Pohjanmaan ihmetauti

Pohjanlahden rannikolla, Pietarsaaren ja Kokkolan välissä, samalla leveyspiirillä Vieremän kanssa sijaitsee Luodon eli Larsmon kunta. Jos Luoto olisi Suomi pienoiskoossa, kaikki hyvinvointi­yhteiskunnan ylläpitoon liittyvät ongelmat olisi ratkaistu.

Luodossa on koko Manner-Suomen alhaisin työttömyysaste, 2,2 prosenttia eli käytännöllisesti katsoen nolla. Työllisten osuus työvoimasta on Manner-Suomen paras eli 82,5 prosenttia, noin kymmenen prosenttiyksikköä yli maan keskiarvon (Helsingin Sanomat 3.3.).

Suomessa keskimäärin uhkaavasti hiipunut syntyvyys on Luodossa hoidossa. Noin 5 500 asukaan kunnassa näki viime vuonna päivänvalon 107 lasta. Syntyneiden määrä suhteessa väkilukuun on maan korkeimpia.

Pieni Luoto on monien superlatiivien kunta – hyvässä, neutraalissa ja valitettavasti myös pahassa.

Viime eduskuntavaaleissa Luodon äänestysaktiivisuus oli koko maan korkein, 86,1 prosenttia.

Luoto on asukaslukuun suhteutettuna Suomen ruotsinkielisin kunta, mutta RKP ei ole valtapuolue. Kristillisdemokraattien kannatusosuus oli Luodossa koko maan kunnista korkein, 48 prosenttia. Kunnalla on oma kansanedustaja, Peter Östman (kd.). KD on kunnanvaltuuston suurin puolue.

Luoto on esiintynyt viime aikoina julkisuudessa muustakin kuin työllisyydestään. Tuhkarokolta, sikotaudilta ja vihurirokolta suojaavan MPR-rokotteen kattavuus oli THL:n mukaan Luodossa vuodenvaihteessa koko maan alhaisin, 75,5 prosenttia. Koko maata kuohuttanut tuhkarokko­epidemia viime talvena sai alkunsa samalta seudulta.

Noin vuotta aiemmin Luodosta kuului vielä synkempää. Poliisiammattikorkeakoulun tilaston mukaan Luodossa paljastui lasten seksuaalista hyväksikäyttöä 2010-luvulla toiseksi eniten koko maassa suhteessa asukaslukuun Juupajoen jälkeen.

On vielä yksi superlatiivi, joka selittää suurta osaa edellä mainituista tilastoista – ei kaikkea eikä tyhjentävästi. Lapin yliopiston tutkimuksen mukaan Luoto on Suomen lestadiolaisin kunta. Luotolaisista noin puolet kuuluu rauhansanalaisuuden ruotsinkieliseen siipeen.

Lestadiolaisten ehkäisykielto johtaa luonnollisesti korkeaan syntyvyyteen ja suurperheisiin.

Täystyöllisyyden lähentely liittyy liikkeessä yleiseen työnteon, yritteliäisyyden ja omillaan pärjäämisen arvostamiseen.

Rokotekriittisyys tai laajempi epäilys tieteellistä tietoa kohtaan on löyhemmässä yhteydessä uskontoon. 75 prosentin kattavuuskin osoittaa, että valtaosa lestadiolaisista ottaa lapsilleen rokotteen. Rokotevastaisuus ja samalla alueella huolestuttavan yleinen hopeaveden käyttö ovat saaneet alkunsa joidenkin karismaattisten persoonien vaikutuksesta ja lahden takaa Ruotsista kantautuneesta uskomushoitojen markkinoinnista.

Liikkeen piirissä tapahtuneesta lasten hyväksikäytöstä uutisoitiin vuosikymmenen alussa laajasti tutkija Johanna Hurtigin selvitysten tultua julki.

Uskonto ei yhdistä kaikkea edellä mainittua, mutta tiukkaan kudottu yhteisöllisyys näyttää yhdistävän. Se on voimavara ja pakkopaita, jälkimmäistä etenkin alistetussa asemassa oleville ja normista poikkeaville.

Voidaan puhua Pohjanmaan ihmeestä tai Pohjanmaan taudista. Itä-Suomesta katsottuna länsirannikkoa ei ole syytä kadehtia, jos ei ylenkatsoakaan. Hyvistä asioista, kuten tunnollisuudesta ja kunnollisuudesta voidaan ottaa mallia.

En ole muistaakseni koskaan käynyt Luodossa, kuten ei varmaan moni muukaan itäsuomalainen.

En ole varma, viihtyisinkö. Googlen karttapalvelun mukaan kunnassa ei ole yhtään baaria tai pubia. Lähimmät sijaitsevat yli kymmenen kilometrin päässä Pietarsaaressa.

Uusimmat

Nimellä

Kuopio irtisanoo henkilöstöään – vanhustenhoitoa uhkaa työvoimapula

Kova leipä, pehmeä markkinointi

Kusti ei voi polkea paikallaan

Jalkapallokansan elinkautinen päättyy vihdoin ja karmeat haavat umpeutuvat sielustani

Kaikki lääkitykselle

Malttia pöyristymisiin

Kiitos talvi! – Ensin pieni flikflak-sarja, sitten ohjelmassa rintarauhasten sulatus

Julkisuus, tuo ikävä kiusanhenki

Kiroilevalta isältä vesselille

Hälytyskellot eivät kuulu

Savon Sanomien uutiskirje

Tilaa päivän tärkeimmät uutiset. Saat joka iltapäivä kuusi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Uutiskirjeen tilaaminen on maksutonta.