Mustaa ja valkoista

Kuopio on kehittynyt monin tavoin erinomaisesti. Kehitystä on tapahtunut huolimatta siitä, että sen rattaissa on hiekkaa enemmän tai vähemmän koko ajan.

Aikansa ilmiö oli toriremontin yhteydessä metallitukien varassa keikkunut kalahalli, kun ei ollut lopullista tietoa, millaisen rakennelman paikalle saa tehdä.

Lopputulos oli hyvä. Mutta kalliiksi ”nähtävyys” tuli. Alatori hakee tietysti yhä rooliaan.

Ydinkeskustan remontti ei ole ainoa, jossa kuopiolaiset ovat saaneet suksensa ristiin.

Hieman havaintomateriaalia.

Aina ajankohtainen veivaaminen Minna Canthin kotitalon kohtalosta ei valitettavasti jää ainoaksi. Yhteinen nimittäjä on, että törmäyskurssilla ovat perustellusti tai ei kulttuurihistorialliset arvot ja rakennusliikkeiden intressit.

Tähän väliin todettakoon, että Kuopiossa on tehty suuria virheitä arvokkaimpien puutalojen purkamisessa kuten Saastamoisen kulman sileäksi laittaminen osoittaa.

Kaikkeen vanhaan ei kuitenkaan tarvitse rakastua.

Jotenkin sitä vääntyy kysymysmerkiksi, kun katsoo, millaiseksi asetelma usein muodostuu grynderin toimistolla allekirjoittujen kauppakirjojen jälkeen.

Valitukset jarruttavat sekä Muotoiluakatemian tontin että Valkeisen sairaalan alueen rakentamista.

Sopimukset tulevat kuitenkin sitoviksi vasta siinä tapauksessa, jos ne saavat lainvoiman. Nähtäväksi jää, kuinka kaupunkikuvallisestikin keskeisten kohteiden käy.

Muotoiluakatemian korttelissa on kiistaa uudisrakennuksen kerroskorkeudesta. Valkeisen sairaalan alueella siitä, onko 26 vuotta sitten valmistunut rakennus osa merkittävää kulttuuriympäristöä ja mikä sen kunto on.

Mielenkiintoisin lienee ta­paus Työnkulma, Rupla.

Vasemmistolaisjärjestöjen talo siirtyi kulta-aikansa jälkeen rakennusliikkeelle. Se ei ollut kiinnostunut huonokuntoisesta kiinteistöstä vaan tontista.

Korkein hallinto-oikeus linjasi reilu vuosi sitten, että lisäselvittelyä pitää tehdä. Asiassa oli aloitteellinen Suomen kommunistisen puolueen Kuopion osasto.

Kysymys kuuluu, miksi se ei herännyt aiemmin.

Senkö vuoksi, että kauppa oli järkevä toteuttaa ja ryhtyä vasta sen jälkeen kyselemään muidenkin kuin taloudellisten arvojen perään?

Puijolla kiteytyy moni asia. Alue on symboli, josta Kuopio tunnistetaan. Se on kaupungin keuhkot ja matkailunähtävyys, jolla on vahvoja luonnonsuojelullisia arvoja.

Kun näin on, Puijolla on törmätty tunteisiin meneviin arvoristiriitoihin. Golfkentän rakentaminen kaatui muutama vuosi sitten näyttävästi. Ensi kesänä kaupunki lopettaa kokonaan sen ylläpidon. Surullista.

Monta keppiä on kiertämättä, jos tällä viikolla julkisuuteen tulleet kaavailut Antikkalan rinteiden miljoonainvestoinneista toteutuvat. Olkoonkin, ettei suunnitelma ole uusi.

Kansalaisten on hyvä päästä ilmaisemaan huolensa tärkeinä pitämistään aiheista. Oikeus lopulta tarvittaessa päättää, kuinka menetellään.

Olisiko meillä kuopiolaisilla peiliin katsomisen paikka?

Valtakunnan politiikassa tuntuu vallalla olevan poikkeuksellisen selkeä hallitus vastaan oppositio -asetelma. Teit niin tai näin, aina seuraa älämölö.

Silloin asioiden hoitaminen menee vatuloinniksi.

Otetaan opiksi.

Uusimmat

Nimellä

Toivomuksia perhejuhlien järjestäjille

Hidastamisen hyvät puolet saisivat jäädä

Kolme ohjetta alkuihin ja loppuihin – Laske arvet ja ystävät, mutta älä hätäänny

Ahaa-hetkiä etymologian parissa

Parasta on, kun toimittajalla on kansan tuki – näin kävi Kallionsydämen tapauksessa

Kääntyykö suuri virta?

Korona sai minut kerääntymään lipulle ja olen siellä ylpeästi vieläkin

Elämänkoulua koronasta

Koronatunteet keikuttavat venettä

Koronan jälkeen alkaa matokuuri

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.