Pidä kiinni kaverista

Ihan viime aikoina silmiin on sattunut parikin tapausta, joissa äskettäin kuolleen henkilön on kerrottu erakoituneen tai muuten olleen aivan yksin viimeisinä vuosinaan. Erakoitumiselle voi tietysti olla monenmoisia syitä, hyvin surullisiakin. Se voi joskus olla oma valintakin.

Yksinäisyyden sanotaan lisääntyvän nyky-yhteiskunnassa. Presidentti Sauli Niinistö on viitannut siihen isona ongelmana muun muassa virkaanastujaispuheessaan, jossa hän piti sitä ”vakavana pidetyn kansan vakavana tautina”. Yksinäisyyden vähentäminen on otettu myös hallitusohjelmaan.

Yksinäisyys on myös tutkimuksen kohteena. Turun yliopiston Niina Junttilan tekemässä kyselyssä yksinäisistä joka neljäs olisi vaikka alentanut elintasoaan, jos saisi edes yhden ystävän. Yksinäisyys voi alkaa jo alle kouluikäisenä lapsuuden kaverittomuutena, ja sama kuvio jatkuu usein aikuisuudessa. Noin 20 prosenttia suomalaisista kokee välillä yksinäisyyttä, mutta noin 5–10 prosenttia kärsii siitä pitkäaikaisesti.

Yksinolo on fyysistä, yksinäisyys psyykkistä. Yksinäinen voi olla, jos ei ole omaa porukkaa, tai isossakin joukossa, mutta vailla läheistä ihmistä. Läheisen puutetta kokevat useammin miehet, sosiaalisen verkoston puutetta naiset.

Esimerkiksi vauvaa päivät pitkät hoitavalta äidiltä puuttuu usein aikuinen juttukumppani. Paljon parjattu somekin saattaa silloin auttaa. Eteläisemmässä Euroopassa on ollut perinteenä, että kun vauva syntyy, äidin äiti tai ehkä joku muu suvun naisista tulee ja ottaa huushollin hoitoonsa joksikin aikaa. Silloin tuore äiti ei jää niin yksin. Meillä Suomessa sukusiteet ovat usein löyhemmät, eikä esimerkiksi tätejä ja setiä tunneta välttämättä ollenkaan. Turvaverkko perustuu meillä enemmän ystäviin kuin sukulaisiin.

Yksinäisyyttä voi yrittää hoitaa viemällä lapsi ryhmään ja opettamalla sosiaalisia taitoja, järjestämällä yhteisiä tiloja työpaikoille ja tekemistä vanhuksille. Tärkeintä olisi kuitenkin muuttaa asenteita niin, että yksinäisyyttä ei tarvitsisi hävetä ja siitä voisi puhua avoimemmin.

”Sosiaalinen eristyneisyys” on tutkijoiden mukaan terveydelle vaarallista, vaikka ihminen ei tuntisi oloaan yksinäiseksi. THL:n tutkimuksen mukaan eristyneisyys lähes kaksinkertaistaa ennenaikaisen kuoleman riskin.

Usein yksinäiset ovat älykkäitä ja herkkiä. Heidän maailmankuvansa muuttuu helposti synkäksi, ja huomio kiinnittyy vain kielteisiin asioihin. On testattu, että yksinäinen huomaa isosta ihmisjoukosta yhdet vihaiset kasvot, vaikka kaikki muut hymyilisivät.

Ihmisen yksinäisyys voi ääritapauksissa koitua vaaraksi paitsi hänelle itselleen, myös ulkopuolisille, jos yksinäinen kokee tulleensa tahtomattaan suljetuksi yhteisön ulkopuolelle. Huomaamattomaksi jättäminen on Junttilan mukaan väkivallan muotona äärimmäisen tehokas. Eristetty henkilö voi ryhtyä taistelemaan olemassaolonsa puolesta epätoivoisinkin keinoin.

Kansainvälisistä tutkimuksista selviää, että yksinäisyys muun muassa heikentää immuunijärjestelmää, lisää sydän- ja verisuonisairauksien riskiä ja muuttaa aivojen stressinsäätelymekanismeja. Amerikkalaistutkijat sanovat yksinäisyyden jopa olevan ylipainoa vaarallisempaa ja yhtä vaarallista kuin tupakointi. Neurotieteen professori John Cacioppo on sanonut, että yksinäisyys on ennenaikaiselle kuolemalle suurempi riskitekijä kuin ilmastonmuutos.

Meitä varoitellaan jatkuvasti terveysriskeistä ja kehotetaan niiden välttämiseksi hoitamaan terveyttämme syömällä oikein, liikkumalla paljon ja nukkumalla tarpeeksi. Mutta kaikkein tärkeintä taitaisikin olla sosiaalisten suhteittemme vaaliminen. Kaverista kiinni pitäminen on hyödyksi molemmille.

Kirjoittaja on Savon Sanomien yhteisötoimittaja.

Uusimmat

Nimellä

Miten Suomi muuttuu, vai muuttuuko?

Kouluverkon suunnitteluun tarvitaan parempia ennusteita

Kulmuni on köysissä

Vain hyvien ominaisuuksien haluaisi periytyvän, mutta se ei mene niin

Vakoojia ja populaarikulttuuria

Päivän päähän näkee hämärästi

Rahalla saa ja hevosella pääsee

Oletko sinä valmis toiseen aaltoon?

Pieni kirkas tippakin punnitaan tarkasti

On puhuttava EU:n suunnasta

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.