Matkalla aikuiseksi – käytännön vinkkejä lukion alkuun

Olin hieman hätääntynyt ensimmäisenä lukiopäivänäni, koska nimeäni ei huudettu nimenhuudossa. Selvisi, että olin väärässä luokassa. Nousin pulpetista nolona ja suuntasin seuraavaan luokkaan. Jännitti hirveästi. Kaikki istuivat jo paikoillaan.

Kun myöhemmin pääsin tutustumaan ryhmäläisiini, monet muistivat minut juuri sinä tyyppinä, joka oli mennyt väärään luokkaan. Ei siinäkään mitään pahaa ole, mutta suosittelen kuitenkin katsomaan tarkasti, mikä oman ryhmän kirjaintunnus on.

Lähiviikkoina taas monet nuoret voivat joutua samaan tilanteeseen, kun koulut alkavat. Uudet haasteet matkalla aikuisuuteen voivat tarjota tilaa kehittymiselle.

Lukio on paljon muutakin kuin opiskelua: se on monille kasvamisen aikaa. Lukio voi parhaimmillaan tarjota aikaa kokeilla erilaisia tyylejä ja rooleja – tutustua itseensä. Tämän tutkimusmatkan itseensä voi toki tehdä myöhemminkin, silloin kun itselle parhaiten sopii.

Identiteetti selkiytyy yleensä 15 – 20 vuotiaana ja tämä on tärkeä kehityksen vaihe. Tutkimuksen mukaan 16 prosenttia lukiolaisista on hukassa identiteettinsä kanssa ja murehtii siitä, mitä haluaa tehdä elämässään.

Toisella 16 prosentilla lukiolaisista on hajanainen identiteetti eli he eivät ole vielä etsineet omaa itseään eivätkä sitoutuneet mihinkään tiettyyn identiteettiin. (Yle 13.8.2018).

Matkan alussa suunta saattaa olla vielä hukassa. Lukiotaipaleeni alussa minulle olisi ollut hyötyä etenkin näistä käytännön neuvoista ja vinkeistä.

Suosittelen opiskelemaan sanastoja läpi lukion. Sanakokeet tuntuivat minusta turhilta, joten en usein lukenut niihin ja kurssinumeroni laskivat sen takia. Jouduin opettelemaan abivuonna ensimmäisten kurssien sanastoja uudelleen, koska ylioppilaskirjoituksissa arvostetaan laajaa sanavarastoa.

Myös kielen kuuntelemisen taito on tärkeää kirjoituksissa. Jo lukion alussa kannattaa alkaa kuuntelemaan vierailla kielillä vaikka podcasteja Spotifyssa, jotta kuuntelutehtävät tuntuisivat luontevammilta.

Mieluisaan oppiaineeseen kannattaa panostaa jo alusta alkaen. Näin kurssien aiheet eivät ole ihan vieraita, jos sen päätyy kirjoittamaan. Kursseilta saadut monisteet kannattaa säilöä vaikka kansioon, koska niistä voi olla apua ylppäreihin valmistautuessa.

Vähemmän kiinnostavat, pakolliset kurssit kannattaa hoitaa pois alta pikimmiten, jotta niitä ei tarvitse miettiä enää kirjoitusten lähestyessä.

Tykkäsin käydä toisten lukioiden kursseilla, koska silloin pystyi vaihtamaan vähän maisemaa. Muissa kouluissa oli joskus parempia opettajia ja mielenkiintoisempia tyyppejä.

Eri lukioissa käytetään eri sarjojen kirjoja. Kurssin kirja kannattaa tarkistaa etukäteen koulun nettisivuilta tai Wilmassa opettajalta kysymällä.

Monissa Kuopion lukioissa on sellainen käytäntö, että jos on poissa kolmelta kurssin tunnilta, joutuu jättämään kurssin kesken. Sääntö ei päde kaikissa kouluissa, joten kannattaa varmistaa tilanne hyvissä ajoin.

Uudet tilanteet ja ihmiset antavat näkökulmia siihen, millainen itse haluaa olla. Kannattaa olla avoin ja utelias uusille tilanteille ja erilaisille ihmisille, jotta oppii, millaiset asiat sopivat itselle ja mitkä taas eivät ole se oma juttu.

Lukioaikaan mahtuu varmasti hauskoja hetkiä, ja niistä kannattaa nauttia. Myös vastoinkäymiset matkalla ovat välttämättömiä, koska ne voivat ohjata oikeaan suuntaan. Aina ei tarvitse onnistua. Vanha sanonta kuuluu: ”Tullaksesi vanhaksi ja viisaaksi sinun on ensin oltava nuori ja hullu."

Uusimmat

Nimellä

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Kusti ei voi polkea paikallaan

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Kaikki lääkitykselle

Malttia pöyristymisiin

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Kiroilevalta isältä vesselille

Hälytyskellot eivät kuulu

Häirintä hämmentää päättäjiä ja uhkaa vinouttaa uutisointia

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.