Mylläri Menocchion maailmankuva

Kotipihallani kipitti päästäinen.

Ei mitään asiaa tontilleni, ajattelin ja tallasin sen kuoliaaksi.

Ei siinä vielä mitään, olenhan liiskannut esimerkiksi muurahaisen ilmastoahdistuksessani. (SS 1.10.2017)

Lue myös: Muurahainen auton katolla
 

Sitten huomasin pojan vierelläni. Kaksivuotias polki maata jalallaan ja nauraa räkätti.

Rakasta lapsesi eheäksi -projektini koki historiansa ankarimman kolauksen.

Purin ahdistusta peruskalliolleni rippijuhlissa.

– Mitä siinä tuskailet. Veljesi oli parivuotias, kun kolkkasin kissan.

– Miten saatoit, henkäisin.

– Se oli jo rattaiden päällä, jossa veljesi nukkui. Suojelin lastani.

– Näkkäläjärvi, parahdin.

Isällä ei ollut enää sanoja.

 

Keväällä Kuopion puskaradiossa Facebookissa kysyttiin, pitäisikö Kuopion kouluissa olla pakollisina arabialaiset numerot. Suurin osa vastasi ei. Sama kysely on levinnyt eri muodoissa muuallakin sosiaalisessa mediassa. Enemmistö on ollut aina tuominnut arabialaiset numerot. Kyse on kuitenkin numeroista, joita me kaikki käytämme: 1, 2, 3...

Lue myös: Puskaradiossa kuohuu: kysely lyttää arabialaiset numerot
 

Kesän eläinkohu lähti liikkeelle, kun ori astui tammaa laitumella Etelä-Suomessa. Joku huolestui hevosten turvallisuudesta ja teki ilmoituksen eläinsuojeluviranomaiselle. Tallin pitäjää kehotettiin kirjoittamaan kyltti, jossa tiedotetaan mitä tapahtuu. Some räjähti.

Väärinymmärrysten ennätys tehtiin viime viikolla. Suomen ylioppilaskuntien liitto julkaisi kannanoton, jolla se halusi herätellä keskustelua opiskelijoiden oikeudesta lomaan ja loman aikaiseen toimeentuloon. Keski-ikäiset Twitterin käyttäjät tulkitsivat, että korkeakouluopiskelijoille vaaditaan veronmaksajien kustantamaa kesälomaa. Verrattiinpa opiskelijoita jopa laiskanpulskeisiin syöttöporsaisiin.

 

Edellä kerrotut esimerkit päästäis-episodiani myöten ovat esimerkkejä siitä, miten tunteella käyviä me olemme. Se korostuu nykyajassa ja sumentaa järjellisen ajattelun.

Minkä hemmetin takia minun tarvitsee miettiä pahaisen päästäisen kohtaloa? Ei varmaan tarvitsisikaan, mutta niin teen, koska olemme yli-inhimillistäneet kaiken elollisen ja jopa elottoman. Siksi hevosetkaan eivät saa enää toteuttaa luontoaan ja astua rauhassa.

Suurin osa meistä on myös laiskoja pohtijoita. Intuitio, vaistot ja ennakkoluulot ohittavat analyyttisen ajattelun. Siksi olemme valmiit kieltämään arabialaiset numerot, ja ymmärrämme väärin poloisten opiskelijoiden kannanoton.

 

On olemassa vastalääke meille tunteiden viemille laiskoille pohdiskelijoille. Otetaan oppia mylläri Menocchion maailmankuvasta, jonka elämää hahmottaa historioitsija Carlo Ginzburg teoksessaan Juusto ja madot.

– Kaikki oli kaaosta eli maa, ilma, vesi ja tuli olivat yhtä. Siitä kaikesta muodostui massaa, aivan kuten juusto muodostuu maidosta ja siihen tulee matoja, ja nämä madot olivat enkeleitä", sanoi 1500-luvulla elänyt mylläri.

Kuinka kauniisti kuvattu maailmansynnyn selitys täysin itseoppineelta maatyöläiseltä, joka ennenkuulumattomasti puhui myös tasa-arvosta ja radikaaleista uudistuksista aatelisten ja papiston hallitsemassa yhteiskunnassa. Maailmankuvansa ja ajattelunsa perustan Menocchio muodosti vuosikymmenten saatossa lukemalla, pohdiskelemalla ja yhdistelemällä asioita.

Eikä hän tietenkään pitänyt ajatustensa kynttilää vakan alla, joten joutui lopulta inkvisition silmätikuksi.

– Joka luulee tietävänsä enemmän, tietääkin vähemmän, sanoi Menocchio yhdessä oikeuden istunnossa.

Lopulta viisas, analyyttinen ja syvällinen pohdiskelija poltettiin harhaoppisten ajatustensa takia roviolla.

Uusimmat

Nimellä

Tolkun ihmisen kunnianpalautus

Elämme nyt historiallista urheiluvuotta

Lähimpinä taivasta ovat pää ja toivo

Maaseudun arvottomat talot?

Ruoka ja ravintolat ovat Kuopion keskustan suola

Poliitikot ovat asuntokaupan katsomossa

Ystävyys on parasta nokikkain nautittuna – Tukistin itseäni niskavilloista, kun tapaamisten väli oli kasvanut niin pitkäksi, että hävetti

Oodi sinulle, kirjahyllymme

Housut puuta, terassit tekstiiliä

Jätä pappa T-Ford ostamatta, odota vuotta 2020

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.