Oikein äänestetty

Vaalikoneen täyttäminen avartaa, suosittelen. Sitä ennen vaikutelma sunnuntaina käytävistä kuntavaaleista oli jäänyt vähän valjuksi.

Kulttuurin, harrastusten ja koulujen ryhmäkokojen merkitystä on teroitettu vaalien alla tavallista enemmän. Tarkoituksena on tähdentää, että kunnille jää tärkeää päätettävää sote-uudistuksen jälkeenkin.

Ovathan kuntatason sivistys- ja hyvinvointipalvelut tärkeitä, mutta kuitenkin vain omia osa-alueitaan elämässä ja yhteiskunnassa. Entä miten erottaa puolueet toisistaan? Tuskinpa kukaan vastustaa hyvinvointia ja kaikkihan palveluja haluavat. Niinhän sitä luulisi.

Siinä missä vaalikampanjat puuroutuvat yhtenäisen hyväntahtoiseksi hutuksi, tulee vaalikone apuun. Se tuo politiikan politiikkaan yhdistämällä yleismaailmallisen ideologian paikallisiin kysymyksiin.

Perinteisistä perinteisin vastakkainasettelu kuuluu: korotetaanko veroja vai leikataanko julkisia menoja? Tai muunnelmana: veronkorotukset vai lisää velkaa? Miten priorisoidaan menot, jos tulopuoli sakkaa, ja ennen kaikkea, miten lisätä tuloja, siis yrityksiä ja työpaikkoja?

Vastauksissa on eroja, jotka noudattavat tuttuja vasemmisto–oikeisto-ratoja tai työpaikat vastaan ympäristö -painotuseroja. Toki on niitäkin, jotka näyttävät eksyneen väärään puolueeseen.

Nämä ydinkysymykset eivät häviä kunnista vaan oikeastaan korostuvat, jos ja kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakuntien järjestettäviksi. Valtuutetuilta vaaditaan melkein yli-inhimillistä näkemyksellisyyttä menohalujen hillinnässä, jottei asukkaiden kokonaisverotaakka lähde nousuun ainakaan kunnallisveron johdosta. Pahimmillaan tai ehkä jonkun mielestä parhaimmillaan päädytään todelliseen verokilpailuun, joka vaikuttaa yritysten ja osaajien valikointiin kuntien välillä.

Tavanomaisia epäiltyjä voi tunnistaa myös kannanotoissa virkistyspalveluihin. Ei yllätä, että Kuopiossa osa perussuomalaisista suhtautuu kaupunginteatterin ja -orkesterin rahoitukseen nihkeästi tai että kokoomuksesta löytyy ymmärrystä tuelle jalkapallostadionin rakentamiseksi. Löytyy koneesta myös kulturelleja persuja ja huippu-urheilulle kriittisiä porvareita.

Puijon suojelu tai valjastaminen turismille on klassikkokysymys, josta riittää näkemyksiä laidasta laitaan. Yleispoliittiset arvotukset tunkevat läpi paikallisissa erityiskiistoissa. Näissä asioissa kuntavaalit konkretisoituvat, jos puhe palveluista tuntuu jäävän ilmaan.

En paheksu niitäkään, jotka äänestävät sunnuntaina Suomen pakolaispolitiikan perusteella tai ottavat kantaa hallituksen työllisyyspolitiikkaan. Ennakkoäänestyksen perusteella aktiivisuus näyttää pysyvän kohtalaisella tasolla. Jos valtakunnan suunta kaipaa korjausta tai tukea, niin antaa mennä vaan kun uurnilla ollaan.

Kuntavaalit ovat aina olleet kulloisenkin hallituksen väliaikavaalit. Vaikka henkilö korostuu, menee ääni myös puolueelle. Näin järjestelmä toimii.

Jos puolue on tiedossa, auttaa vaalikone löytämään hyvän tyypin sen sisältä. Toisaalta vastausten joukon mukaan voi hahmottaa yleiskuvan puolueista, jos on kahden tai useamman vaiheilla.

Pienessä kunnassa ja Kuopionkin kokoisessa kaupungissa voi löytää ehdokkaan, jonka henkilökohtaisesti tuntee ja päteväksi havaitsee. Kone antaa kuitenkin vaihtoehtoja.

Minä arvostan varsinaisia vastauksia enemmän niiden oheen lisättyjä sanallisia selityksiä. Oikeinkirjoituskaan ei ole vähäpätöinen seikka.

Kannattaa kokeilla esimerkiksi Savon Sanomien vaalikonetta, joka edustaa kenties lajinsa aatelia.

Uusimmat

Nimellä

Luokkakokous – "Yhtä nopeasti kuin joukko katosi pihalta ruusuineen olivat nämä ihmiset nyt palautettavissa tähän epätodelliseen kuplaan"

Hengitähän hyvä ihminen välillä – Kiireestä ja hötkellyksestä on tullut uusi kansantauti

Kuopio säästää – joitakin hankkeita pitää lykätä tai unohtaa ne kokonaan

Kiinalaiset eivät pelasta meitä

Liian hyviä neuvoja

Nila ja ytimennävertäjät

Söi tapetit, ripuloi matolle ja on tutkitusti parasta terapiaa

"Tavallisissa" tapoissa uutisointi on "tavanomaista"– Koulusurmien yhteydessä medialla on vain taivas rajana

Jätepisteen viereen heitetty roska paljastaa tympeän piirteen sen jättäjästä

Vihreää valoa syksyn synkkyyteen

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.