Pakotettua ja valittua niukkuutta

Kommunismi ei epäonnistunut ihan kaikessa. Parhaimmillaan tai pahimmillaan se suojeli ihmisiä elintasosairauksilta.

Sisätautien erikoislääkäri, professori Pertti Mustajoki nostaa esimerkin Kuubasta, joka ajautui pahaan elintarvikepulaan Neuvostoliiton romahduksen jälkeen 1990-luvun alussa. Ihmiset söivät aiempaa vähemmän ja laihtuivat keskimäärin yli viisi kiloa. Kuolleisuus diabetekseen ja sepelvaltimotautiin väheni dramaattisesti (Helsingin Sanomat 14.1.).

Suomessa viime sotien kaventama ruokavalio kohensi vastaavalla tavalla kansanterveyttä. Näin siksi, että kehomme on Mustajoen mukaan tottunut pärjäämään parhaiten lievässä niukkuudessa.

Jotkin asiat olivat ennen paremmin, joissakin suhteissa ja jonkin aikaa. Toisaalta tiedämme hyvin, että yltäkylläisyyden aiheuttamista sairauksista huolimatta Suomessakin keskimääräinen elinikä on pidentynyt.

Kommunistista dieettiä ei siksi voi edelleenkään suositella. Yhteiskunnan ei tietenkään pidä pyrkiä sinnittelemään niukkuusrajalla, josta pykälä alaspäin tiputaan nälänhätään.

 

Ennen lihavuus oli hyväosaisuuden, nyt huono-osaisuuden merkki. Näin kuuluu karkea yleistys, jonka takana on hieman tieteellistä näyttöäkin.

Köyhyystutkimuksissa on havaittu, että huonot elämäntavat liittyvät heikkoon elintasoon. Yhteiskunnan pohjalla kasautuvat kaikki huono-osaisuuden puolet yksinäisyydestä elämänhallinnan horjumiseen.

Sosiaali- ja terveyspolitiikan professori Juho Saari on muistuttanut, ettei niukkuus välttämättä johda resurssien tehokkaaseen käyttöön, vaan pysyvänä se lannistaa ja sulkee ulos sosiaalisista tilanteista. Kaikkein köyhimmillä suurin osa huomiosta kuluu selviytymiseen päivästä toiseen (Savon Sanomat 1.8.2019).

 

Mukavasti pärjäävällä keskiluokalla ja siitä ylöspäin ongelma on käänteinen. Runsauden yhteiskunnassa aivan kaikkea on liikaa, ruuan lisäksi tavaraa, viihdettä, informaatiota. Saattaa olla niin päin, että ylitarjonnasta kieltäytyminen vaatii ylimääräisiä resursseja.

Hyväosaisuus on kykyä tehdä autonomisia valintoja, myös henkistä valmiutta ottaa etäisyyttä muoti-ilmiöihin. Moni saattaa haaveilla yksinkertaisesta, askeettisestakin elämäntavasta, jollaisen järjestämiseen ei kuitenkaan ole aikaa eikä muita voimavaroja muilla kuin niillä, jotka ovat saavuttanet taloudellisen riippumattomuuden.

Sosiaalipolitiikan tavoitteen voisi muotoilla näinkin: on autettava ihmisiä ylös niukkuudesta, jotta he voisivat itse valita niukkuutensa.

Uusimmat

Nimellä

Elämme nyt historiallista urheiluvuotta

Lähimpinä taivasta ovat pää ja toivo

Maaseudun arvottomat talot?

Ruoka ja ravintolat ovat Kuopion keskustan suola

Poliitikot ovat asuntokaupan katsomossa

Ystävyys on parasta nokikkain nautittuna – Tukistin itseäni niskavilloista, kun tapaamisten väli oli kasvanut niin pitkäksi, että hävetti

Oodi sinulle, kirjahyllymme

Housut puuta, terassit tekstiiliä

Jätä pappa T-Ford ostamatta, odota vuotta 2020

Auttaako digitalisaatio julkistaloutta?

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.