Ministerivapaa vyöhyke

Tässähän on alkanut tulla ikävä Jyrki Kataista (kok.), Seppo Kääriäistä (kesk) ja Kari Rajamäkeä (sd.). He ovat viimeisimmät Pohjois-Savosta valitut ja täältä kotoisin olevat ministerit.

Poliittisella paalupaikalla on tavallaan myös Sari Essayah (kd.), mutta oppositiossa olevan pienpuolueen puheenjohtajan vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset verrattuna valtioneuvoston jäseneen.

Vaikka Turun yliopiston poliittisen historian professori Markku Jokisipilän mukaan ministeri ei pysty suosimaan samalla tavalla omaa vaalipiiriä kuin ennen (SS 5.6.), hallituksen maantieteellisellä tasapainolla on merkitystä. Alueellinen edustavuus lisää hallituksen ymmärrystä siitä, missä eri puolilla maata mennään.

Tämän totesi myös pääministeriksi nouseva Antti Rinne (sd.), kun sosiaalidemokraatit nimesivät oman ministeriryhmänsä. Omasta puolueestaan Rinne ei vain löytänyt kokoonpanoonsa ensimmäistäkään edustajaa Itä-Suomesta ja demarien pohjoisinkin ministeri on oululainen Tytti Tuppurainen.

Merkkejä tulevasta saatiin välittömästi, kun hallitus oli nimetty.

Kuuden Suomenlahden rannikkokunnan kunnanjohtajat laittoivat julkisuuteen tiedotteen, jonka mukaan ne suunnittelevat perustavansa hankeyhtiön itäisen rantaradan rakentamiseksi.

He puhuvat siis itäisestä rantaradasta - ei itäradasta, jonka linjaus kulkisi Porvoon kautta Kouvolaan. Itäradan takana ovat esimerkiksi Kuopio, Joensuu, Mikkeli ja Porvoo.

Kun molemmat eivät toteudu, hallituksesta tulevia kannanottoja on seurattava herkeämättä. Kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paatero kuuluu Rinteen luotettuihin. Paatero on kotkalaisena rantaradan kannattaja. Onko se sitä 2010-luvun siltarumpupolitiikkaa?

Ja lisäksi. Liikenneministeri Sanna Marin (sd.) pitää huolen, ettei Tampereen suunta pääse unohtumaan. Li Andersson (vas.) katsoo Turun tunnin junan perään.

Siltarumpupolitikkaa oli havaittavissa jo Rinteen viisikon muodostamisvaiheessa.

Muutoin ei voi olla ymmärrettävissä, että hallituksen ylivoimaisesti pienimmälle puolueelle Ruotsalaiselle kansanpuolueelle tuli kaksi salkkua. Ikään kuin kaupan päälle laitettiin vielä pakkoruotsi. Olisiko tuo niin, että Vaasan sairaalassakin päivystetään yötäpäivää?

Ei ihme, että puoluejohtaja Anna-Maja Henriksson hymyili kuin Hangö kex ja kehui Rinnettä poikkeuksellisen ansiokkaasti vedetyistä neuvotteluista.

Asian voi nähdä toisinkin päin. RKP haistoi hyvän neuvottelutilanteensa, hyödynsi sen ja tinki kaiken mahdollisen mikä tingittävissä oli.

Eduskuntavaalien tulos pudotti hallituksesta todennäköisimmän savolaisministerin eli kokoomuksen Antti Häkkäsen.

Kun puolue nousee seuraavan kerran hallitukseen, oikeusministerin salkkua Sipilän hallituksen lopputaipaleella onnistuneesti hoitaneen mäntyharjulaisen Häkkäsen asema puolueessa on mitä ilmeisimmin nykyistä vahvempi. Se tarkoittaa eturivin paikkaa, kun kokoomus hakee aikanaan seuraajaa Petteri Orpolle.

Pohjois-Savossa ministeriainesta ei näy lähihorisontissa.

Menikö Markku Eestilän (kok.) momentum huhtikuussa? Marko Kilven on osoitettava ensimmäisellä kaudellaan, että hän on yhtä torhakka eduskunnan arjessa kuin sosiaalisessa mediassa

Keskustan varapuheenjohtaja Hannakaisa Heikkinen oli tällä kertaa potentiaalisen istahtajaministeri-Audin takapenkille. Istahtamatta jäi.

Lähteekö puoluevaltuuston puheenjohtaja Antti Kivelä neljän vuoden päästä tavoittelemaan eduskuntapaikkaa? Kaksi vesiperää osoittaa, ettei asema puolue-eliitissä takaa kansansuosiota.