana. Alkoissa on hyvät valikoimat ja asiantunteva palvelu, ei mitään valittamista. Laajentaisin myyntiaikoja mutta en vapauttaisi kokonaan. Kännikalat ovat kuin lapsia, heitä pitääkin holhota. Oluen saati viinojen ostaminen aamuyöstä ei vaikuta järin tarpeelliselta.

Holhousvaltioindeksin analyysiosion mukaan alkoholin sääntely ei ole yhteydessä käytön määrään eikä elinajan odotteeseen. Epäilemättä kansainvälisessä vertailussa on näin.

Suomi ei voi elää eristyksissä päihdepolitiikassakaan. Kun ihmiset matkustelevat, he näkevät, että vapaamminkin voisi elää. Toisaalta on tehtävä historiallista vertailua kulttuurin sisällä. Suomessa vapauttaminen on yleensä aina lisännyt käyttöä. Alkoholin kulutus on noin kolminkertaistunut 1960-luvulta, jonka lopussa keskiolut tuli ruokakauppoihin.

Keskimääräinen kulutus on Suomessa kuitenkin laskenut tasaisesti 2010-luvun alusta. Nuorten humalajuominen on vähentynyt vuosituhannen alusta lähtien. Alkoholin verotuskin on nyt aika lailla kohdallaan, sillä noin 1,4 miljardin verotuotot ylittävät käytöstä koituvat noin 1,1 miljardin laskennalliset haitat.

Suomalaiset ovat yhä melko juoppoa sakkia, mutta raitistumaan päin.

Olosuhteet huomioiden alkoholipolitiikkamme on ollut melko onnistunutta. Ehkä se kannattaa pitää jokseenkin ennallaan.

Nostakaamme vappuna malja myös holhoukselle, miksei useampikin.

Uusimmat

Nimellä

Slovenia on pieni suuri maa

Jippii, muovia! – eli näin havaitsin kierrättämisessä piilevän maalaisjärjen

Internetin flunssa

Hämeessä ei ollakaan hitaita

Muistoja Niiralan montusta

Tätien ja setien työt

Eiköhän unohdeta koko juttu

Poliittista viihdettä viikoittain

Kumpi on mielestäsi Kuopion brändille tärkeämpi Hanna Partanen – ravitsemusterapeutti vai kalakukkoleipuri?

kolme.sanaa.riittää

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.